hirdetés

Továbbra is ígéretes az orális tau-inhibitor Alzheimer kórban

A LUCIDITY vizsgálatban a tau-gátló hidrometil-tionin-mezilát (HMTM) a neurodegeneráció biomarkerének szignifikáns csökkenéséhez vezetett Alzheimer kórban.

hirdetés

A LUCIDITY 3. fázisú vizsgálat eredményeit az Alzheimer's Association International Conference rendezvényen mutatták be 2023-ban. A tanulmányban a HMTM-et kapó betegeknél a neurofilament könnyűlánc (NfL) vérszintje 93%-os csökkenést mutatott 12 hónap után a kontroll csoporthoz képest, továbbá ez korrelált a vérben észlelt tau biomarker szintjével és a kognitív tesztek pontszámának változásával is. Dr. Claude Wischik a TauRx Therapeutics egyik igazgatója kiemelte, hogy a HMTM az első tau-inhibitor, mely eljutott a 3. fázisú vizsgálatig és ilyen eredményeket mutat. Az NfL pedig egy igen részletesen tanulmányozott biomarker, mely Alzheimer kórban korrelál a betegség súlyosságával és jelzi a neuronkárosodást. Wischik szerint a HMTM okozta NfL koncentráció változás a betegség kialakulására kifejtett direkt hatásra utal.

Az enyhe kognitív zavarral bíró vizsgálati résztvevőknél HMTM kezelés mellett a kognitív képességek javultak, azonban a metiltionin-kloridot (MTC) kapó kontrollcsoportban is hasonló eredmények születtek. A HMTM így nem érte el elsődleges végpontjait, azaz a kognitív skálák értékeinek szignifikáns javulását a kontroll karhoz képest. Ennek hátterében az állhat, hogy az MTC nem várt módon magasabb vérszintet ért el, mint ami a klinikai hatáshoz szükséges.

A bemutatott biomarker elemzések alapján az NfL szintje szignifikáns, 93%-os csökkenést mutatott 12 hónap alatt a 16mg/nap dózisú HMTM-et kapó betegeknél a kontroll csoporthoz képest. Emellett a vérben mérhető tau biomarker, a p-tau 181 gyakorlatilag nem emelkedett 12 hónapnál a 16mg/nap HMTM karon, továbbá az NfL és a p-tau 181 koncentrációjának változásai korreláltak. Az NfL szint csökkenése szignifikáns összefüggést mutatott az egyik alkalmazott kognitív skála eredményével, valamint a teljes agyvolumennel 24 hónapnál.

Dr. Christopher Weberaz Alzheimer’s Association globális tudományos iniciatívákért felelős elnöke szerint a LUCIDITY eredményei arra utalnak, hogy a HMTM lehetséges terápiás eszköz a neurodegeneratív folyamatok lassításában Alzheimer kór esetén. Az NfL könnyen mérhető biomarker, mely segíthet a betegség diagnózisának felállításában és követésében a kórkép korai stádiumában, emelkedett szintje pedig az agyi neuronok érintettségére utalhat, azaz jelezheti az Alzheimer kór progresszióját. Christopher Weber hangsúlyozta, hogy a viszonylag kevés beteg miatt további, nagyobb esetszámú vizsgálatok szükségesek a HMTM alkalmazásával kapcsolatban.

Dr. Howard Fillit, az Alzheimer's Drug Discovery Foundation alapító igazgatója szerint a tau, mint terápiás célpont ellenes kezelések fejlesztése nagy erőkkel zajlik. A LUCIDITY vizsgálattal kapcsolatban a fő kérdésként azt fogalmazta meg, hogy a kedvező adatok vajon klinikai előnnyel is járnak-e.

A LUCIDITY vizsgálat végső, 2 éves adatai idén várhatóak. A HMTM gyorsított jóváhagyási folyamat alatt áll az Egyesült Királyságban, a TauRx pedig a gyógyszer engedélyeztésének megkezdését tervezi idén Kanadában és az Egyesült Államokban is.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

Oral Tau Inhibitor Continues to Show Promise in Alzheimer’s - Medscape - Jul 21, 2023.

Alzheimer's Association International Conference (AAIC) 2023. Abstract 74962. Presented July 19, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.