hirdetés

A donanemab fázis 3. vizsgálatának eredményei

A donanemab monoklonális antitest jelentősen lassította a korai, tüneteket mutató Alzheimer-kórban szenvedők kognitív és funkcionális hanyatlását a placebóhoz képest.

hirdetés

Az Alzheimer's Association 2023-as nemzetközi konferenciáján (AAIC) bemutatott és a Journal of the American Medical Association című folyóiratban július 17-én online megjelent cikk szerint ez az antiamiloid-gyógyszer kifejezetten lassítja a betegséget és jelentős előnyöket biztosít a betegek számára.

Teljesültek az elsődleges és másodlagos végpontok

A TRAILBLAZER-ALZ 2 vizsgálatba 1736 olyan enyhe kognitív károsodásban (MCI) vagy enyhe demenciában szenvedő beteget vontak be, akiknél a pozitronemissziós tomográfia (PET) amiloid és tau patológiára utaló jeleket mutatott. A résztvevők átlagéletkora 73 év volt, és túlnyomórészt a fehérbőrű lakosságból kerültek ki. A betegek véletlenszerűen kaptak placebót vagy donanemabot (Eli Lilly) - a β-amiloid oldhatatlan, módosított, N-terminális, csonka formája elleni monoklonális immunglobulin G1 antitestet. A donanemabot 4 hetente intravénásan adták be legfeljebb 72 héten keresztül az első három injekció 700 mg hatóanyagot tartalmazott, az ezt követő dózisok 1400 mg-osak voltak.  

A kutatók az Alzheimer-kór progressziójának biomarkere, a tau mennyisége alapján a betegeket egy alacsony/közepes tau-csoportba és egy kombinált tau-csoportba (alacsony/közepes és magas tau) sorolták. Az elsődleges végpont a kiindulási értéktől 76 hétig tartó időszakban bekövetkezett változás volt a kogníciót és a mindennapi életvitelhez szükséges tevékenységeket mérő integrált Alzheimer-kór értékelő skálán (iADRS).

Az alacsony/közepes tau-szinttel rendelkezők csoportjában az iADRS-pontszám legkisebb négyzetek szerinti átlagának (LSM) változása -6,02 (95% CI, -7,01-5,03) volt a donanemab-csoportban és -9,27 (95% CI, -10,23-8,31) a placebocsoportban (különbség 3,25; 95% CI, 1,88-4,62; P<0,001), ami a betegség progressziójának 35,1%-os lassulását jelenti.

A kombinált (tau) populációban az iADRS LSM változása -10,19 (95% CI, -11,22 - -9,16) volt a donanemab csoportban és -13,11 (95% CI, -14,10 - -12,13) a placebo csoportban (különbség, 2,92; 95% CI, 1,51 - 4,33; P<0,001), ami a betegség progressziójának 22,3%-os lassulását jelenti.

A vizsgálat a kognitív és funkcionális hanyatlás mérése tekintetében is teljesítette az összes másodlagos végpontot, beleértve a Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes (CDR-SB) értékelést, amely 18 hónap alatt 36%-os hanyatlás lassulást mutatott (P<0,0001).

A szerzők megjegyezték, hogy az e skálák változásai klinikailag értelmezhetőek voltak (a klinikai progresszió >20%-os lassulásának tekintve) mind az alacsony/közepes tau értékekkel rendelkezők, mind a kombinált populáció esetében.

Nagyobb előny alacsonyabb taukoncentráció esetén

Az alacsony/közepes tau-mennyiséggel rendelkező betegeknél általában nagyobb mértékű volt a jótékony hatás, mint a teljes betegpopulációban, ami arra utal, hogy nagyobb előnyökkel jár, ha az amiloid-csökkentő terápiákat a betegség korábbi stádiumában kezdik, jegyzik meg a kutatók.

A klinikai relevancia további alátámasztását jelentette a betegség progressziójának 38,6%-os kockázatcsökkenése, a Clinical Dementia Rating Global Score (CDR-G) alapján mérve. Ezenkívül az aktív hatóanyaggal kezelt résztvevők mindennapi életvitelhez szükséges tevékenységei is kevésbé romlottak, amit az Alzheimer's Disease Cooperative Study - Instrumental Activities of Daily Living Inventory (Alzheimer's Disease Cooperative Study - Instrumental Activities of Daily Living Inventory) 40%-kal kisebb visszaesése (P<0,0001) jelzett.

A donanemab szignifikánsan csökkentette az agyi amiloid plakkok mennyiségét: a résztvevők 80%-a (alacsony/közepes tau-tartalmú populáció) és 76%-a (kombinált populáció) ért el amiloidtisztulást a vizsgálat 76 héte alatt. A kezelési hatás azután is folytatódott, hogy a betegek placebóra váltottak, ezt a 6 vagy 12 hónap múlva végzett PET-vizsgálat igazolta. A gyógyszer hatása hasonló volt a férfiak és a nők körében, de a fiatalabb betegek körében volt kifejezettebb volt: a 75 évnél fiatalabbaknál 48%-os lassulás volt tapasztalható az iADRS-en és 45%-os lassulás a CDR-SB-nél.

Biztonsági kérdések

A gyógyszerrel kapcsolatban azonban felmerülnek biztonsági aggályok. Az amiloiddal kapcsolatos képalkotási rendellenességek (ARIA) a kezelt csoport 36,8%-ánál fordultak elő, szemben a placebocsoport 14,9%-ával, és az APOE ε4 homozigóta és a gyógyszert kapó betegek 40,6%-ánál. Mikrovérzés 26,8%-ban fordult elő a donanemab-csoportban, szemben a placebocsoport 12,5%-ával.

Az ARIA esetek többsége enyhe vagy közepesen súlyos volt, és megfelelő kezeléssel megszűnt vagy stabilizálódott. Három halálesetről azonban megállapították, hogy gyógyszerrel kapcsolatos volt azok között a résztvevők között, akiknél súlyos ARIA vagy agyvérzés és duzzanat alakult ki.

A vizsgálat fontos korlátja volt, hogy elsősorban fehér bőrű betegeket vontak be (91,5%), ami csökkenti a más populációkra történő általánosíthatóságot és a bevonási korhatár 85 év volt, ami egyesek szerint nem képviseli megfelelően az idősebbeket. A 18 hónapos kezelési ablak korlátozza a donanemab előnyeinek és mellékhatásainak hosszú távú megértését.

Az Eli Lilly benyújtotta az engedélykérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA), aminek elnyerése esetén a donanemab lesz a harmadik engedélyezett antiamiloid monoklonális antitest az aducanumab (Aduhelm) és a lecanemab (Leqembi) után.

Az amerikai Alzheimer's Association diagnosztikai és terápiás hálózata (ALZ-NET) követni fogja az FDA által jóváhagyott új Alzheimer-terápiák teljesítményét "a való élet körülményei között".

Forrás:

Sims JR, Zimmer JA, Evans CD et al.  , PhD1; et al for the TRAILBLAZER-ALZ 2 Investigators: Donanemab in Early Symptomatic Alzheimer Disease The TRAILBLAZER-ALZ 2 Randomized Clinical Trial JAMA. Published online July 17, 2023. doi:10.1001/jama.2023.13239

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.