hirdetés

Új demencia-előrejelző index

A több mint tíz különböző komponenst tartalmazó új demencia kockázati index jobb eredményt nyújtott a korábbi skáláknál.

hirdetés

A The British Medical Journal Mental Health különszámában jelent meg az Oxford Egyetem kutatóinak cikke, amelyben egy olyan új demencia-kockázati pontszámot ismertetnek, amely az elvégzését követő 14 évre képes megjósolni a demencia kialakulásának esélyét. A UK Biobank Dementia Risk Score, vagy röviden UKBDRS a fej-fej melletti összehasonlító elemzések szerint pontosabb előrejelzést tett lehetővé, mint több, széles körben használatos skála, így például az Ausztráliában kifejlesztett ANU-ADRI, a Finnországban kidolgozott CAIDE vagy az angol DRS. A tanulmány szerzőinek becslése szerint jelenleg világszerte 50 millió ember él demenciával, de ez 2050-re az előrejelzések szerint meg fog háromszorozódni. A kutatók szerint azonban a kulcsfontosságú kiváltó tényezők kezelésével, valamint életmódváltással ezek 40%-a kiküszöbölhető lehet.

Az utóbbi évtizedekben világszerte különböző kockázat-felmérő pontszámok kerültek kidolgozásra annak érdekében, hogy megpróbálják megjósolni, egy adott személynek mekkora esélye van a demencia kialakulására. Mindet olyan korán, hogy közben még mindig lehessen esély hatékony megelőző intézkedések bevezetésére. Ezek a pontszámok azonban a különböző korcsoportokban és földrajzi területeken megbízhatatlannak bizonyultak, némelyikük pedig ráadásul drága és invazív vizsgálatokra támaszkodik, ami kizárja az alapellátásban való alkalmazásukat. Ezen problémák elkerülése érdekében a kutatók a mostani vizsgálatban nagy elemszámú, 50-73 évesekből álló csoportra támaszkodtak, akik két hosszú távú vizsgálatban vettek részt - az egyik csoport az új kockázati pontszám kifejlesztéséhez (UK Biobank tanulmány), a másik pedig annak validálásához (Whitehall II tanulmány). A végső elemzésbe összesen 220 762 (átlagéletkor alig 60 év alatt) embert vontak be a UK Biobank tanulmányból és 2934-et (átlagéletkor 57 év) a Whitehall II tanulmányból.

A kutatók először egy 28-elemű listát állítottak össze a demencia kialakulásának fokozott vagy csökkent kockázatával összefüggésbe hozható tényezőkből, amelyekre egy olyan statisztikai módszert (LASSO-regresszió) alkalmaztak, amelynek célja a legkevésbé releváns tényezők azonosítása és elvetése volt, hogy a pontszámot a legerősebb előrejelző tényezőkre szűkíthessék majd le. A kizárásos módszerek alkalmazását követően 11 olyan prognosztikus faktort találtak, amelyek a demencia bármely típusára jó előrejelző erővel rendelkeztek, és ezekből állt végül össze a UKBDRS.

Ez a 11 tényező a következő volt: életkor; iskolai végzettség; cukorbetegség; korábbi/jelenlegi depresszió; korábbi stroke; szülői demencia; hátrányos gazdasági helyzet (Townsend-féle deprivációs index); magas vérnyomás; magas koleszterinszint; egyedül élés; és férfi nem. Az APOE gén, amely részt vesz egy olyan fehérje termelésében, amely segít a koleszterin és más típusú zsírok véráramba juttatásában, ismert kockázati tényezője a demenciának. A gént 157 090 résztvevő esetében figyelték meg a UK Biobank vizsgálatában és 2315 résztvevőnél a Whitehall II vizsgálatban, és ezt is hozzáadták a kockázati pontszámhoz (UKBDRS-APOE). A vizsgálatban szereplő személyek közül 14 éven belül a UK Biobank és a Whitehall II csoportban 3813 (közel 2%), illetve 93 (alig több mint 3%) résztvevőnél alakult ki demencia.

 

A UKBDRS prediktív értékét később APOE-vel és APOE nélkül is összehasonlították három másik széles körben használt kockázati pontszámmal - az ANU-ADRI (Australian National University Alzheimer's Disease Risk Index), a CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia) és a DRS (Dementia Risk Score) skálák prognózisaival.

A négy skála közül a UKBDRS-APOE adta a legjobb prediktív erőt, ezt szorosan követte az UKBDRS, majd a DRS, a CAIDE és végül az ANU-ADRI következett. A kutatók szerint kockázati pontszámuk pontosságát tovább lehetne javítani kognitív tesztek, agyi képalkotó vizsgálatok és a neurodegeneráció indikátoraira vonatkozó vérvizsgálatok hozzáadásával. Mivel azonban ezek drágák és/vagy időigényesek, nem biztos, hogy minden esetben rendelkezésre állnak.

"Ezért az UKBDRS-t leginkább kezdeti szűrőeszközként lehet használni az emberek kockázati csoportokba történő rétegzéséhez, és a magas kockázatúként azonosított személyek ezt követően részesülhetnének a fent leírt időigényesebb és drágább diagnosztikai eljárásokban" - javasolja a vezető szerző, Dr. Raihaan Patel.

"Fontos megjegyezni, hogy ez a kockázati pontszám csak a demencia kialakulásának esélyét jelzi; nem jelent végleges eredményt" - hangsúlyozza Sana Suri egyetemi docens, a kutatás vezető társszerzője. "Az egyes kockázati tényezők jelentősége változó, és mivel a pontszámban szereplő tényezők némelyike módosítható vagy kezelhető, mindannyian tehetünk azért, hogy csökkentsük a demencia kockázatát. Míg például az idősebb kor (60 év felett) és az APOE-pozitivitás a legnagyobb kockázatot jelenti, a módosítható tényezők, mint például a cukorbetegség, a depresszió és a magas vérnyomás szintén kulcsszerepet játszanak. Például egy olyan személy becsült demencia-kockázata, akinél mindezek a faktorok kimutathatók megvannak, körülbelül háromszor nagyobb, mint egy ugyanolyan korú személyé, akinek egyik sincs meg".

A kutatók elismerik kutatásuk különböző korlátait. A demencia besorolása különbözött a két csoportban, ahogyan a résztvevők demográfiai jellemzői, életmódja és egészségi állapota is. A Whitehall II csoportban lényegesen kevesebb nő volt, illetve a résztvevők között túlnyomó többségben voltak a fehér bőrűek, akik kisebb valószínűséggel éltek gazdaságilag hátrányos helyzetű területeken.

"Számos lépést kell még megtennünk, mielőtt ezt a kockázati pontszámot a klinikai gyakorlatban hasznosan alkalmazhatnánk" - figyelmeztet a cikk vezető szerzője, Dr. Raihaan Patel.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New risk score strongly predicts dementia chances within 14 years

Development and validation of a dementia risk score in the UK Biobank and Whitehall II cohorts 

Irodalmi hivatkozás:

Melis Anatürk et al, Development and validation of a dementia risk score in the UK Biobank and Whitehall II cohorts, BMJ Mental Health (2023). DOI: 10.1136/bmjment-2023-300719

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.