hirdetés

A sovány izomtömeg véd az Alzheimer-kór ellen?

Humán genetikai adatok felhasználásával a szerzők bizonyítékot találtak arra, hogy a sovány izomtömeg védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata ellen.

hirdetés

A BMJ Medicine-ben június 29-én online megjelent tanulmányban a kutatók a UK Biobank több mint 450.000 résztvevőjének adatait elemezték, valamint két független mintát, amelyekben több mint 320.000 Alzheimer-kórban szenvedő és nem szenvedő személy, valamint több mint 260.000 személy vett részt egy különálló gén- és intelligenciavizsgálatban.

Megbecsülték a karok és lábak sovány izom- és zsírszövetét, és kiigazított elemzések során több mint 500 olyan genetikai variánst találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a sovány tömeggel. A nagyobb arányú genetikai sovány tömeg az Alzheimer-kór kockázatának "szerény, de statisztikailag robusztus" csökkenésével, valamint a kognitív feladatokban nyújtott jobb teljesítménnyel is összefüggésbe hozható volt.

 

Természetesen randomizált kutatás

A testösszetétel számos mérőszámát vizsgálták már az Alzheimer-kórral való lehetséges összefüggésük szempontjából. A testtömegindex (BMI) és az Alzheimer-kór kapcsolatának vizsgálatakor nem találtak bizonyítékot az okozati hatásra. A cikk szerzői azt feltételezték, hogy a testtömeg sovány tömegre és zsírtömegre történő bontása újszerű összefüggéseket tárhat fel a betegséggel. A legtöbb tanulmány által alkalmazott eset-kontroll elrendezés (amelyet "maradék zavaró tényezők vagy fordított kauzalitás" torzíthatnak) helyett a Mendel-féle randomizációs (MR) paradigmát használták. A természetesen randomizált adatok "a hagyományos megfigyelési tanulmányok alternatívájaként használhatók a kockázati tényezők és a betegségek közötti oksági kapcsolatok vizsgálatára, a MR paradigma véletlenszerűen osztja ki a csíravonal genetikai variánsokat.

A jelenlegi tanulmányban MR segítségével vizsgálták a genetikailag közvetített sovány tömeg hatását az Alzheimer-kór kockázatára és a kognitív teljesítmény "kapcsolódó fenotípusára".

Genetikai proxy

A testösszetétel egyik jellemzője a sovány testtömeg (izmok, belső szervek, csontok, vér) és a zsírszövet aránya. Mértékét általában testzsír százalékban fejezik ki. A sovány testtömeget a teljes tömeg és a zsírtömeg különbségeként határozzák meg.

A sovány tömeg genetikai proxyként a kutatók olyan egynukleotid-polimorfizmusokat (genetikai variánsokat) választottak, amelyek egy széles körű genomasszociációs vizsgálat (GWAS) során összefüggésbe hozhatók voltak a végtagok sovány izomtömegével (appendicular lean mass, ALM, amelyet a DXA scannel határoznak meg).

A GWAS a UK Biobank kohorsz 450.243, európai felmenőkkel rendelkező résztvevőjének fenotípusos és genetikai adatait használta fel (átlagéletkor 57 év). Az adatokat életkor, nem és a genetikai leszármazás szerint korrigálták. A végtagok sovány izomtömegét bioimpedancia segítségével mérték.

A UK Biobank résztvevőin kívül a kutatók egy 21.982 AD-s emberből álló független mintát és egy 41.944 nem-AD s személyekből álló kontrollcsoportot is használtak; továbbá az eredmények validálására egy 7329 AD-s és 252.879 AD nélküli emberből álló replikációs mintát; valamint 269.867 olyan személyt, akik részt vettek a kognitív teljesítmény genomszintű vizsgálatában.

A kutatók 584 olyan variánst azonosítottak, amelyek megfeleltek annak a kritériumnak, hogy a soványság genetikai helyettesítőjeként használják. Egyik sem az APOE gén régiójában helyezkedett el. Összességében ezek a variánsok az ALM varianciájának 10,3%-át magyarázták. A genetikailag helyettesített sovány tömeg minden egyes standard eltérésnyi növekedése az Alzheimer-kór kockázatának 12%-os csökkenésével járt együtt (esélyhányados [OR], 0,88; 95% CI, 0,82 - 0,95; P<0,001). Ez az eredmény a független konzorciumban is megismétlődött (OR, 0,91; 95% CI, 0,83 - 0,99; P=0,02).

A megállapítások az érzékenységi elemzések során is "konzisztensek" maradtak.

Módosítható kockázati tényező?

A nagyobb ALM magasabb szintű kognitív teljesítménnyel járt együtt, a sovány tömeg minden egyes SD növekedése a kognitív teljesítmény egy SD növekedéséhez kapcsolódott (OR, 0,09; 95% CI, 0,06 - 0,11; P=0,001).

A szerzők a vizsgálat korlátai között megemlítik, hogy a bioimpedancia-mérések nem mérik közvetlenül a sovány izomtömeget. Ezenkívül a megközelítés nem vizsgálta, hogy létezik-e "a kockázati tényezők időzítésének kritikus ablaka", amely alatt a sovány tömeg szerepet játszhat az Alzheimer-kór kockázatának befolyásolásában, és amely után "a beavatkozások már nem lennének hatékonyak". A tanulmány azt sem tudta meghatározni, hogy a sovány tömeg növelése visszafordíthatja-e az AD patológiáját a preklinikai betegségben vagy enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél.

Mindazonáltal az eredmények a szerzők szerint arra utalnak, hogy "a sovány tömeg az Alzheimer-kór lehetséges módosítható védőfaktora lehet".

Bár "klinikai intervenciós vizsgálatokra van szükség e hatás megerősítéséhez, ez a tanulmány alátámasztja a demencia megelőzése érdekében az egészséges életmód fenntartására vonatkozó jelenlegi ajánlásokat".

 

Forrás:

BMJ Med. Published online June 29, 2023. https://bmjmedicine.bmj.com/content/2/1/e000354

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.