hirdetés

Az Alzheimer-kór lassítására szolgáló új gyógyszer

Az FDA július 6-án jóváhagyta korai Alzheimer-kórra azt az új terápiát, amely a jelek szerint szerényen lassítja a betegség progresszióját. 

hirdetés

A Leqembi (lecanemab) nevű gyógyszer a betegség egyik fő jellemzőjét, a betegek agyában felhalmozódó amiloid plakkokat célozza meg. A szerrel folytatott vizsgálat adatai szerint 18 hónap alatt 27%-kal lassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját.

A gyógyszer az FDA-tól januárban megkapta a gyorsított eljárásban történő jóváhagyás lehetőségét, amelyet a kielégítetlen szükségletek esetén adnak meg az ígéretesnek mutatkozó terápiáknak. Az engedélyezés híre azért is jelentős, mert 20 év óta ez az első Alzheimer-kór elleni terápia, amelyet az ügynökség teljeskörűen jóváhagyott. Az FDA szerint a gyógyszer "statisztikailag szignifikáns és klinikailag jelentős" mértékben csökkentette a betegség okozta hanyatlást. Az FDA szerint a Leqembi alkalmazása mellett fennáll az agyvérzés és az agyduzzanat kockázata, ami néha halálos kimenetelű lehet. 

"A mai intézkedés igazolja, hogy egy, az Alzheimer-kór kialakulásának alapfolyamatát célzó gyógyszer elsőként mutatott klinikai hasznot ebben a pusztító betegségben" - mondta Teresa Buracchio, az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központjának Idegtudományi Hivatalának megbízott igazgatója közleményében. "Az elemzett megerősítő vizsgálat igazolta, hogy a szer biztonságos és hatékony kezelési lehetőséget jelent az Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára”, amely az Egyesült Államokban több mint 6,5 millió embert érint.

A Medicare úgy nyilatkozott, hogy fedezni fogja a gyógyszer évi 26.500 dolláos költésgét, annak ellenére, hogy májusban még olyan hírek keringtek, hogy a Medicare valószínűleg csak a költségek 80%-át fogja fedezni, így évente több mint 5000 dollárt hárít majd át a betegekre. A Medicare a teljeskörű finanszírozás feltételeként azt szabta, hogy a beteg orvosa részt csatlakozzon ahhoz a nyilvántartáshoz, amelyben nyomon követik a gyógyszer hatékonyságát. Néhányan ezt a kezelés szükségtelen akadályának tartották, mivel szerintük nem minden orvos fog tudni hozzájárulni a nyilvántartáshoz.

Források:

FDA: "FDA Converts Novel Alzheimer's Disease Treatment to Traditional Approval."

Centers for Medicare and Medicaid Services: "CMS announces plan to ensure availability of new Alzheimer's drugs."

JAMA Internal Medicine: "Estimated Annual Spending on Lecanemab and Its Ancillary Costs in the US Medicare Program." https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2804948

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.