hirdetés

Neurofilamentum könnyűlánc-fehérje és Alzheimer-kór

Hasznos biomarkernek tűnik a neurofilamentum könnyűlánc-fehérje (NfL) az Alzheimer-kór korai diagnózisában és nyomon követésében.

hirdetés

A Brain folyóiratban augusztus 4-én jelent meg a Wayne State University kutatóinak irodalmi összefoglalója (review), amelyben megerősítették a neurofilamentum-könnyűlánc fehérje (NfL; neurofilament light) mérésének hatásosságát az Alzheimer-kór kialakulásának predikciójában és a progresszió nyomon követésében.

A vérből kimutatható NfL egy minimálisan invazív beavatkozással, könnyen hozzáférhető biomarker, és a cikk szerzői, Youjin Jung és Jessica Damoiseaux a rendelkezésre álló szakirodalom alapján a szérum vagy plazma NfL-szintje és a neurodegeneráció MRI vagy PET képalkotó vizsgálatokból származó strukturális/funkcionális mérések közötti összefüggést igazolták.

Bár az NfL-szint a normál öregedés során is emelkedik, mint a neuronális károsodás nem specifikus markere, az Alzheimer-kóros betegekben mért átlagos szintek, valamint az emelkedés mértéke magasabbak a normálisnál. Jung és Damoiseaux arra a következtetésre jutott, hogy a kutatások szerint az NfL magas vérszintje az atrófia súlyosságát tükrözi több, egymást átfedő agyi régióban, különösen a mediális temporális lebenyben. A magasabb szérum NfL az Alzheimer-kór kontinuumán lévő személyeknél a súlyosabb fokú agyi glükóz-hipometabolizmussal, valamint a fehérállomány integritásának csökkenésével is korrelál.

"A szakirodalomban található keresztmetszeti (cross-sectional) adatok arra utalnak, hogy a vérből kimutatható NfL szint ígéretesnek mutatkozik Alzheimer-kórban a neurodegeneráció súlyosságát jelző biomarkerként" - állapította meg Damoiseaux. "Különösen hasznos lehet olyan személyeknél, akiknél már az Alzheimer-kór patológiás jellemzői mutathatók ki képalkotó vizsgálatok során, de kognitív funkcióvesztés még nem jelentkezik, vagy olyanoknál, akiknél az APOE ε4 allél megléte vagy a magasabb amiloid-béta terhelés miatt magas az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata."

A longitudinális vizsgálatok szintén következetesen szignifikáns összefüggést találtak a vér NfL-szintje és az Alzheimer-kór patológiás elváltozásaira érzékeny agyi régiók atrófiája között. Az adatok szerint a vér NfL-szintjének emelkedése megelőzheti az Alzheimer-kórral összefüggő változásokat az agykérgi atrófiában, és az Alzheimer-kór preklinikai stádiumában a biomarker szintje már magas lehet.

A keresztmetszeti és longitudinális szakirodalom szisztematikus áttekintése azt mutatta, hogy a vér NfL-szintje következetesen előre jelezte az Alzheimer-kór patológiája által gyakran érintett agyterületeken az atrófia súlyosságát és a glükózmetabolizmus változását.

A vér NfL-szintje tehát hasznos prognosztikai marker a neurodegeneráció előrehaladásának előrejelzésére, valamint hasznos annak kockázatának felmérésére, hogy egy kognitívan nem károsodott, de az Alzheimer-kór szempontjából nagyobb kockázatú személynél az agy szerkezetében és funkciójában már kóros elváltozások mutatkoznak-e. Ugyanakkor a cikk szerzői figyelmeztetnek arra is, hogy a vér NfL-szintjének biomarkerként történő alkalmazásával kapcsolatosan még mindig vannak homályos foltok, amelyeket tisztázni szükséges. Több kutatásra van például szükség annak pontos megállapítására, hogy a vér NfL-szintje hogyan függ össze az idegsejtek károsodásának különböző aspektusaival, valamint a vér NfL-koncentrációját befolyásoló egyéb lehetséges tényezőkről is többet kellene megtudnunk a széles körű klinikai alkalmazás bevezetése előtt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Blood biomarker shows 'great promise' predicting progression to Alzheimer's disease in at-risk population

The potential of blood neurofilament light as a marker of neurodegeneration for Alzheimer’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Youjin Jung et al, The potential of blood neurofilament light as a marker of neurodegeneration for Alzheimer's disease, Brain (2023). DOI: 10.1093/brain/awad267

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.