hirdetés

Az omadacyclin a legújabb tetracyclin

Két fázis 3 vizsgálat eredményei szerint az omadacyclin nevű új antibiotikum nem teljesít rosszabbul a szokásos, gyakran használt antibiotikumokhoz képest a közösségben szerzett pneumoniák és a bőr-, illetve bőr-függelék fertőzések ellátásában.

hirdetés

Az omadacyclin a tetracyclin modernizált változata, melyet az FDA 2017. októberében törzskönyvezett CAP és akut bőr-, és bőrfüggelék fertőzések kezelésére. Orális és intravénás kiszerelésben gyártják. A New England Journal of Medicine-ben megjelent mindkét vizsgálat az FDA előírásoknak megfelelően kettős vak és randomizált volt, melyek elsődleges végpontjának a korai klinikai választ tekintették (a CAP esetén 72-120 órán belül, a bőr- és bőrfüggelék fertőzéseknél 48-72 órán belül), a ”noniferiority” tartomány előre meghatározott értéke 10% volt.

Az első, Omadacycline for Pneumonia Treatment in the Community (OPTIC) vizsgálatban dr. Roman Stets (City Clinical Hospital, Zaporizhzhia, Ukrajna) és munkatársai az omadacyclin és a moxifloxacin hatásosságát közösségben szerzett pneumoniás (CAP, community-aquired pneumonia) betegekben hasonlították össze. A vizsgálathoz 2015 és 2017 között Európából, Észak-, és Dél-Amerikából, Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából választottak be 86 centrumot.  Olyan felnőtt betegeket vettek a vizsgálatba, akiknél CAP miatt került sor kórházi felvételre, de nem igényeltek intenzív kezelést. 383 beteg az első nap 12 óránként 100 mg omadacyclint kapott i.v., majd 24 óránként kapta ugyanezt a dózist. A másik betegcsoport 400 mg moxifloxacint kapott i.v. 24 óránként. Mindkét csoportban megengedett volt, hogy 3 nap után orális kezelésre térjenek át. A korai klinikai válasz mindkét csoportban azonosan alakult: 81,1% vs 82,7% volt, azaz a mindössze -1,6% -os különbség (95%CI -7,1-től 3,8) bőven az előre meghatározott „noniferiority” tartományon belülre esett. 5-10 nappal az utolsó adag után az omadacyclinre adott klinikai válasz változatlanul nem volt rosszabb a moxifloxacinra adott válasznál (87,6% vs 85,1%, 2,5%-kal jobb, 95%CI -2,4-től 7,4).

A második vizsgálatot (Omadacycline in Acute Skin and Skin Structure Infections Study (OASIS-1) dr. William O’Riordan (eStudySite, San Diego, Kalifornia) és munkatársai végezték. Az omadacyclin és a linezolid hatásosságát különböző bőrfertőzésekben és az olyan bőrrel összefüggő fertőzésekben hasonlították össze, mint pl. az injekciós tályog, vagy pl. a Gram-pozitív baktériumok, a Staphylococcus aureus által okozott fertőzések. Az USA-ból, Peruból, Dél-Afrikából és Európából származó 55 centrum betegeit vizsgálták. 316 felnőtt beteget randomizáltak omadacyclinre (először 12 óránként 100 mg iv., majd 24 óránként 100 mg iv.), vagy 12 óránkénti 600 mg linezolidra. Három nap múlva itt is lehetőség volt orális gyógyszerelésre áttérni. Az eredmények ebben a vizsgálatban is gyakorlatilag megegyeztek: a korai klinikai válasz 84,8% vs 85,5% volt, a különbség -0,7%-osnak adódott (95%CI -6,3-tól 4,9-ig), ami szintén bőven a noninferioity tartományon belülre esett. 7-14 nap után a klinikai válasz változatlanul nem volt rosszabb az omadacyclinnel kezelteknél: 86,1% vs 83,6%, a különbség 2,4 százalékpont (95%CI -3,2-től 8,2-ig).

Az omadacyclin és az egyéb antibiotikumok által okozott gasztrointesztinális tünetek mindkét vizsgálatban megegyeztek.

Dr. Henry F. Chamber (University of San Francisco, Kalifornia) szerkesztőségi közleményében kifejtette, hogy az omadacyclin némi előnyt mutat a régebbi tetracyclinekkel és egyéb antibiotikumokkal szemben. Széles hatásspektrumába bele tartoznak a különféle Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok, mint pl. a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, vagy az olyan CAP-ot okozó atípusos organizmusok, mint a Legionella pneumophilia, a Mycopalsma pneumoniae, és a Chlamiydia pneumoniae. Az omadacyclin előnye között szerepel, hogy legyőzheti egyes,  a tetracyclinekre – és egyéb antibiotikumokra rezisztens baktériumokat, nincs egyéb antibiotikumokkal kereszt-rezisztenciája, és rendelkezésre áll belőle egy napi egyszeri orális kiszerelés is. A vizsgálatok korlátai közt meg kell említeni, hogy pl. az OASIS-1 vizsgálatban nincsenek az omadayclinines csoportban Gram-negatív fertőzések, mert ezeket kizárták a vizsgálatból, így pl. a harapás utáni fertőzések vagy a diabeteses lábszárfekély kezeléséről nincsenek adatok. Ennél is nagyobb figyelmet érdemel, hogy az OPTIC vizsgálatban az omadacyclines csoportban 8, a moxifloxacin csoportban csak 4 beteg halt meg: a halál oka a penumonia progressziója, kórházi pneumonia kialakulása, kardiovaszkuláris történés illetve dagantos megbetegedés volt, ilymódon a halálozásban a két gyógyszeres csoport között különbség mutatkozott. Ezen fenntartások ellenére Dr. Chambers fontosnak tartja az eredményeket, de a gyógyszer valódi értékét csak a multidrug-rezisztens Gram-negatív kórokozók által okozott fertőzésekben történő használatának eredményei birtokában tudjuk majd megítélni.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

4. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.