hirdetés

Ápolási otthonban élő idősek gyógyszerszedése

Még az ápolási otthonokban élők sem szedik megfelelően a nekik felírt gyógyszereket, ami a halálozás és kórházi felvétel fokozott kockázatát vonja maga után.

hirdetés

Egy most megjelent, az ápolási otthonokban élő idősek gyógyszerszedési szokásait elemző belgiumi vizsgálat azzal a következtetéssel zárult, hogy az ott élők többsége nem megfelelően szedi a neki felírt gyógyszereket. A British Journal of Clinical Pharmacology című lapban megjelent adatok szerint összefüggés van a gyógyszerek be nem vétele, illetve a halálozás és kórházi felvétel fokozott kockázata között.

Az időskori ellátásban nagy kihívást jelent e megfelelő gyógyszerfelírás, mivel az idősek gyakran érzékenyebben reagálnak egyes gyógyszerek hatásaira, mint a fiatalabb betegek. Idős korban sok esetben egyidejűleg több betegség is fennáll, ami miatt a beteg többféle gyógyszert szed rendszeresen, melyek negatív interakcióba léphetnek egymással.

Az időskori vényfelírási mintázatok elemzésére a ghenti egyetem Maarten Wauters által vezetett munkacsoportja 503, ápolási otthonban élő személy bevonásával végeztek egy 18 hónapos vizsgálatot. A résztvevők 80 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A szerzők azt találták, hogy a résztvevők több mint fele (58 százaléka) szedett napi rendszerességgel öt vagy annál több gyógyszert krónikus kórállapotok miatt. Kevés beteg szedte gyógyszereit megfelelően: a betegek 67 százaléka a felírtnál kevesebb gyógyszert vett be („underuse”), míg 56 százalékuk nem az utasításoknak megfelelően szedte a gyógyszereit („misuse”) (a két csoport részben átfedte egymást). A teljes betegcsoport mindössze 17 százalékánál volt a gyógyszerszedés minden szempontból megfelelő.

A 18 hónapos vizsgálati periódus alatt a felírtnál kisebb dózisú gyógyszerszedés 39 százalékban társult fokozott halálozási rizikóval, illetve 26 százalékban a kórházi felvételek fokozott kockázatával. A nem megfelelő gyógyszerszedéssel való összefüggések egyelőre nem tisztázottak.

„A túl nagy dózisban szedett gyógyszerek vagy a nem biztonságos készítmények szedése igazoltan kedvezőtlen egészségi kimenetelekkel járhat; a mostani vizsgálatunk azonban azt mutatta, hogy gyakoribb jelenség, hogy az idősek nem veszik be alapvetően fontos, jó terápiás hatású gyógyszereiket, ami szorosabb összefüggést mutatott a negatív kimenetelekkel – magyarázza dr. Wauters. − Az időseknek történő gyógyszerfelírást gondos mérlegelésnek kell megelőznie, melynek során rendszeres időközönként elemezzük a kockázatokat a várható haszonnal szembeállítva.”

Wauters megjegyzi, hogy a klinikai gyógyszerészek fontos szerepet játszhatnak a nem megfelelő gyógyszerfelírások azonosításában és korrigálásában. „A klinikai farmakológusok segíthetik a vényeket felíró orvosokat a nem megfelelő módon vagy dózisban történő gyógyszerszedés, illetve a komorbiditások miatti többszörös gyógyszerfelírás felismerésében és menedzselésében. A folyamatos monitorozásra elektronikus rendszerek állíthatók fel.”

„ Az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerében a klinikai gyógyszerész az egyetlen olyan személy, akinek figyelme középpontjában a biztonságos, hatásos és gazdaságos gyógyszerrendelés áll – hangsúlyozza Sir Munir Pirmohamed professzor, a Brit Farmakológiai Társaság elnökhelyettese. − Annak ellenére, hogy mindössze 72 klinikai farmakológus konzultáns dolgozik az Egyesült Királyságban, a Brit Farmakológiai Társaság edukációs források biztosítása révén vezető szerepet játszik a gyógyszerfelírási gyakorlat javításában szerte a világon.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.