Agytörzsi stroke-ban gyakoribb az alvási apnoe

Az agytörzset is érintő stroke esetén szignifikánsan gyakoribb az alvási apnoe, mint amikor a stroke az agy más területeit érinti – hozták nyilvánosságra az Amerikai Stroke Társaság 2014-es nemzetközi stroke konferenciáján.

hirdetés

Az alvási apnoe, az alvás közbeni viszonylag hosszú légzéskimaradás súlyos egészségi problémák, például szívbetegségek vagy stroke kialakulásához vezethet.

A mostani kutatásban 355, ischaemiás stroke-on átesett, átlagosan 65 éves beteg adatait elemezték a Brain Attack Surveillance in Corpus Christi Project keretében. A betegek 11 százalékánál állt fenn az agytörzs károsodása, és ebben a betegcsoportban 84 százalékban volt megfigyelhető alvási apnoe, szemben az agytörzsi érintettségben nem szenvedő betegcsoportban észlelt 59 százalékos aránnyal. „Bár ezek az arányszámok igen magasak, további kutatások szükségesek a stroke és az alvási apnoe közötti összefüggések pontosabb feltárásához, mielőtt a stroke utáni ellátás irányelvei közé felvennénk az alvási apnoe rutin jellegű szűrését” – mondja dr. Devin L. Brown, az Ann Arbor-i University of Michigan stroke-programjának egyik igazgatója, aki a mostani vizsgálatot vezette.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban a stroke-betegeket hordozható légzésmonitor segítségével szűrték alvási apnoe irányában a stroke után körülbelül 13 nappal. A neurológusok az agytörzs érintettségét az agyi CT- és MR-vizsgálatok felvételeinek elemzése alapján határozták meg – írja az előadás absztraktja.

A vizsgálati csoport vegyes etnikai összetételű volt: 59 százalékot alkottak a spanyol ajkúak, 35 százalékot a fehér bőrű, 4 százalékot az afroamerikai és 1 százalékot az amerikai bennszülött származású betegek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.