hirdetés

A ferroptózis szerepe a demenciában

Amerikai kutatók szerint az agyban felhalmozódó vas és a mikroglia degenerációja váltja ki a kognitív hanyatlást.

hirdetés

Az Annals of Neurology folyóiratban szeptember 13-án jelent meg az Oregon Health and Science University (OHSU) kutatóinak cikke, amelyben az Alzheimer-kór kialakulásának egy új aspektusát írják le. Dr. Stephen Back, a kutatás vezetője szerint a vaszkuláris demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos vizsgálatok során eddig nem irányult kellő figyelem a sejthalál egyik formájára, a ferroptózisra. A mostani tanulmányban a kutatók halott emberek agyszövetét vizsgálva azt állapították meg, hogy a sejtekben felhalmozódó vas miatt pusztul el az agy immunválaszában részt vevő sejtek egyik formája, a mikroglia, melynek degenerációja fontos elősegítő tényezője a kognitív hanyatlás megjelenésének.

A mikroglia olyan őshonos agysejtekből áll, amelyek normális esetben a szervezet immunrendszerének részeként a sejthulladékok eltávolítására szolgálnak, és például az agyi idegrostokat szigetelő, védő mielinhüvelyek sérülésekor takarítják el a visszamaradó törmeléket. A kutatók azonban most azt állapították meg, hogy a vasban gazdag mielintől történő megszabadulás közben a mikroglia lebomlása következik be. Back szerint az eredményekből úgy tűnik, hogy a mikroglia pusztulásának láncolata szerepet játszik az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia során bekövetkező kognitív hanyatlás progressziójában.

Back elmondta, hogy idővel az akut stroke vagy egyes krónikus betegségek, például magas vérnyomás és cukorbetegség miatt az agyat elérő csökkent véráram és oxigénszint többszöri, ismételt előfordulása járulhat hozzá a kognitív hanyatlás körforgásának beindulásához.

Az új kutatási eredmények reményt jelentenek a kutatók számára ahhoz, hogy a demencia progresszióját lassító terápiás lehetőségeket fejlesszenek ki.

“Ha valóban a vas toxicitása felelős a sejthalálért és az okozott hátrányos következményekért, akkor a mielint karbantartó, állapotát javító célzott terápiák új lehetőséget jelentenek az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia kezelésében.”

Back várakozásai szerint a gyógyszeripari cégek a tanulmány eredményeit felhasználva olyan gyógyszereket fognak létrehozni, amelyek célja az agy mikroglia degenerációjának csökkentése.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover possible new cause for Alzheimer's disease

Altered brain energy metabolism related to astrocytes in Alzheimer's disease

Irodalmi hivatkozás:

Kosei Hirata et al, Altered brain energy metabolism related to astrocytes in Alzheimer's disease, Annals of Neurology (2023). DOI: 10.1002/ana.26797

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.