hirdetés

A WHO lépéseket sürget a Zika-vírus megfékezésére

Az Egészségügyi Világszervezet február 1-jére összehívta sürgősségi bizottságát, hogy megvitassa a Zika-vírus terjedésével kapcsolatos problémákat, illetve annak összefüggéseit a születési defektusokkal és neurológiai rendellenességekkel.

hirdetés

Az ülés témája annak megvitatása volt, hogy a Zika-vírus előretörése nemzetközi szinten mekkora közegészségügyi problémát jelent.

A Zika-vírus gyorsan terjed az amerikai kontinensen. Az első, lokálisan továbbadott zikavírus-fertőzést 2015 májusában Brazíliából jelentették, és az elmúlt év végére a helyi egészségi hatóságok már egymillió körüli értékre becsülték az országban előfordult esetek számát.

Miközben a Zika-vírus önmagában tipikusan csupán enyhe megbetegedéseket okoz, a brazíliai egészségügyi hatóságok a mikrokefália előfordulásának szignifikáns növekedéséről számoltak be, holott ez a fejlődési rendellenesség szokványos körülmények között rendkívüli ritkaságnak számít. Miután a microkephaliával született magzatok némelyikénél sikerült igazolni a Zika-vírus jelenlétét, a szakemberekben felmerült, hogy ok-okozati korreláció lehet a Zika-vírus és e ritka születési defektus között.

Tavaly május óta a Zika-vírus felbukkanását 22 másik országból és régióból is jelentették. E gyors terjedés, illetve az újszülöttkori malformációk számának megszaporodása együttesen jelentős aggodalmat keltett világszerte. Jelenleg azonban az egészségügyi hatóságok jelentős része nem tudja felmérni, valójában mekkora is a veszély. A bizonytalanság oka, hogy jelenleg meglehetősen kevés információ van a birtokunkban a vírusról és annak potenciális hatásairól. Egy nemrégiben kiadott sajtóközleményében az egyesült államokbeli Centers of Disease Control and Prevention (CDC) közreadta a Zika-vírusról jelenleg rendelkezésre álló adatokat.

Dr. Anne Schuchat, a CDC regionális igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy az általuk elvégzett laboratóriumi tesztek erősen arra mutatnak, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a kedvezőtlen terhességi kimenetelek között. „Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen egyéb kimeneteleket lehet kapcsolatba hozni a Zika-vírussal a terhesség kapcsán, és a Zika-vírus fertőzésen kívül más tényezők lehetősége is felmerül a magzati kockázat fokozódásának hátterében. További laboratóriumi tesztek és egyéb vizsgálatok vannak jelenleg is folyamatban annak érdekében, hogy több információt szerezzünk a terhesség alatti Zika-vírus infekcióról” – mondja.

Dr. Schuchat hangsúlyozza, hogy fontos tisztában lenni vele, hogy a helyzet gyorsan változik, és felmerülő új információk fényében az egészségügyi hatóságoknak frissíteniük kell a témában megfogalmazott álláspontjukat: „Ebben a stádiumban, amikor a közegészségügyi veszély még viszonylag új keletű, rövid idő alatt számos új információ birtokába jutunk, és a helyzet valószínűleg folyamatosan változik a rövid idő alatt felhalmozódó új adatok fényében.”

Jelenleg a várandósok helyzete a leginkább aggasztó. A CDC azt javasolja a várandósoknak, hogy halasszák el utazásukat, ha olyan régióba készültek, ahol a Zika-vírus már felütötte a fejét – e régiók listája a CDC honlapján megtalálható.

A CDC által összehívott sajtótájékoztatón dr. Tony Fauci, a National Institutes for Allergy and Infectious Diseases igazgatója annak fontosságát hangsúlyozta, hogy megfelelő anyagi forrásokat irányítsunk át ezen aktuális probléma megoldására. „Az intenzív kutatásoknak ki kell terjedniük a Zika-vírus replikációjára és transzmissziójára is, jelenleg is dolgozunk megfelelő állatmodell kialakításán. A vizsgálatok egyik célpontja azon faktorok azonosítása, melyek befolyásolhatják a gazdaszervezet reakcióját a fertőzéssel szemben” – mondta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.