hirdetés

A tramadol ritka mellékhatása

A tramadol hidroklorid gyenge opioid fájdalomcsillapító, amelyet a világ számos helyén a nem daganatos fájdalom csillapítására is alkalmaznak, újabban azonban fény derült arra, hogy –különösen nem megfelelő dózisban- nagyon ritkán ugyan, de a hipoglikémiát okozhat. 

hirdetés

A tramadol hidroklorid gyenge opioid fájdalomcsillapító, felhasználása az egész világon egyre szaporodik. Legújabban több spontán megfigyelés is szólt amellett, hogy növelheti a hipoglikémia kockázatát (a hipoglikémia diabeteszben szenvedőknél megemeli a halálozás esélyét. A hosszantartó és mély hipoglikémia agyhalált és fatális szíritmuszavart okozhat).

. Egy farmakovigilanciás vizsgálat során már az alkalmazás első 10 napjában megjelent a hipoglikémia, ráadásul ismert kockázati faktorok nélküli betegeknél, tehát pl. olyan betegeknél is, akik nem szenvedtek diabetes mellitusban. A tramadol hipoglikémiát okozó hatás érthető: a szernek kettős hatása van a μ opioid receptorokon, és gátolja a szerotonin-noradrenalin visszavételt is. A noradrenalin számos egyéb hatása mellett (neurotranszmitter funkció, érszűkítés, szívfrekvencia növelés) glukózt szabadít fel az energiaraktárakból. A gyógyszer óriási népszerűsége miatt szükséges volt a feltételezett hipoglikémiát okozó hatás jól szervezett klinikai vizsgálatban való ellenőrzése, és egy másik gyenge opioiddal, a kodeinnel való összevetése, mely utóbbiról viszont nem ismert a kórházi ellátást igénylő hipoglikémiás hatás.

Dr. Jean-Pascal Fournier (Jewish General Hospital, Montreal, Quebec, Kanada) és munkatárai 2014. december 8.-án számoltak be online a JAMA Internal Medicine-ben kiterjedt vizsgálatuk eredményeiről. A UK Clinical Practice Research Datalink adattárból 1998 és 2012 között – nem daganatos fájdalom miatt – 28 110 új tramadol használó beteget és 305 924 új kodein-használó beteget választottak ki, és a kórházi felvételeket nyilvántartásában megkeresték, hogy Angliában hipoglikémia miatt hány beteg került kórházba. A tramadolt és kodeint használó, összesen 334 034 beteget 11 019 kontroll beteggel hasonlították össze. Az óriási mennyiségű adatot három módon dolgozták fel: eset kontroll analízissel, kohorsz analízissel és case-crossover analízissel (saját esetek, mint kontroll). Kiemelendő, hogy a vizsgált időszakban egyébként a tramadol használata mintegy a nyolcszorosára emelkedett. A tramadol használata a kodeinhez viszonyítva megemelte a hipoglikémia miatti hospitalizációk kockázatát – mely egyébként különösen az alkalmazás megkezdése utáni első 30 napban. A hospitalizáció valószínű esélye (Odds Ratio) a tramadol vs kodein viszonylatban az eset kontrol analízis szerint 1,52 (95%CI 1,09-2,10), a gyógyszerszedés első 30 napjában 2,61 (95%CI 1,601-4,23) volt. Ezt a kohorsz és a case-crossover analízisek is igazolták: a kohorsz analízis szerint az első 30 napban az OR 3,60 (95%CI 1,56-8,34), a case-crossover analízis szerint az OR 3,80 (95%CI 2,64-5,47) volt. Tehát leginkább a használat első 30 napjában kifejezettebb a hipoglikémiát okozó hatás, és a nem diabeteszes betegeken statisztikailag szignifikáns. Szerzők hozzátették, hogy ez 10 000 betegenként csak mintegy 7 esetben, tehát igen ritkán fordul elő.

A tramadol hatásmechanizmusa állatkísérletekből jól ismert: diabeteszes patkányokban a tramadol közvetlenül csökkenti a májban a glukoneogenezist, és fokozza a glukóz perifériás felhasználását. A tramadol mindössze mérsékelt erejű fájdalomcsillapító hatása mellett több ismert mellékhatással is rendelkezik: görcsök, szerotonin-szindróma, gyógyszer-kölcsönhatások, jól ismert opioid mellékhatások, amelyekhez most a bár nagyon ritkán bekövetkező, de veszélyes hipoglikémia is társul. Egy népszerű gyógyszernél azonban ezt figyelembe kell venni, hisze a betegek hajlamosak a „szokásos” dózis önkényes megemelésére.A konvencionális teljes opioid agonisták esetén a várható mellékhatások pontosabban megjósolhatók, ha viszont ezeket tramadollal helyettesítjük – mint azt egyes modern guideline-ok javasolják – néhány előre nem látható következménnyel kell számolni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Neurology

2. JAMA Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.