hirdetés

A vízben oldódó mesterséges vitaminokból is megárt a sok

A túl nagy adagban fogyasztott B6 és a B12 vitamin növeli a posztmenopauzális nők csípőtörésének kockázatát.

hirdetés

Az amerikai National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) szerint az USA lakosainak kb. 50%-a legalább egy féle táplálék-kiegészítőt szed, legtöbbet a spanyol ajkú fehérek és a magasan képzettek. A táplálék kiegészítők szedésének gyakorisága az életkorral nő.

Ráadásul a magas vitamin tartalmú étrendkiegészítők alkotóelemeinek koncentrációja sokszor meghaladja a javasolt napi bevitel (RDA, recommended dietary allowances) értékeket, szedésük gyakran nem is indikált, és előnyeikről semmiféle bizonyíték nincs.

Dr. Haakon E. Meyer (University of Oslo, Norvégia) és munkatársai a JAMA Network Open c. lapban online megjelent tanulmányukban a prospektív kohorsz Nurses’ Health Study (NHS) adataiból a 1984 és 2014 között szereplő 75.864 posztmenopauzális nő csípőtöréseinek gyakoriságát elemezték. (A NHS-ben részt vevő nővéreknek a kiinduláskor részletes kérdőívet kellett kitölteniük, melyben az egészségügyi anamnézisükre, életmódjukra, betegségek kockázati faktoraira kérdeztek rá, majd a kérdőívek kitöltését minden második évben megismételték. Négy évenként részletes táplálkozással kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett.)

A követési idő alatt 2304 résztvevő (3%) szenvedett csípőtörést, a törések átlagosan 75,8 éves korban (46,7-tól 93,0-ig) következtek be. A törést szenvedett asszonyok átlagos testtömeg indexe 24,3 kg/m² volt, napi átlagos B6 vitamin bevitelük 3,6 mg, a B12 vitamin bevitelük 12,1 µg volt. (A B6 vitamin ajánlott adagja felnőtteknek napi 2 mg, a B12 vitaminé legalább napi 2 µg, idősekben ennek a többszöröse).

A különböző táplálkozási és nem táplálkozási zavaró tényezőkkel kiigazítva a B6 vitaminból napi 35 mg-nál többet szedő személyeknél – a napi 2 mg-nál kevesebbet szedőkhöz képest – emelkedik a csípőtörés kockázata (relatív kockázat, RR: 1,29, 95%CI 1,04-1,59, P=0,06). A B12 vitaminból naponta 30 µg-ot, vagy többet szedőknél az 5 µg-nál kevesebbet szedőkhöz képest szintén kimutatható a csípőtörés kissé emelkedett kockázata (RR: 1,25, 95%CI 0,98-1,58), de a különbség nem érte el a statisztikai szignifikancia szintjét. Viszont a kockázat a túladagolás mértékével arányosan egyre nőtt (minden 10 µg/nap emelkedéssel kb. 1%-kal nő, P =0,02). A legmagasabb kockázat azoknál az asszonyoknál volt kimutatható, akik kombináltan mind a két vitamint túladagolták: pl. a B6 vitaminból napi ≥35 mg-ot, ugyanakkor a B12 vitaminból napi ≥20 µg-ot fogyasztottak. Esetükben csaknem 50%-kal nőtt a csípőtörések kockázata (RR: 1,47. 95%CI 1,15-1,89) azokhoz az asszonyokhoz képest, akik a B6 vitaminból naponta 2 mg-nál és a B12 vitaminból naponta 10 µg-nál kevesebbet fogyasztottak. A kockázat nem emelkedett jelentősen azoknál az asszonyoknál, akik mindkét vitaminból közepes mennyiséget fogyasztottak (RR: 1,18, 95%CI 0,98-1,42). Csak kevés olyan nő volt a résztvevők között, aki az egyik vitaminból keveset, a másikból sokat szedett.

A kutatók szerint nem világos a kockázat növekedésének biológiai mechanizmusa, de a kockázat akkor emelkedett komolyabban, ha az asszonyok a vitaminokból naponta messze többet fogyasztottak, mint azt a táplálkozási javaslatok előírják.

A vizsgálat eredményei elsősorban a résztvevők nagy száma miatt megbízhatóak, ráadásul két évenként ismételt igen részletes felmérés alkalmasabb a zavaró tényezők kiküszöbölésére. A kutatást végzők nem tudják kizárni azt a lehetőséget sem, hogy a táplálék-kiegészítőket épp a gyengébb egészségi állapotuk miatt kezdték az asszonyok szedni, de nem zárható ki a kérdőíves kitöltés esetleges torzító hatása sem. A szerzők végül felhívták a figyelmet, hogy a résztvevők fehér bőrű, képzett  asszonyok voltak.

A felmérések szerint az amerikai ápolónők 28%-a legalább 4 féle táplálék-kiegészítőt szed. A B6 és a B12 vitamin együttes, a javasoltnál jóval nagyobb mennyiségű bevitele posztmenopauzában növelheti a csípőtörések számát.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Network Open

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.