hirdetés

A Vemlidy már az USÁ-ban is adható serdülőknek

Az FDA engedélyezte a HBV fertőzött, kompenzált májbetegségben szenvedő 12 éves és idősebb gyermekek számára a tenofovir-alafenamid (Vemlidy) alkalmazását.

hirdetés

A Gilead Sciences bejelentett, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) kiterjesztette a tenofovir-alafenamid (Vemlidy) szerük javallatát a krónikus hepatitis B vírus (HBV) fertőzésben és kompenzált májbetegségben szenvedő 12 éves és idősebb gyermekekre.

A gyermekpopulációban történő jóváhagyást egy 2. fázisú klinikai vizsgálat 24 hetes adatai támasztották alá, amelyben a tenofovir-alafenamiddal (naponta egyszer 25 mg) végzett kezelést placebóval hasonlították össze 70, legalább 35 kg testsúlyú, még nem kezelt, illetve kezelésben részesült, 12 és 18 év alatti testsúlyú betegen.

A Gilead sajtóközleménye szerint a vizsgálat elérte elsődleges végpontját, amely szerint a HBV DNS-szintje < 20 NE/ml volt a 24 hetes kezelés során. Összességében a tenofovir-alafenamiddal kezelt 47 beteg közül 10 (21%) ért el 20 NE/ml-nél kisebb HBV DNS-t a 24. héten, míg a placebóval kezelt 23 (0%) egyiknél sem. A szérum alanin-aminotranszferáz normalizálódásának aránya magasabb volt a tenofovir-alafenamid mellett, mint a placebóval (44% vs 0%).

A csont ásványianyag sűrűség (BMD) átlagos százalékos változása a kiindulási értékről 24 hétre számszerűen hasonló volt a tenofovir-alafenamiddal és a placebóval kezelt betegeknél (2,4% és 1,9% az ágyéki gerincben, illetve 1,5% és 1,9% az egész testben).

A kiindulási BMD Z-pontokhoz viszonyított átlagos változás -0,03 és -0,09 volt az ágyéki gerinc esetében, illetve -0,05 és -0,01 a teljes test esetében a tenofovir-alafenamid és a placebo csoportban.

A krónikus hepatitis B jelentős hosszú távú egészségügyi hatással lehet a gyermekekre, a kezeletlen betegség májrák kialakulásához vezethet. Kritikus fontosságú tehát a betegség mielőbbi kezelése át a szövődmények és a lehetséges májkárosodás elkerülése érdekében.

Az FDA eredetileg 2016-ban hagyta jóvá a nukleozid analóg reverz transzkriptáz gátló Vemlidyt (tenofovir-alafenamid) krónikus HBV-ben szenvedő felnőttek számára, Európában pedig 2017-ben engedélyezték a krónikus HBV-fertőzés kezelésére felnőtteknél és 12 évesnél idősebb, legalább 35 kg testsúlyú serdülőknél.

A tenofovir-alafenamid bekeretezett figyelmeztetést tartalmaz, amely a tejsavas acidózis, steatosisszal járó súlyos hepatomegalia és a HBV kezelés utáni súlyos akut exacerbáció kockázatára említi.

Forrás: FDA

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.