hirdetés

A tágult visszerek veszélyei

Egy most megjelent taiwani vizsgálat igazolta, hogy a tágult, nagy visszerekkel rendelkező felnőtteknél ötször nagyobb esély van egy mélyvénás trombózis kialakulására.

hirdetés

A felületes varixok ritkán jelentenek súlyos egészségügyi kockázatot, de a tágult visszerek következtében fellépő mélyvénás trombózis (DVT), tüdőembólia (PE) és a perifériás artériák betegsége (PAD) súlyos szisztémás következményekkel, esetleg halállal jár. A szerzők a tanulmányban kiemelik, hogy a varikózus vénák esetén a betegekben megemelkednek a gyulladásos és prothrombotikus markerek. Dr. Shyue-Luen Chang (Vein Clinic, Department of Dermatology, Chang Gung Memorial Hospital, Taoyuan) és munkatársai a JAMA-ban megjelent nagy retrospektív kohorsz vizsgálatukban a taiwani National Health Insurance programból 212 984, tágult vénákkal rendelkező felnőtt személy (átlagos életkor 54,5 év, 69,3%-ban nők) adatait hasonlították összes ugyancsak 212 984, találomra kiválasztott, de hasonló kockázati csoportba sorolható olyan felnőtt adataival (átlagos életkor 54,3 év, 70,3%-ban nők), akiknél sem varikózus vénák, sem mélyvénás trombózis, sem tüdőembólia, sem a perifériás artériák betegsége nem volt észlelhető. A kiválasztott személyeket 7,3-7,8 évig követték.

A tágult vénákkal rendelkezők csoportjában ötször több mélyvénás trombózis alakult ki, mint az egészséges kontroll csoportban (előbbiben 1000 személyenként és évenként 6,55, utóbbiban 1000 személyenként és évenként 1,23). A tüdőembólia (PE) szintén jóval több volt – csaknem kétszeres - a varikózus vénákkal rendelkezők csoportjában, mint az egészséges kontroll csoportban (0,48 illetve 0,28/1000 személy/év), és hasonló volt a perifériás artériás betegségek (PAD) előfordulása is: a tágult vénákkal rendelkezőknél 10,73/1000 személy/év, míg a kontroll csoportban 6,22/1000 személy/év,.

Ilyen módon a komoly varikozitásban szenvedők csoportjában a mélyvénás trombózisnak 5,30-szoros (95%CI 5,05-5,56), a tüdőembóliának 1,73-szoros (95%CI 1,54-1,94), és a perifériás artériás betegségeknek 1,70-szeres volt a kockázata (95%CI 1,68-1,77) a kontroll csoportba sorolt személyekéhez képest. Az eredmények azonosan alakultak minden nemben és korcsoportban.

A vizsgálat korlátai között meg kell említeni, hogy nem tett különbséget az orvosi felügyelet alatt állók, és a varikozitásukat orvosaik előtt nem feltárók között, akik csak akkor keresik fel orvosukat, ha visszérproblémáik már bajt okoznak. Az összehasonlító elemzés csak megfigyeléses jellegű volt, ok-okozati összefüggést nem kerestek. A varikozitásban szenvedők esetén a mélyvénás trombózis kockázata egyértelmű, a PE és a PAD kockázatával megfigyelhető összefüggés kétségtelenül fennáll, de kevésbé nyilvánvaló.

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.