hirdetés

Az elesések kockázati tényezői időskorú cukorbetegeknél

2-es típusú diabétesz kapcsán szerzett tapasztalatok a Fall Risk Indexszel

A cukorbetegek körében az elesések rokkantsághoz vezethetnek és rontják az életminőséget. Az ismételt elesések – még ha nem is járnak csonttöréssel – gyengítik a beteg motivációját és képességét a mindennapi aktivitásokban való részvételre. Időskorú cukorbetegek esetében gyakran zavart szenved a testpozíció fenntartásának képessége, ami tipikusan fokozza az elesések kockázatát. Diabétesz kapcsán az elesések kockázati tényezőjének tekinthetők a korábbi elesések, a rossz alsó végtagi funkció, az egyensúly megtartásának bizonytalansága, a kórelőzményben szereplő coronaria-betegség, az ízületi gyulladás, a túlsúlyosság, a váz-izomrendszeri fájdalom, a depresszió, a látászavar, több gyógyszer (köztük altatószerek) egyidejű szedése, a perifériás neuropathia és az inzulinterápia.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.