hirdetés

Az IVF eredményesebb, ha van elég D-vitamin

CMAJ Open legfrissebb száma arról számol be, hogy a mesterséges megtermékenyítés (IVF) sikerességi aránya nagyobb azoknál a nőknél, akiknél nem áll fenn D-vitamin-hiány.

hirdetés

A kutatók azt találták, hogy elegendő D-vitamin jelenlétében nagyobb a sikeres klinikai terhesség létrejöttének valószínűsége, mint D-vitamin-hiányos állapotban. A napfény hatására termelődő D-vitamin alapvetően fontos a megfelelő kalciumanyagcseréhez és az egészséges, teherbíró csontozat kialakulásához. A D-vitamin-hiány nem számít ritkaságnak a fejlett országokban sem, különösen a téli hónapokban.

A mostani vizsgálatban összesen 173 nő vett részt a torontói Mount Sinai Hospital betegei közül. A résztvevők több mint felénél (55 százalékánál) állt fenn D-vitamin-hiány. A túlsúlyos nők csoportjában nagyobb volt a D-vitamin-hiány előfordulása, különösen akkor, ha a testtömegindex (BMI) meghaladta a 40-et. A PLoS Medicine című lapban nemrégiben közzétett vizsgálatban azt találták, hogy az elhízás D-vitamin-hiányos állapothoz vezethet. Az egy IVF-ciklusra számított terhességi arány 52,7 százalék volt megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén, míg D-vitamin-hiányos állapotban mindössze 34,7 százaléknak adódott. A kutatók akkor véleményezték klinikai terhesség fennállását, ha „az ultrahangvizsgálat során petezsák volt látható”.

Dr. Kimberley Garbedian, a Mount Sinai Hospital szülészeti-nőgyógyászati osztályának munkatársa szerint „a D-vitamin-szint markerének számító 25(OH)D szérumkoncentrációja az IVF segítségével létrehozott terhesség prediktora lehet a meddőségi kezelés alatt álló nők esetében”. Hozzáteszi azt is, hogy a vizsgálat megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező résztvevői körében „szignifikánsan nagyobb volt IVF-et követően a klinikai terhességek aránya, mint azokban az esetekben, amikor a D-vitamin-ellátottság nem volt megfelelő, esetleg hiányállapot állt fenn”.

A fenti megállapításnak jelentős terápiás konzekvenciája van annak fényében, hogy a vizsgálatban részt vevők több mint felének D-vitamin-ellátottsága elmaradt az optimálistól. A munkacsoport azt javasolja, hogy az egészségügyi szolgáltatást nyújtók a meddőségi kezelés során kísérjék figyelemmel a D-vitamin-szintet és szükség esetén biztosítsanak megfelelő vitaminpótlást. Dr. Kimberly Liu, a Mount Sinai Hospital meddőségi központjának meddőségi specialistája így fogalmaz: „Tisztában vagyunk azzal, hogy a kanadai népesség hajlamos a D-vitamin-hiányra, különösen a téli hónapokban. A vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy a D-vitamin-pótlás könnyű és költséghatékony módszer a terhességi arányok növelésére a meddőségi kezelések során. Centrumunkban mindig nagy figyelmet fordítunk azokra a módszerekre, melyekkel javítható a meddőségi kezelés sikeressége, és a most közzétett adatok további kutatások alapját teremthetik meg.”

A vizsgálat szerzői azt mondják, hogy ez könnyen és olcsón elérhető D-vitamin-pótlással.

A Neurology című lapban nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint az anyák magas D-vitamin-szintje preventív hatást fejt ki a sclerosis multiplex kialakulásával szemben is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.