hirdetés

A tüdőfunkció előrevetítheti az esendőséget

Több mint 1000 közösségben élő idős felnőtt adatai szerint a tüdőfunkció szignifikáns összefüggést mutatott az idősek 5 éven belüli esendőségével (frailty).

hirdetés

A tüdőfunkciós tesztet a geriátria klinikai eredményeinek prediktív eszközeként javasolták, beleértve a kórházi kezelést, a mortalitást és a gyengeséget, de a tüdőfunkció és a közösségben élő felnőttek gyengesége közötti kapcsolatra vonatkozó adatok korlátozottak és ellentmondásosak, írja Walter Sepulveda-Loyola. , MD, Universidad de Las Americas, Santiago, Chile és munkatársai.

A Heart and Lung folyóiratban megjelent obszervációs vizsgálatban a Toledo Study for Healthy Aging vizsgálatban résztvevő 64 évnél idősebb felnőttek adatait elemezték. A vizsgált populációt 1188 idősebb felnőtt alkotta (átlagéletkor 74 év; 54% nő), az esendőség prevalenciája a kiinduláskor 7% és 26% között mozgott.

A zesendőséget a esendőség fenotípus (FP) és a Frailty Trait Scale 5 (FTS5) segítségével határozták meg. A tüdőfunkciót az első másodpercben mért erőltetett kilégzési térfogat (FEV1) és a kényszerített vitálkapacitás (FVC) alapján, spirometriával mérték. Összességében az 5 éves követés során a FEV1 és az FVC fordítottan összefüggést mutatott az esendőség prevalenciájával és incidenciájával a nem korrigált és korrigált FP és FTS 5 modellekben.

A korrigált modellekben a FEV1 és az FVC, valamint a FEV1 és az FVC százalékos előrejelzett értéke szignifikánsan összefüggött az esendőség prevalenciájával, az esélyhányadosok 0,53 és 0,99 között mozogtak. A FEV 1 és az FVC szignifikánsan összefüggött az esendőség megnövekedett előfordulásával, az esélyhányadosok 0,49 és 0,50 között mozogtak (mindkettőnél P<0,05).

A regressziós modellekben a tüdőfunkciót - a légúti betegségeket kizárása után- a teljes mintában a gyakori és incidens gyengeséggel, kórházi kezeléssel és mortalitással is összefüggésbe hozták. Az FEV1 és FVC határértéke alatti tüdőfunkciós eredmények szignifikánsan összefüggtek az esendőséggel, valamint a kórházi kezeléssel és a halálozással. A FEV1 küszöbértéke 1,805 l volt férfiaknál és 1,165 l nőknél; az FVC küszöbértéke 2,385 l volt a férfiaknál és 1,585 l a nőknél.

A szerzők azt javasolják, hogy a tüdőfunkciót ne csak a gyenge állapotú betegeknél értékeljük, hanem azoknál is, akiknek állapota nem gyenge, de akiknél fokozott az esendőség, valamint egyéb nemkívánatos események kialakulásának kockázata.

Az eredményeket erősíti a nagy mintaszám és az, hogy az elemzés során kizárták az egyéb légúti betegségeket. Az eredmények interpretációját azonban korlátozta, hogy a spirometrián kívül semmiféle más adat nem állt rendelkezésre a tüdőfunkciós változókkal kapcsolatban, valamint az, hogy különböző jellemzőkkel rendelkező populációkból származó adatokra volt szükség annak felmérésére, hogy ugyanazok a határpontok előre jelzik-e a esendőséget.

Tekintettel a tüdőfunkció és a fizikai kapacitás közötti összefüggésre, a jelenlegi tanulmány támogatja a tüdőfunkció gyakoribb értékelését a klinikai gyakorlatban idősebb felnőtteknél, beleértve azokat is, akik nem szenvednek tüdőbetegségben.

 

Forrás:

Sepúlveda-Loyola W, Carnicero JA, Álvarez-Bustos A et al: Pulmonary function is associated with frailty, hospitalization and mortality in older people: 5-year follow-up Heart & Lung February 14, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.hrtlng.2023.01.020

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.