hirdetés

A tudatos álmodás tudománya

A modern technika számos eszközzel segíti a tudatos álmodást, hisz ez számos kórképben a pszichoterápia hatékony segítője lehet.

hirdetés

Emberek évezredek óta álmodnak tudatosan, és írnak is róla, azonban napjainkban, az agyi képalkotó vizsgálatok révén egyre többet tudhatunk meg ennek folyamatáról, írja a New Scientistben Michelle Carr, az angliai Swansea University álomlaboratóriumának kutatója. Ébren lévő, alvó és tudatosan álmodó emberek agyának felvételeit összehasonlítva bebizonyosodott, amit sejteni lehetett: a tudatos álmodás a REM álom és az ébrenléti állapot között helyezkedik el. A szokványos álomtól eltérően, a tudatos álom során – amikor az illető álmodik, és közben tudja, hogy álmodik – olyan agyterületek is aktívak, amelyek a munkamemóriában és a magasabb kognitív funkcióban (pl. tervezés és a viselkedés kontrollja) játszanak szerepet.

Az álmok régóta a pszichoterápia fókuszában vannak, számos okból. A visszatérő rémálmok szorongás, poszttraumatikus stressz betegség vagy egyéb állapotok tünetei lehetnek, újraírásuk a terápia segítségével segít pl. a fóbiák vagy a kóros gyász leküzdésében. Ennek során a betegek pl. képzeletbeli próbát tartanak, amiben megváltoztatják a rémálom menetét, majd azt a rémálom legközelebbi jelentkezésekor az álomban is megpróbálják a tanultakat kivitelezni. A tudatos álmodásnak a képzeletbeli próbánál hatékonyabb terápiás lehetőségeit bizonyítják a bécsi Tudatosság- és Álomkutatási Központban Brigitte Holzinger és munkatársai vizsgálatai. Azok a rémálomtól szenvedő vizsgálati alanyok, akiknek sikerült megtanulniuk tudatosan álmodni, a rémálom tudatos átalakítása után egyenesen élvezni kezdték áloméletüket, és azt tapasztalták, hogy a kontroll és erő érzete, amit a tudatos álmodás eredményezett, az ébrenlétben is jelentkezett: képessé váltak szembesülni a traumájuk gyökerével.

A módszer használhatóságát limitálja, hogy sokak számára hónapokba vagy akár évekbe telik megtanulni a tudatos álmodást; a modern technika azonban újabban ebben is segítséget nyújt: Ursula Voss és munkatársai, a frankfurti Goethe Egyetem kutatói felfedezték, hogy transzkraniális váltóáramú stimulációval (tACS) nagy hatékonysággal – az esetek kétharmadában – tudatos álmodást lehet kiváltani, amennyiben az elektromos ingerlést a REM alvás közben a frontális kortexen alkalmazzák.

A következő lépés a tudatos álom kutatásában és a tudatos álom terápiás felhasználásában kommunikáció kialakítása az álmodó és a külvilág között, aminek révén a rémálommal szembenéző akár külső segítséget is kaphat. Mindenki tapasztalhatta már, hogy valamilyen külvilágból érkező jel – pl. duda hangja vagy zene - beépült az álmába, a németországi Osnabrück Egyetem kutatói, Kristoffer Appel és munkatársai ennek a szándékos kiváltásával próbálkoztak. Tapasztalt tudatos álmodókat verbuváltak kísérleti alanynak, és alvás közben monitorozták agyhullámaikat és szemmozgásukat. Tudatos álmodás közben az ember képes a szemeit tudatosan mozgatni, így a kísérleti alanyok jobb-bal szemmozgással jelezték, ha tudatos álomba kerültek – ekkor a kutatók hang- és fényjeleket próbáltak bejuttatni az álmukba. A tíz kísérleti alany közül hét esetében ez sikerült is. Volt, aki később arról számolt be, hogy a villogó fényjelek hatására az álma fényessé majd sötétté vált, volt, aki az álomban villámlást tapasztalt, vagy egy lámpa fel- és lekapcsolódását, miközben tisztában voltak vele, hogy a fényjelek a külvilágból származnak. A következő lépésben Appelék bonyolultabb üzeneteket akartak eljuttatni a tudatosan álmodókhoz, és azt is el akarták érni, hogy az illető válaszoljon is, így megtanították a kísérleti alanyokat a számok Morse-kódjára, majd a hangjelek sorozatával egyszerű számtani feladatok megoldására kérték az álmodókat, pl. mennyi 3 + 5. Az álmodók nem tudták előre a számokat, és a választ szemmozgásokkal kellett kommunikálniuk. Három kísérleti alany sikerrel járt: képes volt nemcsak a külső hangjelek felismerésére, de a számtani művelet elvégzésére és az eredmény kommunikálására is. Az egyik kísérleti alany pl. a következőképp oldotta meg a problémát: álmában egy buszpályaudvaron volt, ahol meglátott egy jegykiadó automatát, ami hamarosan elkezdett sípolni. Az illetőnek eszébe jutott, hogy hátha ez üzenet a kísérletvezetőtől, és dekódolta a hangokat, megoldotta a számolást, és az eredményt visszaküldte a külvilágba, majd továbbsétált a buszpályaudvaron, és elmesélte a többi utasnak, hogy épp egy feladatot oldott meg tudatos álomban.

Mindazonáltal, ha az álmodó csak a szemmozgásaival kommunikál a külvilág felé, az kevés információ továbbadását teszi lehetővé. A University of Missouri–St Louis kutatója, Remington Mallett agy–számítógép-interfész használatával kísérletezik, ami reményei szerint lehetővé teszi az álmodó direkt kommunikációját a külvilág felé, mivel átfedés van aközött, ahogy az agy a különböző aktivitásokat tudatos álomban és ébren kezeli. Így pl. ha a tudatos álmodó azt képzeli, hogy összeszorítja az öklét, az agy motoros kérge hasonló aktivitást mutat, mint a cselekedet ébrenlétbeli végrehajtásakor. Mallett is rutinos tudatos álmodókat toborzott vizsgálataihoz, akik tudatos álmodás közben egy egyszerű headsettel a fejükön azt képzelték, hogy mozgatják egy számítógép képernyőjén a kurzort, amit a headsethez kapcsolt valódi számítógép a képzeletbelihez hasonló mozgásként tudott értelmezni. Mint Mallett kifejti, ez az első lépés afelé, hogy az álom tartalmát valós időben lehessen közvetíteni a külvilág felé, ami a számos terápiás alkalmazáson kívül kreatív felhasználást is lehetővé tesz majd. A tudatos álmok ugyanis a szokványos álomhoz hasonlóan ébredés után könnyen feledésbe merülnek. Ha a kreatív álmokat sikerül a külvilág felé közvetíteni, és így megőrizni, sokkal több olyan kreatív álom válhat valósággá, mint amiben Paul McCartney megálmodta a Yesterday dallamát vagy Dmitrij Mengyelejev megálmodta az elemek periódusos rendszerének struktúráját.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.