hirdetés

Bakteriumkoktél és spórakészítmény C. difficile fertőzés kezelésében

Nyolc humán, kommenzális baktérium új kombinációja hatásosnak bizonyult a visszatérő Clostridioides difficile fertőzések megelőzésében a magas kockázatú populációkban.

hirdetés

Az Emésztési betegségek hete (Digestive Disease Week, DDW) éves ülésén ismertették a Vedanta Biosciences által szponzorált megközelítést, mely egyike azon számos törekvésnek, amelyek a székletátültetés (FMT) helyett gondosan meghatározott mikrobapopulációkat használnak a C. difficile fertőzések kezelésére vagy megelőzésére. A megközelítés lényege, hogy nincs szükség a székletben található baktériumok mindegyikére a terápiás hatás eléréséhez, sőt, az FMT magában hordozza a kórokozó baktériumok fertőzésének kockázatát is. A szigorúan ellenőrzött körülmények között előállított baktériumtörzsek koktélját (VE303) porított formában, 14 napon keresztül kapja a beteg. A 2. fázisú vizsgálatokból kiderül, hogy a VE303-ban található törzseket a sikeres FMT-t követően azonosították a betegek bél‑mikrobiomjában, noha a transzplantációt megelőzően nem voltak jelen. Állati és humán vizsgálatok is kimutatták, hogy a mikrobák képesek újratelepedni a bél-mikrobiomban.

A vizsgálat hatékonysági elemzésébe bevont 78 beteg közül 8 hét elteltével a VE303 csoport 13,8%-ánál fordult elő ismétlődő C. difficile fertőzés, szemben a placebocsoport 45,5%-ával, ami több mint 80%-os kockázatcsökkenést jelent (esélyhányados, 0,192; P = 0,0077). A nemkívánatos események enyhék és hasonlóak voltak mindkét csoportban, kezeléssel kapcsolatos súlyos nemkívánatos eseményt nem jelentettek.

Egy másik, a Seres Therapeutics által szponzorált 3. fázisú vizsgálat post hoc elemzéséből kiderül, hogy a vállalat tisztított Firmicutes spórákból álló SER-109 szájon át szedhető terméke 8 hét után csökkentette a visszatérő C. difficile fertőzés kockázatát a placebóhoz képest (12,4% szemben a 39,8%-kal; P<0,001). Az új elemzés a betegek székletében lévő rövid, közepes és elágazó láncú zsírsavakat vizsgálta. Már 1 hetes kezelés után emelkedett, és a 2. és 8. héten is magasabb maradt egy rövid szénláncú zsírsav, a butirát, valamint a közepes hosszúságú valeriánsav és hexánsav szintje. A Seres Therapeutics munkatársa szerint az eredmények azt sugallják, hogy a fokozott zsírsavtermelés hozzájárulhat a jobb klinikai eredményekhez.

Melinda Engevik, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem adjunktusa szerint mindkét megközelítésben van potenciál. Mint elmondta, a Seres Therapeutics spórakészítménye hatékonyabban átjut a gyomron, ellenállóbb, de a spóráknak csírázniuk kell és meg kell tapadniuk, míg a Vedanta Biosciences liofilizált baktériumai esetén több a veszteség, de azonnal készen állnak. A visszatérő C. difficile fertőzésben szenvedő betegek számára biztonságos terápia lehet mindkét megközelítés. Az eddigi, probiotikumokat vizsgáló tanulmányok nem hoztak egyértelmű eredményt. Ez a két, több baktériumtörzset tartalmazó készítmény valószínűleg hatékonyabb a korábbi probiotikumoknál.

A DDW ülésén elhangzott még, hogy ezek a baktériumok hasznosak lehetnek más gasztrointesztinális betegségek, pl. az irritábilis bélszindróma kezelésében is, de akár a daganatok kezelésében az immun‑ellenőrzőpont gátlókra adott válaszokat is fokozhatják.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/974502

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.