hirdetés

Úttörő felfedezés a memória működésének területén

Akár az Alzheimer-kór kiegészítő terápiájaként is használhatók majd a mostani molekuláris kutatási eredmények.

hirdetés

A Nature augusztus 30-án közölte a University of Colorado Anschutz Medical Campus kutatóinak közleményét, akik paradigmaváltó felfedezést tettek a tanuláshoz és a memóriához szükséges mechanizmusokkal kapcsolatban. Az új eredmények az Alzheimer-kór és potenciálisan a Down-szindróma terápiáinak fejlesztésében hozhatnak fordulatot.

Több, mint 30 évig uralkodó nézet volt, hogy a tanulás és a memória szempontjából kulcsfontosságú neurológiai jelenség, a szinaptikus kapcsolat hosszú távú erősítése, az ún. hosszú távú potenciálás  (LTP; long-term potentiation) a CaMKII (kalcium-kalmodulin függő protein kináz II) enzimnek az enzimatikus működéséhez kötött. A mostani kutatás során azonban Dr. Ulli Bayer és csapata arra mutatott rá, hogy az LTP-hez a CaMKII strukturális és nem enzimatikus funkcióira van szükség. Ez a felfedezés azért jelentős, mert megnyithatja az utat olyan gátló hatású készítmények kifejlesztéséhez, amelyek csak a CaMKII enzimatikus aktivitását célozzák, de a memóriához és a tanuláshoz szükséges strukturális funkcióit nem befolyásolják. Ami pedig azért lenne fontos, mert szintén Dr. Bayer laboratóriumának korábbi vizsgálatai azt mutatták ki, hogy a CaMKII enzimatikus aktivitásának gátlása véd az Alzheimer-kór egyik jellemzője, az agyban elhalmozódó amiloid-béta plakkok egyes hatásai ellen.

A kutatók találtak is egy olyan inhibitor hatású hatóanyagcsoportot, amely anélkül védte az agyat az amiloid-béta akkumulációjának patologikus jellegű következményeitől, hogy az LTP folyamatába beavatkozott volna,  így potenciálisan hasznos lehet számos agyi betegség kezelésében, anélkül, hogy a tanulás vagy a memória területén kedvezőtlen mellékhatások jelentkeznének.

"A CaMKII enzimatikus aktivitását gátló hatóanyagokat valójában hosszú időn keresztül lehetne alkalmazni egyes patologikus agyi állapotok, köztük az Alzheimer-kór kezelésére" - nyilatkozta Dr. Bayer. "Ez rendkívüli újdonság, mivel korábban úgy gondolták, hogy bármely olyan hatóanyag, amely a CaMKII aktivitását blokkolná, gyengítené a tanulás és a memória alapját képező szinaptikus plaszticitást, így tartós alkalmazásuk ellenjavallt lenne."

A Bayer szerint, ha a gátló hatóanyagok hatásosnak bizonyulnak az emberi szervezetben is, akkor további előnyöket biztosíthatnak bármely jelenlegi Alzheimer-terápiával együttesen alkalmazva.

A kombinált alkalmazás azért elképzelhető, sőt, minden valószínűség szerint lehetséges, mert a jelenleg rendelkezésre álló vagy vizsgálat alatt álló hatóanyagok eltérő hatásmechanizmusúak, más folyamatokat céloznak meg. Ezzel a most felfedezet blokáddal az amiloid-béta downstream hatásait lehet megcélozni. A kutatók ugyan még csak nem is állítják, hogy ez a beavatkozás kuratív hatású lenne, de megvan benne a lehetőség, hogy drámaian enyhítse a memóriavesztés és a tanulás legpusztítóbb tüneteit. A következő lépés annak tesztelése lesz, hogy ez az úttörő felfedezés felhasználható-e a humán gyógyászatban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Discoveries on memory mechanisms could unlock new therapies for Alzheimer's and other brain diseases

LTP induction by structural rather than enzymatic functions of CaMKII

Irodalmi hivatkozás:

Ulrich Bayer, LTP induction by structural rather than enzymatic functions of CaMKII, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06465-y. www.nature.com/articles/s41586-023-06465-y

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.