hirdetés

Új, agyon kívüli gyógyszercélpont Alzheimer-kórban

Egy új olyan könnyen támadható gyógyszercélpontot azonosítottak amerikai kutatók 3D emberi sejtmodell létrehozásával, amely Alzheimer-kórban az agysejtek és az immunsejtek közötti kapcsolatok tanulmányozására használható. 

hirdetés

Augusztus 24-én közölte a Nature Neuroscience a Massachusetts General Hospital (MGH) kutatóinak cikkét, amelyben egy olyan 3D emberi sejtmodell létrehozásáról adnak hírt, amely Alzheimer-kórban az agysejtek és az immunsejtek közötti kapcsolatok tanulmányozására használható. 

A kutatócsoport a modell segítségével kimutatta, hogy amint az Alzheimer-kór patológiás elváltozásai felhalmozódnak az agyban, a CT8+ T-immunsejtek egyes alcsoportjai beáramlanak az agyba, és felerősítik a neuroinflammáció okozta pusztítást. A kutatócsoport azonosította azokat a molekuláris mechanizmusokat is, amelyek a T-sejtek agyi infiltrációját irányítják, és kimutatták, hogy e mechanizmusok blokkolása csökkenti a T-sejtek beszivárgását követő romboló hatást. Ezek az eredmények az Alzheimer-kór elleni új terápiák kifejlesztéséhez vezetnek, mivel egy teljesen új oldaláról közelítik meg a jelenleg gyógyíthatatlan betegség kezelését.

"A legmodernebb mikrofluidikai technológia segítségével ez a modell ablakot nyit a beszivárgó perifériás immunsejtek tevékenységének megfigyelésére 3D-s sejtkultúrákban; az agysejtekkel való kölcsönhatásaikra; és a neuroinflammáció tanulmányozására és a neurodegenerációra gyakorolt hatásukra" - fejtette ki a tanulmány társszerzője, Dr. Mehdi Jorfi, az MGH neurológusa.

"Reméljük, hogy munkánk hozzájárul egy élettanilag pontosabb humán Alzheimer-kór modell kifejlesztéséhez" - tette hozzá Doo Yeon Kim, az MGH neurológus professzora, szintén társszerző.

Az új modell egy őssejtekből származó neuronokból, asztrocitákból és mikrogliából, valamint perifériás immunsejtekből álló 3D humán neuroimmun tengely modell, amely az MGH kutatócsoport korábbi munkájának folytatása. Célja az Alzheimer-kór olyan 3D-s laboratóriumi modelljeinek létrehozása és validálása, amelyek jobban reprodukálják a betegségre jellemző plakkokat és csomókat háromdimenziós környezetben - minél hasonlóbban ahhoz, ahogyan a betegség az agyban kialakul.

Amellett, hogy agyi modellekben a T-sejtek magasabb szintjét figyelték meg, a kutatócsoport azonosított egy kemokin (CXCL10) és egy kemokinreceptor (CXCR3) közötti szignalizációs útvonalat, amely kulcsszerepet játszik a T-sejtek beszivárgásának szabályozásában. Ennek az útvonalnak a blokkolása nagymértékben megakadályozta a T-sejtek beszivárgását és a neurodegenerációt az Alzheimer-kultúrákban.

"Ez a multidiszciplináris kutatási megközelítés azonosította a különböző sejttípusok eltérő viselkedését ebben a betegségkörnyezetben, és célunk, hogy fényt derítsünk a mögöttes mechanizmusokra, hogy olyan beavatkozási stratégiákat azonosítsunk, amelyek hatékonyabb kezelésekhez vezethetnek. És talán az a legizgalmasabb ebben a felfedezésben, hogy egy olyan új gyógyszercélpontot azonosítottunk, ami az agyon kívül, könnyebben hozzáférhető területen lenne támadható az új megközelítésű kezelések számára, minthogy hagyományosan igen nehéz a gyógyszereket az agyba juttatni" - nyilatkozta a cikk vezető szerzője, Dr. Rudolph Tanzi, az MGH genetikai és öregedési kutatócsoportjának igazgatója.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New human cell-based 3D model reveals insights into how immune cells contribute to Alzheimer's disease

Mehdi Jorfi et al, Infiltrating CD8+ T cells exacerbate Alzheimer's disease pathology in a 3D human neuroimmune axis model, Nature Neuroscience (2023).

Irodalmi hivatkozás:

Mehdi Jorfi et al, Infiltrating CD8+ T cells exacerbate Alzheimer's disease pathology in a 3D human neuroimmune axis model, Nature Neuroscience (2023). DOI: 10.1038/s41593-023-01415-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.