hirdetés

Az influenzavakcina orrspray formájában hatástalan

Az orrspray formájában alkalmazott influenza elleni vakcina hatástalan, ezért a 6 hónaposnál idősebb gyermekeket is célszerű influenza elleni védőoltásban részesíteni.

hirdetés

Az amerikai gyermekgyógyász szakmai kollégiumnak (American Academy of Pediatrics, AAP) a

Pediatrics című lapban a közelmúltban megjelent állásfoglalás megerősíti az Egyesült Államok prevenciós szolgálatának (CDC, Centers of Disease Control and Prevention) korábbi ajánlását, mely szerint az influenzaszezonban nem szabad alkalmazni az orrspray formájában forgalmazott influenzavakcinát.

Az említett két ajánlás alapját képező kutatás ez év májusában került nyilvánosságra. Ennek szerzői előzetes bizonyítékokkal szolgáltak arra nézve, hogy 2013 és 2016 között az orrspray – vagyis élő, gyengített influenzavírusokat tartalmazó oltóanyag (LAIV, live attenuated influenza vaccine) − csak alacsony szintű védelmet biztosított bizonyos influenzavírus-törzsekkel szemben.

A United States Influenza Vaccine Effectiveness Network által összegyűjtött adatok azt jelzik, hogy a 2 és 17 év közötti korosztályban a LAIV csak 3 százalékos védelmet nyújtott a 2015−2016-os influenzaszezonban betegségeket okozó összes vírustörzzsel szemben.

Ezzel szemben az inaktivált vírusokat tartalmazó (IIV, inactivated influenza vaccine) – vagy injekciós − vakcina esetében a védelem 63 százalékos volt.

A LAIV a 2013−2014-es és a 2014−2015-ös influenzaszezonban ugyancsak alacsony – a vártnál alacsonyabb – szintű védelmet nyújtott a fertőzéssel szemben – állapította meg a vizsgálat. A korábbi kutatások ezzel szemben arról tanúskodtak, hogy a LAIV ugyanolyan hatékony – ha nem hatékonyabb −, mint az influenzaoltás; illetve hogy a LAIV-ban található élő influenzavírusok erősebb immunválaszt váltanak ki, mint az inaktivált kórokozót tartalmazó vakcinák (például az IIV).

A CDC szerint a LAIV gyengébb hatékonyságnak oka nem tisztázott.

A LAIV által nyújtott elégtelen védelmet látva az AAP azt javasolja, hogy a 2016−2017-es influenzaszezonban minden 6 hónapos és annál idősebb gyermeket IIV-vel oltsanak ahelyett, hogy orrsprayt használnának náluk.

„A most nyilvánosságra került kutatás azt igazolja, hogy az influenza elleni védőoltás szignifikánsan megbízhatóbb védelmet jelentett az elmúlt influenzaszezonokban, mint az orrspray formájában bejuttatott vakcina. A lehető legjobb védelmet akarjuk adni gyermekeinknek az influenza ellen, és ezek a most megjelent tanulmányok azt mutatják, hogy a védőoltás valószínűleg magasabb szintű védelmet jelent” – fogalmaz az állásfoglalás egyik szerzője, dr. Henry H. Bernstein, az AAP tagja.

A 6 hónapos és 9 éves kor közötti gyermekek számára egy IIV-adag szükséges, amennyiben korábban, 2016. július elseje előtt már kaptak egy vagy több dózist az IIV-ből vagy a LAIV-ból, míg 2 adagot kell kapniuk mindazoknak, akik az említett dátum előtt kettőnél kevesebb dózisban részesültek. A 9 év feletti gyermekek csak egy dózist igényelnek.

Az új állásfoglalás értelmében az AAP minden olyan gyermek és serdülő számára javasolja az influenza elleni védőoltást, akiknél az influenza szövődményeinek kockázatát növelő kórállapot áll fenn, például anaemia vagy sarlósejtes vérszegénység. E gyermekek gondozóit és a velük egy háztartásban élőket ugyancsak védőoltásban kell részesíteni.

Az AAP a várandósokat is az influenza elleni védőoltás felvételére bátorítja, mivel esetükben az anya és a magzat szempontjából egyaránt fokozott az influenzás szövődmények előfordulásának esélye. Kiemelik, hogy az anyának adott védőoltás a megszületés utáni 6 hónapban védi az újszülöttet is.

Az állásfoglalás kitér az egészségügyi dolgozók kötelező influenzaoltására is, mivel ily módon tovább javítható a betegek biztonsága. „Az egészségügyi dolgozóknak mintaként kell szolgálniuk betegeik és kollégáik számára azzal, hogy évente beadatják maguknak az influenza elleni védőoltást, másokkal is tudatják, hogy megkapták a vakcinát, és hangsúlyozzák számukra az évenkénti védőoltás hatásos és biztonságos voltát” – fogalmaz az AAP állásfoglalása.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.