hirdetés

Édes reménység az Alzheimer-kór elleni küzdelemben

Egy cukornál több százszor édesebb hatóanyag, a filodulcin nagyon ígéretes eredményeket mutatott állati Alzheimer-kór modellszervezetekben.

hirdetés

A Biomedicine & Pharmacotherapy folyóirat májusi számában jelent meg a dél-koreai Shamyook University kutatóinak cikke, amelyben egy új, potenciális hatóanyagról számoltak be az Alzheimer-kór kezelésében. A filodulcin (phyllodulcin) hatóanyagot a hortenzia növény egyik fajtája, a Hydrangea macrophylla var. thunbergii termeli, de felhasználja az élelmiszeripar is, mivel a cukornál több százszor édesebb édesítőszerként alkalmazható.

Az Alzheimer-kór fő patologikus jellemzőjének számítanak az amiloid-béta (Aβ) és a neurofibrilláris csomók aggregációja által okozott agyi elváltozások, ezért a jelenlegi tudományos álláspont szerint az Aβ-aggregációt szabályozó terápiás készítmények igen hasznosak lehetnek az Alzheimer-kór kialakulásának és/vagy progressziójának késleltetésében. Bár számos Aβ-aggregációt gátló gyógyszert fejlesztettek már ki, egyelőre ezek hatásossága mérsékeltnek bizonyult a klinikai vizsgálatok során. Ráadásul a végül engedélyezésre került amiloid-béta ellenes antitestek alkalmazása magas kezelési költségekkel párosul. Óriási igény lenne tehát egy olyan egyszerű és hatékony gyógyszer kifejlesztésére, amely az Aβ aggregátumok ellen irányul.

Az egyik ilyen reményteljes hatóanyag a polifenolok közé tartozó filodulcin, amelyről korábbi tanulmányok kimutatták, hogy hatékonyan képes áthatolni a vér-agy gáton, és egyenletesen oszlik el az agyban. Sőt, már léteznek olyan kutatási eredmények is, amelyek azt bizonyítják, hogy a polifenolok gátolhatják az Aβ aggregációját, ám a filodulcin szerepét az Alzheimer-kór kezelésében mégsem vizsgálták, egészen mostanáig.

Se Jin Jeon vezetésével a Shamyook University kutatócsoportja Alzheimer-kóros egér modellekben kezdte meg a filodulcin amiloid-béta aggregációra és az betegség egyéb patologikus jellemzőire gyakorolt hatását vizsgálni, és eredményeik szerint a filodulcin nemcsak hatékonyan képes gátolni az Aβ-aggregációt, hanem le tudja bontani a már korábban aggregálódott csomókat is, ráadásul ezt mind in vitro, mind in vivo vizsgálatokban sikerült igazolni - egyelőre állati modellszervezeteken.

Az in vivo vizsgálat során a kutatók Alzheimer-kóros modellszervezetként transzgénikus hím 5XFAD egereket használtak, és háromnaponta egyszer, egy hónapon keresztül szájon át filodulcint vagy placebót adagoltak az állatoknak. Az egereket ezután elektrofiziológiai és immunhisztokémiai vizsgálatoknak vetették alá. Az eredmények azt mutatták, hogy a filodulcin csökkentette az amiloid fehérjék felhalmozódása által sújtott agyterületek méretét: az egy hónapos kúrát követően általában körülbelül 40%-kal.

A kutatók szerint a filodulcin elsősorban a hippocampusban fejti ki hatását: a hippocampus ugyanis a memóriaképzés helye, melynek funkcióját Alzheimer-kórban az Aβ-csomók jelentős mértékben csökkentik, ez vezet a memóriavesztéshez. A vizsgálatok szerint a filodulcin csökkenti a lerakódásokat a hippocampus területén, így fokozza a memóriával kapcsolatos biokémiai folyamatokat. További fontos eredmény, hogy a hatóanyag csökkentette a hippocampusban a már jelen lévő neuroinflammációt is, mivel gátolta a mikroglia és az asztrociták (az Alzheimer-kór patológiájában a neuroinflammációban kulcsszerepet játszó sejtek) aktiválódását.

A kutatást vezető Jeon professzor szerint: "tanulmányunk az első, amely kimutatta, hogy a filodulcin képes módosítani az Alzheimer-kór patogenezisét, ami a demencia megelőzésének vagy a betegség progressziójának késleltetésére teheti alkalmassá.”

A hortenziáról és a növény jelenlegi felhasználásáról

A magyar kertekben is gyakran látható hortenzia (Hydrangea macrophylla) eredetileg az 1800-as években érkezett Európába Japánból, és gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ennek a szép növénynek egy hidegtűrő, eredetileg erdőkben élő rokona a thunbergii fajta, amelyet Japánban nemcsak, hogy jól ismernek, de már régóta teát is készítenek belőle. Ez a tea azért különleges, mert egyrészt nem a tea (növény) hanem a hortenzia leveléből készül, másrészt nagyon édes, innen ered japán neve is (amacha), ami szó szerint édes teát jelent. A Japán északi részén elterülő Iwate prefektúrában, a hegyekkel-völgyekkel körülvett Kunohe városában ceremoniális teaként alkalmazzák, és “Buddha könnyeinek” is nevezik (április 8-án, Buddha születésnapján szokták ünnepélyes keretek között fogyasztani). A teát fogyasztó japánok már régen felfigyeltek arra, hogy az ital lassítja az öregedési folyamatokat, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Mivel nem “igazi” teából készül, nem tartalmaz koffeint, de tanninokat és filodulcint bőségesen, így annak ellenére, hogy nagyon édes, kalóriatartalma elenyésző - ezért néha más teákhoz is keverik édesítőként.  A hortenzia leveleit októberben szüretelik, majd az akkor még keserű levelek fermentációt követően válnak édessé, ekkor alakul ki bennük a filoducin. Az amacha tea filteres formában Magyarországon is kapható vagy rendelhető, egy tasak (10 filter) ára körülbelül 5000 Ft. (Fontos tudnivaló, hogy a magyar kertekben termesztett hortenzia fajok minden része enyhén mérgező, mivel cianogén glikozidokat tartalmaznak, tehát egyrészt senki ne próbáljon meg házilag teát készíteni belőlük, másrészt, ha észreveszi, hogy kisgyerek vagy háziállat a leveleiből fogyasztott, azonnal forduljon orvoshoz! Pont eléggé ijesztő már az is, hogy az utóbbi időben a dekoratőrök a hortenzia virágaival díszített esküvői tortákat kezdtek el készíteni.)

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Phyllodulcin could be a potential candidate for treating Alzheimer's disease

Phyllodulcin improves hippocampal long-term potentiation in 5XFAD mice

Irodalmi hivatkozás:

Eunbi Cho et al, Phyllodulcin improves hippocampal long-term potentiation in 5XFAD mice, Biomedicine & Pharmacotherapy (2023). DOI: 10.1016/j.biopha.2023.114511

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.