hirdetés

Vérteszt a melanoma szóródásának megállapítására

A bőrdaganatok e legveszélyesebb formájának áttétképzésében döntő szerepet játszó DNS metilációs biomarkerek a melanoma progressziójának pontosabb megértését és új kezelési eljárások kifejlesztését is segíthetik.

hirdetés

A brit National Cancer Research Institute (NCRI) idén kilencedik alkalommal megrendezett nemzetközi rákkutatási konferenciáján (november 3–6., Liverpool) bemutatott kutatási eredmények szerint a TFPI2-gén hipermetilációja szignifikánsan korrelál a melanoma áttétképzésével. A betegek szérumában kvantitatív (valós idejű) polimeráz-láncreakcióval mérhető metilált TFPI2-gén ígéretes, nagy érzékenységű (85 százalék) és nagy fajlagosságú (87 százalék) epigenetikai biomarkere lehet a melanoma áttétképzésének, és ezáltal a betegség stádium-meghatározásának. Egy másik gén, a NT5E metilációja a primer és a metasztatikus melanoma jó prognosztikai biomarkere lehet.

A skóciai Dundee Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói 19 melanomás sejtvonalat, 120 különféle – primer melanomával, áttétet adó melanomával, illetve benignus melanocytás naevusokkal diagnosztizált betegtől nyert – szövetmintát, valamint 41 szérummintát vizsgáltak DNS-kimutatási eljárásokkal. Megállapításaik szerint a TFPI2- és az NT5E-gén epigenetikai diszregulációja fontos jegye a melanoma típusú bőrdaganatoknak: e két gén promóter régiójának metilációja előre vetíti a betegség prognózisát. Az egészséges szervezetben a TFPI2-gén szerepet játszik a bőrsejtek szabályozott osztódásának irányításában, míg melanoma esetén éppen e gén metilációja vezet a normál szabályozó működés kikapcsolásához. Korai stádiumú melanomában a metilált TFPI2-gén mennyisége kicsi, míg előrehaladott stádiumban jelentősen emelkedett. Ezzel szemben a NT5E-gén másként viselkedik: a betegség kezdeti stádiumában metilálódik és kikapcsolódik, gyakran azonban újra demetilálódik és reaktiválódik, segítve ezzel a daganat minél agresszívebb terjedését.

Az adekvát kezeléshez elengedhetetlen a melanoma stádiumának pontos meghatározása, ám a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálóeljárásokkal ez gyakran komoly kihívást jelent. Ez az újonnan kidolgozott egyszerű és nem invazív detektálási módszer a jövőben lehetőséget adhat a melanoma progressziójának mielőbbi, pontos mérésére, lehetővé téve, hogy minél korábbi szakaszban megkezdjük a terápiát, javítva a betegek túlélési esélyeit – nyilatkozta Dr. Tim Crook onkológus-főorvos, a vizsgálat egyik vezető kutatója.

Dr. Harpal Kumar, aki az Egyesült Királyságban folyó rákkutatást támogató egyik fő szervezet, a Cancer Research UK elnöke és az NCRI elnökségi tagja, elismerően nyilatkozott a kutatók munkájáról. Úgy véli, a melanoma progresszióját irányító gének jobb megismerése a gyógyszerkutatást is előmozdíthatja, javítva az orvosok és a betegek esélyeit a melanoma elleni küzdelemben.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.