hirdetés

Vegyi anyagok és gyermekkori elhízás

Az Egyesült Államokban és a világ számos országában egyre nagyobb probléma a gyermekkori elhízás epidémiája.

hirdetés

A mindennapi használati tárgyak számos komponenséről derül ki, hogy káros az egészségre, ezek egy része gyermekkori elhízást okoz. Már a születendő gyermeket is számos olyan molekuláris és hormonális hatás éri az anyaméhben, amely elhízást okozhat és növelheti a kardiovaszkuláris kockázatot is – jelentette ki Dr. Leonardo Trasande (NYU Langone Health in New York City) a Pediatric Academic Societies 2019-es találkozóján Baltimore-ban. A hatásmechanizmusok közül legismertebbek azok, amelyek bizonyos metabolikus folyamatokat szakítanak meg, melynek következtében pl. „megnövekszik a zsírsejtek mérete, vagy romlik a szívet védő fehérjék működése”. A szintetikus ösztrogének (pl. a BPA, biszfenol A) a nemi hormonokon keresztül a gyermek elhízását eredményezhetik, leginkább a fejlődés legsérülékenyebb szakaszában, a pubertás idején.

Eddig a szintetikus vegyületek 3 csoportjáról bizonyosodott be, hogy az anyagcsere folyamatok megszakításán keresztül gyermekkori obesitást okozhatnak: ezek a biszfenolok, a ftalátok valamint a perfluoroalkilok és a polifluoroalkilok (PFSA). Közülük a legkiterjedtebben vizsgált biszfenolok számos polikarbonát műanyagtermékben és epoxi gyantában megtalálhatók, és a polikarbonátból készült poharakból és flakonokból a táplálékba, italokba szivároghatnak.

A műanyagok és vinilek lágyítására és rugalmassá tételére használatos ftalátokkal is az élet számos területén találkozhatunk: detergensek, padlóburkolatok, samponok, gyermekjátékok anyaga lehet. Bár a legtöbb hatóság veszélytelennek tartja az említett anyagokból a szervezetbe jutó ftalátok mennyiségét, bizonyított, hogy befolyásolhatják a lipid- és a szénhidrát anyagcserében szerepet játszó receptorok (PPAR-ok) expresszióját. Oxidatív stresszorként továbbá részt vehetnek az inzulin-rezisztencia, az obezitás, a diabetes és a kardiovaszkuláris kockázat kialakulásában is.

A biszfenolokhoz és a ftalátokhoz hasonlóan perfluoroalkilok és a polifluoroalkilok közé tartozó szintetikus vegyi anyagok (többek között perfluorooktánsav (PFOA), a perfluorooktán szulfonsav (PFOS) és GenX vegyületek) is számos mindennapi használati tárgyban megtalálhatók: szinezék- és víztaszító termékekben, tapadásmentes (teflon) főzőedényekben. Mivel ezeket az anyagokat az 1940-es évek óta sokfelé használják, káros komponenseikből bőven jut a környezetbe is, testsúlynövelő hatásuk révén elősegíthetik az obesitas-járványt.

Fontos, hogy mindezen ismeretek birtokában védekezzünk, védjük gyermekünket, amikor csak lehet. Mindenképp BPA mentes cumisüvegeket, poharakat és flakonokat használjunk. Semmiképp ne melegítsünk polikarbonát vagy műanyag edényt mikrohullámú készülékben, mivel ezekből ftalátok és egyéb műanyag monomerek kerülhetnek a táplálékba. Hő hatására ezek kioldódhatnak a mosogatógépben is, ezért az ilyen edények kézi mosogatása javasolt. Műanyag dobozok helyett lehetőleg használjunk üveg, porcelán és rozsdamentes edényeket, különösen meleg ételek és italok tárolására. A konzerv ételek és feldolgozott táplálékok kerülésével csökkenthető konzervdobozokból illetve a csomagolóanyagokból származó ftalát expozíció, a „teflon” edények száműzésével pedig a PFAS expozíció.

A gyermekek megóvásában különösen fontos szerep hárul a gyermekgyógyászokra. Dr. Sathyanarayana (University of Washington, Seattle, a témáról szóló ülés elnöke) igen fontosnak tartja a családok felvilágosítását. Az American Academy of Pediatrics-nak a Pediatrics c. lapban megjelent közleménye hangsúlyozza, hogy az FDA által „általában biztonságosnak tartott” vegyületek ismételt értékelésére van szükség. Az 1938-ban publikált FDA Act legutóbbi módosítása 1968-as, azóta sok-sok új vegyület is piacra került. nem ritkán a társadalom nyomására születnek új megoldások, pl. a BPA-mentes cumiüvegek és poharak, és -legalábbis az Egyesült Államokban- az utóbbi évtizedben valóban kb. 50%-al csökkent a biszfenolok és a ftalátok használata.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > PAS 2019

2. American Academy of Pediatrics

3. Pediatric Academic Societies (PAS) 2019 Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.