hirdetés

A termékenységet csökkentő vegyi anyagok

A modern világunkat elárasztó kémiai szerek szerepet játszanak abban, hogy évtizedek óta csökken a termékenység, és a jövő generációinak egészségügyi kockázata rohamosan nő.

hirdetés

Új, nagy sikerű és fontos könyvében Dr. Shanna Swan (Mount Sinai, New York) környezeti és reproduktív epidemiológus a környezetünket elárasztó vegyi anyagok – műanyagok, rovarirtók, folttisztítók, a személyes hygiénés szerek egyes anyagai – veszélyeire igyekszik felhívni az emberek figyelmét. Eddig már több ezer anyag (elegy és vegyület) sorakozik az hormonális rendszerünket romboló külső  tényezők listáján. Az endokrin rendszer funkcióit megzavaró ezen anyagok, az úgynevezett endokrin diszruptorok (endocrine disrupting chemicals, EDC) szinte mindenütt jelen vannak, és egész életünkben folyamatosan ki vagyunk téve veszélyeiknek, szemben védtelenek vagyunk.

Dr. Swan 2017-es metaanalízise mutatja, hogy az észak-amerikai és ausztrál férfiaknál az 1973 és 2011 közötti időszakban 52%-kal csökkent a spermiumok száma. „Ha a spermium-szám csökkenése így folytatódik, az emberi faj nem lesz képes reprodukálni önmagát” – figyelmeztet Swan a Stacey Colino egészségügyi újságírónővel közösen írt „Count Down: How Our Modern World is Thretening Sperm Counts, Altering Male and Female Reproductive Development, and Imperiling the Future of the Human Race” című könyvében (New York: Scribner, 2021).

Az új kutatások eredményei szerint az endokrin diszruptorok a férfi- és a női termékenységre egyaránt kockázatokat jelentenek. A Human Reproduction c. lapban 2021. márciusban megjelent újonc svájci katonák körében végzett vizsgálat szerint az édesanyjukat terhességük idején ért vegyi anyag expozíció csökkenti fiaik felnőttkori (Istvan). A vizsgált 18-22 éves újonc férfiak sperma-mennyisége és ondósejtszáma szignifikánsan kisebb volt, ha édesanyjuk a terhessége idején olyan munkát végzett, melynek során négy-, vagy több endokrin diszruptorként számon tartott vegyi anyaggal érintkezett. Bár ezek az expozíciók rövidek, mégis befolyásolják a magzati fejlődést. Ezek az EDC-k a természetes hormonok hatásait utánozzák, rovarirtók, nehéz fémek, ftalátok, és a haztartásokban korábban széles körben előforduló biszfenol A (BPA),  az alkil-fenol anyagok, a mezőgazdasági munkák során és a szépségiparban használatos oldószerek.

Bár a Count Down c. könyv új megvilágításba helyezi a kémiai veszélyeket, de az American College of Obstetricians and Gynecologists szerint is alapvetően fontos a toxikus környezeti befolyások csökkentése. Az Endocrine Society is az emberi egészségre kockázatosnak tartja a minket érő környezeti EDC expozíciókat, és kiemeli, hogy az egyre szaporodó információk ellenére a szabályozások mégsem elégségesek az emberiség EDC-k elleni védelmére. Ezek az anyagok nem csak az egészséges reprodukciót befolyásolják (elsősorban a spermiumok számának csökkentésével) – a szívbetegségek, az obesitas, a reprodukciós szervek daganatainak kockázatát is növelik, ezzel a kitett személyek élettartamát csökkentik.

A Föld érdekében is kellene csökkenteni a környezet vegyi expozíciókat. Az USA-ban gyártott 86.000 vegyi anyagot tart nyilván az „inventory of chemical substances”. Keveset tudunk a belélegzett, megemésztett és a bőrön keresztül abszorbeált anyagok hatásairól, de biztosan van hatása az EDC-knek a békák, alligátorok, madarak, illetve a többi állat termékenységére is. A pesticid DDT betiltása után széles körű kampány indult a ftalátok és a biszfenol-A kitettség csökkentése, a műanyag edényben történő mikrózás és a teflon bevonatú edények használatának kerülése érdekében.

Forrás:

Cohen Marill M. Declining sperm count tied to endocrine-disrupting chemicals in the environment. Medscape Medical News, April 09, 2021.

Istvan M, Rahban R, Dananche B, et al. Maternal occupational exposure to endocrine-disrupting chemicals during pregnancy and semen parameters in adulthood: results of a nationwide cross-sectional study among Swiss conscripts. Human Reproduction. Published 17 March 2021, deab034.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.