hirdetés

A fájdalomcsillapítók erektilis diszfunkciót okozhatnak

A hátfájásra adott opioidtartalmú fájdalomcsillapítók hosszú ideig tartó használata fokozza az erektilis diszfunkció kialakulásának esélyét – hozta nyilvánosságra a Spine című lap internetes kiadása május 15-én.

hirdetés

A közlemény első szerzője, Richard A. Deyo, a Kaiser Permanente Center for Health Research munkatársa így fogalmaz: „A hosszú ideig opioid fájdalomcsillapítót szedő betegeknél fokozott az erektilis diszfunkció (ED) kialakulásának kockázata.”

A kutatócsoport több mint 11 ezer férfibeteg elektronikus adatainak elemzésével jutott a fenti következtetésre. Hangsúlyozzák, hogy mostani vizsgálatuk az első, mely elektronikus regiszter adatai alapján erősítette meg az összefüggést a fájdalomcsillapítók tartós használata és az ED között. A vizsgálat apropóját az adta, hogy a krónikus fájdalomban szenvedő férfiaknál időnként ED fordul elő, melynek hátterében depresszió, dohányzás, idősödés vagy opioid okozta hypogonadismus állhat (a fájdalomcsillapító hatására csökken a tesztoszteronszint). Ezzel szemben keveset tudunk arról, hogy hát- és derékfájdalom mellett milyen arányban fordul elő ED, és létrejöttében mely kockázati tényezők játszanak szerepet.

Mindezekre tekintettel keresést végeztek egy elektronikus adatbázisban annak kiderítésére, hogy van-e átfedés a vényköteles fájdalomcsillapítókat, illetve ED miatt tesztoszteronkészítményeket szedő betegek között.

Oregon és Washington államban összesen 11327 olyan férfit találtak, aki hátfájás miatt kereste fel orvosát 2004-ben. Minden beteg esetében áttekintették a gyógyszertári nyilvántartást a hátfájás miatti orvosi vizit előtti és utáni 6-6 hónapra vonatkozóan annak tisztázására, hogy került-e sor opioid fájdalomcsillapító és tesztoszteronpótló vagy az ED terápiájában használatos egyéb készítmény felírására.

Az eredmények azt jelzik, hogy a legalább 4 hónapon keresztül nagy dózisú opioidokat (˃120 mg morfinekvivalens) szedő betegek több mint 19 százalékának rendeltek tesztoszteronkészítményt vagy az ED kezelésére alkalmas egyéb szert is. Az opioidot nem szedő betegek körében ennek aránya mindössze 7 százaléknak adódott. Az opioidokat legalább négy hónapon át kis dózisban szedő betegek csoportjában 12 százalék volt azok aránya, akik tesztoszteron vagy más ED-gyógyszer adására szorultak.

Az egyéb tényezők vizsgálata során Deyo és munkatársai azt találták, hogy a 60 év feletti életkor, a depresszió vagy egyéb mentális betegség, valamint az altató (pl. benzodiazepin) szedése független összefüggést mutatott az ED előfordulásával. Az életkor mutatkozott a legerősebb befolyásoló tényezőnek: a 60−69 éves korosztályban 14-szer akkora volt az esélye, hogy az adott beteg ED elleni terápiára szorul, mint a 18 és 29 év közöttiek esetében. E befolyásoló tényezők figyelmen kívül hagyása esetén a nagy dózisú opioidokat szedő betegeknek még mindig 50 százalékkal nagyobb volt az esélyük arra, hogy ED elleni gyógyszert ír fel számukra orvosuk, mint a fájdalomcsillapítót nem használó férfiaknak.

A vizsgálat vezetője azonban kiemeli, hogy az összefüggés felismerés nem jelenti szükségképpen azt, hogy a fájdalomcsillapítók okozzák az ED-t, de „ez olyan dolog, amivel a betegnek és az orvosnak is tisztában kell lennie, amikor opioid adására van szükség a hátfájás enyhítésére”.

Deyo három évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a hátfájás kezelésében. Azt mondja, hogy bár „nem kérdés”, hogy a hátfájás egyes eseteiben az opioidok adása a megfelelő megoldás, „egyre több bizonyíték szól a mellett, hogy a hosszú idejű használat addikcióhoz, végzetes kimenetelű túladagoláshoz, alvási apnoéhoz, idős korban elesésekhez és csökkent hormontermeléshez vezethet – és a sor most kiegészült az erektilis diszfunkcióval is”. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban elképesztő és indokolatlan módon megnőtt az opioidkészítmények felírása: a vények száma 1999 és 2010 között megnégyszereződött.

A Pain című lapban 2008-ban megjelent másik közlemény szerint az Egyesült Államokban 4,3 millió felnőttkorú beteg szed rendszeresen opioidot, melyek közül a leggyakoribb a hidrokodon, az oxikodon és a morfin. A CDC szakemberei a közelmúltban arról számoltak be, hogy a halálos túladagolások 30 százalékában opioid fájdalomcsillapítók játszanak szerepet, és a betegek benzodiazepineket is szednek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.