hirdetés

Anti-amiloid kezelések lehetősége korai Alzheimer-kórban

Az Alzheimer-kór (AD) korai stádiumában lévő idősek csak kis hányada számára hasznosak az újonnan engedélyezett antiamiloid-gyógyszerek.

hirdetés

Az Alzheimer-kór (AD) korai stádiumában lévő időseknek csak kis hányada felel meg az újonnan engedélyezett antiamiloid-gyógyszerekkel történő kezelésre való jogosultsági kritériumoknak, egészségügyi állapotuk vagy idegrendszeri képalkotó vizsgálataik eredménye miatt, derül ki egy új kutatásból.

A klinikai vizsgálati kritériumokat alkalmazva a korai Alzheimer-kórban szenvedő amiloidpozitív egyéneknek csak mintegy 8-17%-a lenne alkalmas a lecanemab (Leqembi), és még kevesebb, 5-9%-a az aducanumab (Aduhelm) alkalmazására - állapították meg a kutatók.

Dr. Maria Vassilaki (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) és munkatársainak a Neurology című szaklapban augusztus 16-án online megjelent tanulmány rávilágít arra, hogy az emelkedett agyi amiloiddal járó enyhe kognitív károsodásban (MCI) vagy enyhe demenciában szenvedő felnőttek többsége "korlátozottan alkalmas" ezekkel a béta-amiloid elleni monoklonális antitestekkel történő kezelésre.

Több valós adatra van szükség

Vassilaki és munkatársai a Mayo Clinic Study of Aging (MCSA) 237 idősebb, MCI-ben vagy enyhe demenciában szenvedő és fokozott agyi amiloidterheléssel rendelkező felnőtt betege esetén azt vizsgálták, hogy esetükben a lecanemab és az aducanumab jogosultsági kritériumai mennyiben teljesülnek. A betegek átlagéletkora 80,9 év volt, 55%-uk férfi volt, és többségük fehér bőrű.

A lecanemab alkalmazhatósági kritériumainak a vizsgált populáció kevesebb mint fele felelt meg (237-ből 112, azaz 47%). Összesen 21 személyt zártak ki, mert testtömegindexük < 17 vagy ≥ 35 volt; 48 személyt azért, mert a Clinical Dementia Rating (CDR) globális pontszáma nem volt 0,5 vagy 1,0; 46 személyt azért, mert nem feleltek meg a WMS-R Logical Memory II életkornak megfelelő pontszámoknak; nyolc személyt azért, mert a Mini Mental State Examination (MMSE) pontszáma nem a 22-30-as határértékek között volt; és kettőt azért, mert a CDR memóriapontszáma < 0,5 volt.

A lecanemab kizárási kritériumainak alkalmazása tovább szűkítette a szóba jöhető résztvevők számát 112-ről 19-re (a 237 résztvevő 8%-a).

A figyelemre méltó kizárások közé tartoztak a kardiopulmonális ellenjavallatok, a központi idegrendszeri okok, mint az agydaganat, Parkinson-kór, epilepszia vagy agysérülés, a képalkotó vizsgálatok nem megfelelő eredményei és a rákos megbetegedések.

Az aducanumab esetében is hasonló eredményekre jutottak: a 237 résztvevő közül 104 (44%) felelt meg a vizsgálat felvételi kritériumainak. Az aducanumab kizárási kritériumainak alkalmazása tovább csökkentette a megfelelő résztvevők számát 12-re (a 237 résztvevő 5%-a).

A CDR globális, MMSE vagy WMS-R Logical Memory II pontszám korlátozás nélküli, MCI-ben szenvedő résztvevőket is tartalmazó érzékenységi elemzés valamivel magasabb százalékos arányt eredményezett (17,4% a lecanemab és 8,9% az aducanumab esetében).

 

Megosztott döntéshozatal

A klinikai vizsgálati kritériumok alkalmazásával a betegeknek az eredetileg vártnál kisebb százaléka lehet jogosult ezekre a kezelésekre. Tekintettel arra, hogy a klinikai vizsgálatok résztvevői jellemzően egészségesebbek, mint az általános népesség, a szerzők szerint az antiamiloid-terápiák biztonságosságát és hatékonyságát nagyobb, változatosabb, valamint kevésbé egészséges populációkban szükséges vizsgálni, mielőtt ezek a terápiák szélesebb körben elérhetővé válnának az Alzheimer-kórban szenvedők számára. Fontos lenne, hogy az az ilyen kezelésekben részesülő betegeket nyilvántartásba vennék és követnék, a kezelések mellékhatásait az ilyen terápiákban részesülők gyógyszerhasználatának esetleges szükséges kiigazításához.

A cikkhez írt szerkesztőségi kommentár kiemeli, hogy az eredmények jelzik a gondos betegkiválasztás fontosságát, amely segít azonosítani azokat a betegeket, akik valószínűleg profitálnak a kezelésből, és kizárni azokat, akiknél fennáll a súlyos kimenetel kockázata. A szerkesztőség szerint a lecanemabra és az aducanumabra vonatkozó alkalmazási ajánlásokat "felül kell vizsgálni, amint több valós adat jelenik meg, különösen a biztonságossággal kapcsolatban". Egyelőre a betegek kezelésre való kiválasztása a klinikusok megfelelő ítélőképességén múlik, a kezelésről való döntés pedig a betegekkel és családtagjaikkal való közös döntéshozatalon alapul.

A tanulmányt a National Institutes of Health, a National Institute on Aging, a Mayo Clinic Alexander Family Alzheimer's Disease Research Professorship, a Mayo Foundation for Medical Education and Research, a Liston Award, a GHR Foundation és a Schuler Foundation támogatta.

Forrás:

Pittock RR, Aakre J, Castillo AM et al:  Eligibility for Anti-Amyloid Treatment in a Population-Based Study of Cognitive Aging Neurology. August 16, 2023, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000207770

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.