hirdetés

Betegtájékoztató - Interstitialis cystitis

A medencetájékon és a húgyhólyag környékén kellemetlen érzés, fájdalom jelzi, hogy valami nincs rendjén. Az átlagosnál sokkal gyakoribb, sürgető vizelési inger nem csak nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása után jelentkezik. Az orvos interstitialis cystitist állapít meg. Az Egyesült Államokban 450–700 ezer ember szenved ebben a betegségben. Mintegy 20 évvel ezelőttig ismeretlen volt ez a kórkép, és ma is gyakran tévesztik össze más betegséggel. Fontos, hogy a már sokat szenvedett, esetleg hosszú ideig tévesen kezelt betegek megfelelő centrumban magas szintű szakellátást kapjanak.

Mit jelent az interstitialis cystitis?
Az interstitialis cystitis, vagyis a húgyhólyag falának gyulladása valószínűleg a hólyagfalat borító és azt a vizeletben található bomlástermékek, toxinok károsító hatásával szemben védő fehérjeréteg károsodására vezethető vissza. A toxinok okozta irritáció a hólyag falában vérzést idéz elő, amely gyakran hegesedve gyógyul, a hólyagfal megkeményedik. Ennek következtében a hólyag tágulékonysága, vizelettartó kapacitása csökken.

Mi okozza a betegséget?
Az interstitialis cystitis oka máig ismeretlen, ami pszichésen még kellemetlenebbé teszi a betegséget. Annyi bizonyos, hogy nem valamely ismert baktérium okozta fertőzésről van szó, és a betegség általában családi halmozódást sem mutat.

Melyek az interstitialis cystitis tünetei?
A betegség tünetei egyénenként különbözők, és a kórlefolyás során változhatnak. A gyakori, parancsoló vizelési inger mellett jellemző panasz a hólyag telődésével párhuzamosan erősödő fájdalom, hólyagfeszülés és nyomásérzékenység. Rendkívül súlyos esetben a napi vizeletürítések száma akár a hatvanat is elérheti. Nők esetében a menstruáció súlyosbíthatja a tüneteket, és előfordul, hogy a nemi közösülés is fájdalommal jár. Terhesség alatt a tünetek súlyosbodhatnak, de mérséklődhetnek is. Férfiaknál a prosztata területén is jelentkezhet fájdalom.

hirdetés
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.