hirdetés

Sikert hozhat az életmódváltás korai Alzheimer-kór esetén

Holisztikus megközelítésű kezeléssel sikerült javítani a kognitív funkciókat egy klinikai vizsgálat eredményei szerint.

hirdetés

A Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban május 16-án jelent meg egy kis elemszámú vizsgálat eredményeit ismertető cikk, amelyben korai Alzheimer-kórban szenvedő betegek holisztikus megközelítésű terápiájának hatásosságát vizsgálták. Az NCT04284449 klinikai vizsgálatba egy San Diego környéki központban 34 olyan beteget vontak be, akiknél objektív kognitív károsodást (OCI; objective cognitive impairment) diagnosztizáltak, ami az Alzheimer-kór előszobájának tekinthető. A terápia során a kezelő orvosok a betegek számára neurológiai szempontból jelentős életmódváltást (ketogén étrend), szigorú folyadékpótlást, omega-3 zsírsavakat, D-vitamint, probiotikumokat, valamint testmozgást (mindennapi séta) írtak fel, kezdetben minden beteg számára azonos mennyiségben, majd ezt később személyre szabták. A vizsgálat hat hónapig tartott, ez alatt a betegeknek 4 felülvizsgálaton kellett megjelenniük a központban (a vizsgálat kezdetekor, 1, 3 és 6 hónap múlva). E mellett a betegek a kezelő orvosuk részéről standard gyógyszeres kezelésben is részesültek. A kognitív funkciók változását a Cambridge Brain Sciences (CBS) és a Montreal Cognitive Assessment (MoCA) skálák segítségével végezték az egyes látogatások alkalmával.

Az eredmények szerint a hat hónapos kezelést követően a betegeknél jelentős javulás következett be a kognitív funkciók tekintetében: a MoCA skálán 19,6 ± 3,1 to 21,7 ± 6,2 (p = 0,013) pontszámjavulást mértek, ami statisztikailag szignifikáns változás. Kedvező eredmény az is, hogy a kompozit CBS skála minden tartományában (memória, érvelés, verbális képességek és koncentráció) egyaránt jelentős javulást észleltek.

A vizsgálat eredményei rámutatnak a holisztikus, minél több szempontot figyelembe vevő terápia és a személyre szabott kezelés fontosságára, amelynek során a kezelő orvosok mindazokat a faktorokat igyekeznek megcélozni, amelyek a betegség progressziójához vezethetnek.

A kis elemszám miatt további vizsgálatokra van szükség az eredmények validálása és nagyobb populációra történő kiterjeszthetőségének vizsgálata érdekében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New early Alzheimer's treatment shows improvement in cognition

Observed Improvement in Cognition During a Personalized Lifestyle Intervention in People with Cognitive Decline

Integrative Therapy for Holistic, Natural Cognition and Lifestyle Rehabilitation (ITHNCLR)

Irodalmi hivatkozás:

Heather Sandison et al, Observed Improvement in Cognition During a Personalized Lifestyle Intervention in People with Cognitive Decline, Journal of Alzheimer's Disease (2023). DOI: 10.3233/JAD-230004

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.