hirdetés

A bélflóra megváltozása és az Alzheimer kór biomarkerei

Összefüggést találtak az agy béta-amiloid és tau szintje, valamint az emésztőrendszer két neuroprotektív baktériumának csökkent mennyisége között.

hirdetés

Az Alzheimer's Association International Conference rendezvényen 2023-ban bemutatott vizsgálat eredményei további bizonyítékkal szolgálnak a bélflóra és a központi idegrendszer betegségei közötti kapcsolatról. A vizsgálat vezetője, Dr. Yannick Joel Wadop Ngouongo (UT Health San Antonio, Texas) szerint a tanulmány megerősíti, hogy középkorú és megtartott kognitív funkciójú emberekben a béta-amiloid/tau felhalmozódása összefügg a bél mikrobiom változásaival.

Több vizsgálat is leírta, hogy a bélflóra közrejátszhat egyes neurológai betegségek, például az Alzheimer kór kialakulásában. Az Alzheimer kórra jellemző béta-amiloid és tau lerakódások és a mikrobiom kapcsolatát azonban eddig nem tanulmányozták részletesen. A fenti vizsgálatban 140, megtartott kognitív funkciójú, középkorú felnőtt vett részt, akiknél bél mikrobiom vizsgálatot, valamint béta-amiloid- és tau-PET vizsgálatokat végeztek. Szignifikáns összefüggést találtak a PET vizsgálatok és a vélhetően antiinflammatorikus hatású Butyricicoccus, ill. a Ruminococcus baktériumok csökkent szintje között. A baktériumok a vártnál kisebb mennyiségben vannak jelen azoknál, akiknél a béta-amiloid-PET és a tau-PET értékei magasabbak. A Butyricicoccus és a Ruminococcus butirát termelő baktériumok és neuroprotektív hatással bírnak. A vizsgálatvezető elmondása szerint az eredmények a bél és az agy közötti kapcsolat specifikus voltát támasztják alá. Feltételezik, hogy egyes baktériumok csökkent szintje fokozhatja a bélpermeabilitást és a toxikus metabolitok agyi transzportját, ezzel fokozva a béta-amiloid és a tau lerakódását. Kiemelte továbbá, hogy a bél szerkezete és funkciója hat az agy egészségére, így lehetséges, hogy a bél homeosztázisának visszaállítása csökkent béta-amiloid/tau lerakódáshoz és így az agy egészségesebb állapotához vezethet.

A szerzők szerint a vizsgálat erőssége, hogy pontosan meghatároz a demencia kialakulásának esélyét növelő baktériumokat, de a bélbaktériumok és a kognitív egészség kapcsolatáról még sokat kell tanulnunk. Az Alzheimer’s Association vezeti az US Pointer klinikai vizsgálatot, ami az egészséges szokások, a bélflóra és az agy egészsége közötti összefüggést vizsgálja. Szervezetünk rendszerei összeköttetésben állnak, az egyik rendszer zavara más rendszerek működését is befolyásolja és ha a zavart nem kezeljük, az számtalan következménnyel járhat az egész szervezetre nézve. Az emésztőrendszer és a kognitív funkciók közötti kapcsolat pontosabb megértése új terápiás lehetőségekhez és kockázatcsökkentő megközelítésekhez vezethet Alzheimer kórban és más demenciákban egyaránt.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

Alzheimer's Association International Conference (AAIC) 2023. Abstract 74962. Presented July 19, 2023.

Reduction in Gut Bacteria Tied to Elevated Levels of Alzheimer's Biomarkers - Medscape - Jul 21, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.