hirdetés

A spontán koraszülés előrejelzése

Egy prospektív klinikai vizsgálat eredményei szerint a terhesség második trimeszterében végzett laborvizsgálat segíthet a korai és a nagyon korai spontán koraszülés (sPTB) kockázatának felmerésében.

hirdetés

A spontán koraszülés (sPTB) a csecsemőkori megbetegedések és halálozások vezető oka. Mivel a heterogén szindróma etiológiája igen összetett, kívánatos lenne egy olyan prediktív próba, ami az egyes konkrét terhességekben előre kimutatná a koraszülésekhez vezető kórélettani folyamatokat. Ezek a tesztek felhívnák a figyelmet azokra a preventív beavatkozásokra, és célzott kezelésekre, melyek az sPTB heterogén etiológiája miatt ma hiányoznak – vagy nehezen kivitelezhetők.

Jelenleg az sPTB-t leginkább a már előzesen is megtörtént sPTB jelzi. Bár a méhnyak hosszát és a cervicovaginális váladék magzati fibronectin tartalmát is magába foglaló előzetes felbecslést sokan használják, de nem tekinthető standard eljárásnak. Molekuláris próbák és klinikai adatok hiányoznak, ill. a széles népességi megoszlás miatt pontatlanok.

A sejtmentes RNS (cfRNA) profil ismerete bizonyos helyzetekben a betegek és orvosaik segítségére lehet, rávilágíthat a betegségek hátterében lévő biológiai folyamatokra és alapja lehet az új eljárások bevezetésének is – írják az American Journal of Obstetrics and Gynecology c. lapban online megjelent tanulmányukban Dr. Joan Camunas-Soler (Mirvie, South San Francisco) és munkatársai, akik a lényeges biomarkerek meghatározása céljából összehasonlították az RNS profilok expresszióját az időbeli szülés, a koraszülés és nagyon korai szülés eseteiben.

Összesen 242, a második trimeszterben lévő terhes asszonytól vettek vért. 194 asszony időben szült, 48-uk pedig idő előtt: 32-en a terhesség 25-35 hete között (korai sPTB), 16 várandós a 25. terhességi hét előtt (nagyon korai sPTB) szült. A kismamák kicsit több mint fele fehér, kb. egyharmada fekete, kb. 10%-a ázsiai volt, néhánynál nem ismerték az etnikumot. Preeclampsiában szenvedők nem szerepeltek a vizsgálatban.

Az RNS profilok eltérései rámutathatnak a koraszülést kiváltó biológiai okokra. A korai sPTB-re utaló gének nagyjából az extracelluláris mátrix lebomlásáért (degradációjáért) és újjáalakításáért (remodelingjéért) felelősek, melyek a méhnyak - gyakran már hetekkel a spontán koraszülés előtt észlelhető - megrövidüléséhez járulnak hozzá. Ezzel ellentétben a „nagyon korai” sPTB-hez társuló gének az inzulin-szerű növekedési faktor transzportjával vannak összeköttetésben, ami a magzati növekedést és a placentációt ösztönzi. Ezek a megfigyelések alkalmasak lehetnek speciális beavatkozások kialakítására. 

A jellegzetes RNS adatok a terhesség pontosabb megítéléséhez járulnak hozzá, figyelembe vételükkel a tradícionális kockázati faktorok kizárásával, a sokszor tévútra vezető szocioekonómiai faktoroknál sokkal egyértelműbb gondozás lehetséges, és a várandósok jobban fel tudnak készülni az esetlegesen várható koraszülésekre.

Dr. Laura Jelliffe-Pawlowski (University of California, San Francisco), aki egy másik, a koraszülést megjósoló próba szabadalmának birtokosa, nem értett egyet azzal, hogy a sokat ígérő „RNS platform” vizsgálatakor kizárták az elemzésből a preeclapsias anyákat, tekintve, hogy az USA-ban a szülések kb. 4%-ánál fordul elő, és más olyan prediktív modellek eredményeivel - ahol a vizsgálatból nem zárták ki a preeclampsiás kismamákat - nehéz összehasonlítani azRNS platform eredményeit. A használt módszertől függetlenül további kutatásokat lát szükségesnek annak érdekében, hogy fenyegető sPTB esetén meg lehessen tenni a legmegfelelőbb klinikai lépéseket. Az eredményekkel összhangban kell cselekednünk.

Forrás:

Pass W, Second-trimester blood test predicts preterm birth. Medscape Medical News. April 26, 2022.

Camunas-Soler J, Gee EPS, Reddy M, et al. Predictive RNA profiles for early and very early spontaneous preterm birth. Am J Obstet Gyn. Available online 6 April 2022. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2022.04.002

Ahmed S, Brewer A, Tsigas EZ, et al. Women’s attitudes, beliefs and values about tests, and management for hypertensive disorders of pregnancy. BMC Pregnancy and Childbirth 21, 665 (2021). https://doi.org/10.1186/s12884-021-04144-2

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.