hirdetés

Izomerő csökkenés és demencia

Idősekben az izomerő csökkenése a kognitív képességek várható romlására figyelmeztethet, így az időben alkalmazott preventív módszerekkel csökkenthető a demencia kockázata.

hirdetés

Az öregedés során testünk veszít izomtömegéből. A folyamat a 30-as 40-es éveinkben kezdődik, 50 éves korunkra izomzatunk körülbelül 10%-át veszítjük el, 50 és 70 éves kor között pedig izomerőnk további 30%-kal csökken.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatói bizonyítékokat találtak arra, hogy idősekben az izomerő csökkenése jelezheti a demencia kialakulását. A Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a markolat erejének mérését, valamint a Timed Up and Go (TUG) tesztet használták az izomerő mérésére.

A kéz és az alkar izmainak egészségi állapota fogáserősség teszttel mérhető. A markolat erejének méréséhez használt dinanométert az alany a kezében tartva teljes erejéből megszorítja, az eszköz pedig méri a szorításkor alkalmazott erő mértékét. A markolat erősségét régóta az ember általános egészségi állapotát jelző biomarkerként tartják számon. Korábbi kutatások a fogáserősség csökkenését a bármely okból bekövetkező szív- és érrendszeri halálozás megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe. Azt is leírták, hogy a markolat erőssége az egészséggel összefüggő életminőség mutatója az idősödés során.

A Timed Up and Go (TUG) teszt során az orvos a beteg mobilitását és egyensúlyát ellenőrzi, azt, hogy mennyire biztonságosan mozog, mennyire képes mozgás közben megtartani egyensúlyát, és mekkora annak kockázata, hogy elesik. A TUG teszt során megkérik a teszt alanyát, hogy üljön egy közönséges székre, majd megkérik, hogy álljon fel, menjen el a széktől körülbelül 3 méternyire lévő vonalig, forduljon meg, menjen vissza a székhez, és üljön vissza. Eközben egy egészségügyi szakember stopperórával méri a mozgás idejét. Az egészséges idősebb felnőttek többsége 10 másodpercen belül teljesíti a TUG tesztet. A 13,5 másodpercnél hosszabb idő nagyobb esés kockázatot jelez. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a TUG teszt az esés kockázatának becslése mellett segít előre jelezni az idősebb felnőttek esendőségét (frailty) is.

Izomműködés és demencia

Dr. Marc Sim és munkatársai az izomműködés és a demencia közötti kapcsolatot vizsgálták, mivel a jelenlegi arra utalnak, hogy szoros kapcsolat van a fizikai kapacitás (beleértve az izomtömeget) és a kognitív egészség között. A vizsgálatban résztvevők izomműködésének elemzésére a fogáserőt és a TUG teszteket választották, mivel ezek egyszerűek és könnyen végrehajthatók, és jelenleg Ausztráliában a szarkopénia (progresszív, és generalizált izomtömeg- és izomerővesztés) diagnosztizálásának javasolt funkcionális tesztjei.

A markolat erőssége és a TUG teszt gyors és olcsó, alkalmazása szűrőeszközként szolgálva segítheti a klinikusokat a leginkább veszélyeztetett személyek azonosításában, és lehetővé teszi az elsődleges prevenciós stratégiák (testmozgás, táplálkozás) hangsúlyozását. Probléma ugyanis, hogy a demencia kockázatának közösségi szintű szűrésére ritkán kerül sor. „Nagyon erős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a tesztek előre jelezhetik az idősebb populációkban előforduló káros kimeneteleket: eleséseket, töréseket, CVD-t, halálozást, és kb. 3 perc alatt elvégezhetőek.

A demencia jelentős kockázati tényezői

Ehhez a tanulmányhoz Dr. Sim és csapata a Perth Longitudinal Study of Aging in Women adatait használta fel több mint 1000, átlagosan 75 éves nő vizsgálatára. A kutatók minden nőnél elvégezték a fogáserősség- és a TUG-teszteket, amelyeket öt év múlva megismételtek. Az elkövetkező 15 évben a vizsgálatban résztvevők körülbelül 17%-ánál jelentkezett demenciával összefüggő kórházi kezelés vagy haláleset. Igazolódott, hogy a legkisebb markolaterőt és a leglassabb TUG-teljesítményt mutató nőknél több mint kétszer nagyobb volt ezen demenciás események valószínűsége, ami független volt az egyéb kockázati tényezőktől, például a dohányzástól, az alkoholfogyasztástól és a fizikai aktivitás szintjétől.

Dr. Raphi Wald (Boca Raton Regional Hospital, Baptist Health South Florida) kommentárjában kiemelte, hogy „a demenciának számos, gyakran szubklinikai jele és tünete van, amelyek a súlyos állapotromlás megkezdése előtt jelentkeznek. Ha ezt időben észleljük, korábban kezdhetjük a kezelését”. Hasznos tartana több információt arról, hogy izomgyengeség sikeres kezelése mennyire csökkenti a demencia kockázatát.

Forrás:

Radavelli-Bagatini S, Macpherson H, David Scott D, et al. Impaired muscle function, including its decline, is related to greater long-term late-life dementia risk in older women https://doi.org/10.1002/jcsm.13227

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.