hirdetés

Vérteszt a hasnyálmirigyrák korai kimutatására?

A hasnyálmirigyrák a rákos halálozás egyik leggyakoribb oka, és az 5 éves túlélés csupán 6%. A nagyon alacsony túlélési arány részben annak tudható be, hogy e daganatot csak ritkán ismerik fel már korai fázisában.

hirdetés

A Cancer Prevention Research augusztus 27-i számában publikált vizsgálat szerzői, a Moffitt Cancer Center kutatói azt remélik, hogy ha a vérben levő markerek segítségével azonosítani lehet azokat a betegeket, akiknek premalignus elváltozásuk (ún. intraduktális papilláris mucinózus neopláziájuk [IPMN]) van, ezzel javítani lehet majd a túlélési arányt.

„A hasnyálmirigyrák gyakoriságának csökkentésére az egyik ígéretes stratégia az, ha felismerjük és kezeljük a premalignus elváltozásokat” – mondta Jennifer Permuth-Wey, PhD, MS, a közlemény első szerzője, a Moffitt munkatársa. „Az IPMN-ekről ismert, hogy a hasnyálmirigyrák prekurzor elváltozásai; ezek felelősek azoknak a tünetmentes hasnyálmirigy-cisztáknak mintegy a feléért, amelyeket véletlenül vesznek észre komputertomográfiás (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotásos (MRI) vizsgálat során az USA-ban.”

A hasnyálmirigyrák kialakulásának szempontjából az IPMN-ek kis és nagy kockázatú léziókra oszthatók. Az IPMN-ek súlyosságának megállapításához azonban műtéttel el kell távolítani ezeket, ami viszont maga is súlyos szövődményekkel járhat, például tartós diabétesszel vagy halállal. Ha azonban nem végzik el a műtétet, akkor nem tudják megakadályozni a nagy kockázatú IPMN-ek invazív rákká alakulását.

A Moffitt kutatói egy olyan gyorsan elvégezhető, költséghatékony vértesztet akarnak kifejleszteni, amellyel pontosan elkülöníthetők a kis és a nagy kockázatú IPMN-ek. A kis kockázatú IPMN-eket csak megfigyelni, a nagy kockázatúakat azonban el kell távolítani, hogy tanulmányozni tudják a hasnyálmirigyrák kialakulásában és progressziójában szerepet játszó fő géneket szabályozó mikroRNS-eket (miRNS). „Egy új digitális technológia segítségével 30 olyan miRNS-t találtunk, amelyek alapján az IPMN betegek elkülöníthetők az egészséges személyektől. Emellett 5 olyan miRNS-t is azonosítottunk, amelyek alapján különválasztható a kis és a nagy kockázatú IPMN” – mondta dr. Mokenge Malafa, FACS, szenior szerző, a Moffitt osztályvezetője. „Nagyon izgalmasnak találjuk ezeket a korai eredményeket, de még sok kutatást kell elvégezni ahhoz, hogy egy ilyen vértesztet a klinikumban is alkalmazzanak.”

„Azt reméljük, hogy a nem nagyon távoli jövőben a miRNS vértesztet együtt lehet majd alkalmazni a képalkotó és egyéb módszerekkel, és ez elősegítheti az IPMN-ek súlyosságának megállapítását. Ennek alapján informáltabb és személyre szabottabb kezelési döntéseket lehet majd hozni” – magyarázta Permuth-Wey.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.