hirdetés

Karotinoidok demencia ellen

Fontos antioxidánsok hiányát tárta fel egy vizsgálat Alzheimer-kóros betegek agyának boncolásakor.

hirdetés

A Journal of Alzheimer's Disease tudományos folyóiratban július 14-én jelent meg a Virginia Tech Carillon School of Medicine kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában a táplálékkal bevitt lutein, zeaxantin, likopin és E-vitamin szintje fele a normál koncentrációnak. A magasabb étrendi lutein- és zeaxantinszintek szoros összefüggésben állnak a jobb kognitív funkciókkal és a demencia vagy az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

"Ez a tanulmány először mutatja ki a fontos étrendi antioxidánsok hiányát az Alzheimer-kóros betegek agyában. Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a nagy populációkon végzett vizsgálatokkal, amelyek szerint az Alzheimer-kór kockázata jelentősen alacsonyabb volt azoknál, akik karotinoidokban gazdag étrendet fogyasztottak, vagy akiknek a vérében magas volt a lutein és a zeaxantin szintje, illetve akiknek a retinájában makulapigmentként felhalmozódott" - mondta C. Kathleen Dorey, az egyetem professzora.

Karotinoidok és az egészséges agy

Mivel a normál agyi funkciók és a rosszul összecsomósodott fehérjékre adott válaszreakciók folyamatosan reaktív oxidáló molekulákat hoznak létre, az agy sérülékennyé válik az akkumulálódó oxidatív károsodásra, ezt azonban az egészséges táplálkozás által biztosított antioxidánsokkal meg lehet előzni. A karotinoidok erőteljes antioxidánsok, amelyek általában színes növényekben találhatók. A lutein különösen a kelkáposztában és a spenótban, a zeaxantin pedig a kukoricában és a narancssárga színű paprikában található a legnagyobb mennyiségben.

Dorey és Neal E. Craft, az észak-karolinai Wilsonban működő Craft Technologies cég munkatársai 2004-ben számoltak be először arról, hogy az agy szelektíven felhalmozza az olyan karotinoidokat, mint a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin. Azóta a kutatók világszerte kimutatták, hogy azoknak, akiknek a makulapigmentjében magasabb a lutein- és zeaxantinszint, jobb a kognitív képességük, illetve alacsonyabb a demencia kockázata azoknál, akiknek a szokásos táplálékában vagy a makulapigmentben felhalmozódott lutein- és zeaxantinszint magasabb.

A Rush Egyetem memóriát és öregedést vizsgáló projektje több mint egy évtizeden keresztül követte körülbelül ezer Chicagóban élő személy étrendjét és kognitív teljesítményét, különös tekintettel a karotinoidok bevitelére, és megállapította, hogy a MIND-diétát követők - akik több antioxidánsban gazdag gyümölcsöt, diófélét, zöldséget és halat, valamint kevesebb húst és édességet fogyasztottak - esetében csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ezen felül jobb volt a halálozás előtti kognitív teljesítményük, és kevesebb Alzheimer-kórra jellemző patológiás elváltozást mutattak. Sőt, a karotinoidokat vagy luteint/zeaxantint a legnagyobb mennyiségben fogyasztó csoportban 50%-kal volt alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata a normál populációhoz képest.

Az Alzheimer-kórban szenvedő személyek agyában kimutatott szelektív karotinoid- és tokoferolhiány további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a karotinoidok nagyobb mértékű étrendi bevitele lassíthatja a kognitív hanyatlást az Alzheimer-kór diagnózisa előtt - és esetleg azt követően is. A kutatások azt is kimutatták, hogy a retina szelektíven felhalmozza a táplálékból származó luteint és zeaxantint, látható sárga makula pigmentet képezve, amely javítja a látást és védi a fotoreceptorokat. A betegek makulapigment optikai sűrűségének noninvazív mérésével a kutatók meg tudják becsülni a lutein és zeaxantin koncentrációját az agyban.

"Az Alzheimer-kór új terápiáinak közelmúltbeli fejlődése már ígéretes a betegség előrehaladásának lassítása szempontjából" - mondta Dorey. "Nagyon örülnék, ha adataink arra ösztönöznék az embereket, hogy agyukat bőséges karotinoid-fogyasztással és rendszeres testmozgással optimális állapotban tartsák, mivel jelenlegi eredményeink szerint ez csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Brains with Alzheimer's disease have subnormal levels of important dietary antioxidants

Low Xanthophylls, Retinol, Lycopene, and Tocopherols in Grey and White Matter of Brains with Alzheimer’s Disease

Irodalmi hivatkozás:

C. Kathleen Dorey et al, Low Xanthophylls, Retinol, Lycopene, and Tocopherols in Grey and White Matter of Brains with Alzheimer's Disease, Journal of Alzheimer's Disease (2022). DOI: 10.3233/JAD-220460

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.