hirdetés

Anyai dohányzás és hirtelen csecsemőhalál

Az anya terhesség alatti dohányzása kétszeresére növelheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

hirdetés

Egy új vizsgálat eredményei szerint a terhesség alatt naponta legalább egy cigarettát elszívó anyák újszülötteinél kétszer több a hirtelen, váratlan csecsemőhalál (SUID, sudden unexpected infant death) kockázata a nem dohányos anyák újszülötteihez képest, és a kockázat minden egyes további cigaretta elszívásával nő. A kockázat viszont csökkenhet, ha az anya csökkenti, vagy netán teljesen abbahagyja a dohányzást.

A kutatók megállapították, hogy ha a terhes asszonyok továbbra is dohányoztak a terhesség alatt (a dohányzó nők több mint a fele), de a harmadik trimeszterben már csökkentették a napi adagot, akkor megszületett kisbabáiknál mérsékelt, 12%-os csökkenés volt mérhető a SUID-ek számában. Ennél jóval nagyobb mértékben, 23%-kal csökkent a kockázat azoban az esetekben, amikor a várandósok a harmadik trimeszterben teljesen abbahagyták a dohányzást.

A Pediatrics c. lapban online megjelent tanulmányban dr. Tatiana M. Anderson (Seattle Children’s Research Institute, Seattle, Washington) és munkatársai 20.685.463 újszülött pontos adatait vették fel, és 19-127 SUID esetet regisztráltak. Az adatokat az apa és az anya etnikumához, az anya házassági helyzetéhez, neveltetéséhez, az élveszüléseinek számához, a prenatális orvosi vizitek számához, a terhesség heteinek számához, a szülés módjához (hüvelyi vagy császár), az újszülöttek neméhez és születési súlyához igazították.

A SUID kategóriába sorolták a hirtelen csecsemőhalált, a fulladásos balesetet, a kiságyban történő strangulációt, és az egyéb, rosszul meghatározható halálokat. A SUID több mint kétszer gyakrabban fordult elő azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott (igazított OR: 2,44, 9%CI 2,31-2,57), mint azoknál, akiknek édesanyja várandósan nem szívott cigarettát. A kockázat csaknem a kétszeres volt azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja naponta egy cigarettát szívott (aOR: 1,98, 95%CI 1,73-2,28), és ez a kockázat a dohányzás mértékével arányosan növekedve tetőzött azoknál a kicsiknél, akik anyja egy doboz (20 szál) cigarettát szívott el naponta a terhesség alatt (aOR: 3,17, 95%CI 2,87-3,51). Ez az összefüggés minden egyes trimeszterben egyértelmű volt, de prediktív ereje akkor volt a legjelentősebb, ha a három trimeszter alatt elszívott cigaretták számának átlagát vették.

A nők több mint a fele (55%-a) továbbra is ugyanannyi cigarettát szív el a terhesség alatt, mint azt megelőzően. Általában azok, akik teljesen leteszik a dohányzást a harmadik trimeszter kezdetén (20%), 58%-kal kevesebb cigarettával mérgezik magzatukat terhességük alatt, és a harmadik trimeszterben kevesebbet dohányzók 33%-a végleg le is teszi a cigarettát. A dohányzást folytatókkal összehasonlítva a dohányzás mértékét csökkentő terhes anyák utódainál kissé csökken a SUID-k kockázata (aOR: 0,88, 95%CI 0,79-0,98), és a kockázatcsökkenés természetesen akkor a legnagyobb mértékű, ha a terhes anya teljesen abbahagyja a dohányzást (aOR: 0,77, 95%CI 0,67-0,87).

A terhesség alatt nem dohányzók, vagy legalább a terhesség előtti 3 hónapban nem dohányzók utódaihoz képest fokozatosan növekszik a SUID-k kockázata

1./ ha az anya dohányos volt, de a teherbe eséskor letette a cigarettát (aOR: 1,47, 95%CI 1,16-1,87),

 2./ még jobban növekszik a csecsemőhalál kockázata, ha a korábban nem dohányzó anya a terhesség alatt dohányzott (aOR: 2,22, 95%CI 1,15-4,29), és

3./ legjobban pedig növekszik a csecsemőhalál kockázata, ha az anya a  terhesség előtt és a terhesség alatt is dohányzott (aOR: 2,52, 95%CI 2,25-2,83).

Ugyanakkor a vizsgálatban a dohányzás felmérése nem volt teljesen pontos, hiszen a prenatális és a posztpartum időszakokban nem ismerjük a kisbabák környezetből származó dohányfüst-expozícióit, de az apai dohányzást sem, pedig ezek jelentősen befolyásolhatják a SUID-k kockázatára gyakorolt hatást. Ráadásul a dohányzás mértékének megállapítása a nők saját bevallásán alapult. A kutatók szerint az USA-ban bekövetkező SUID-ok száma kb. 22%-kal lenne csökkenthető, ha egyetlen anya sem dohányozna a terhesség alatt. Ezért „erősen javasolt” a dohányzás elkerülése, vagy legalábbis csökkentése a terhesség alatt.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Pediatrics 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.