hirdetés

Beültethető gyűrűvel a HIV ellen

A Northwestern University kutatói egy új intravaginális gyűrűt fejlesztettek ki, mely segíthet megelőzni a HIV-fertőzés kialakulását nőknél.

hirdetés

A gyűrű könnyen felhelyezhető és 28 napon át a helyén maradhat, miközben az antiretrovirális hatású tenofovirből pontosan szabályozott mennyiség szabadul fel közvetlenül a fertőzés átvitelének helyén.

A HIV-fertőzés a becslések szerint világszerte 34 millió embert érint. 2011-ben 2,5 millió új fertőzést regisztráltak, és Afrika szubszaharai régióiban a nők körében akár a 60 százalékot is elérheti a HIV-fertőzöttek aránya. Vannak eszközeink a prevencióra, ezek jelentős része azonban nem kellő hatékonyságú, különösen a fejlődő országokban történő alkalmazás esetén, ahol anyagi és kulturális tényezők akadályozzák széles körű elterjedésüket.

A korábbi kutatások azt igazolták, hogy antiretrovirális szerekkel megállj lehet parancsolni a HIV terjedésének, de a jelenleg rendelkezésre álló beviteli módok gyakran nem hozzák meg a kívánt hatást: a tablettákat naponta kell szedni nagy dózisban, míg a hüvelyi géleket minden nemi aktus előtt alkalmazni kellene, ami kényelmetlenné teszi használatukat.

A Northwestern University szakemberei azonban úgy vélik, hogy az új eszközzel megtalálták a megfelelő megoldást a problémára. Az intravaginális gyógyszeralkalmazás szakértője, Patrick Kiser professzor kiemeli, hogy a gyűrűt könnyű használni, igen jó hatásfokú és hosszan tartó hatást biztosít. „Tízéves munka eredményeként egy olyan intravaginális gyűrűt alkottunk, mely a többszörös HIV-expozíciók esetében is hosszú időre védelmet nyújt, ami állandó védettség szintet jelent a teljes menstruációs ciklusban.” A gyűrű egy egyedülálló polimer szerkezetből épül fel, mely lehetővé teszi, hogy elasztomerjei folyadék jelenlétében megduzzadjanak, és akár 1000-szer nagyobb gyógyszerfelszabadulást biztosítsanak, mint a jelenleg forgalomban lévő intravaginális eszközök. A módszer már eredményesnek bizonyult a SIV- (simian immundeficiency virus) transzmisszó megelőzésében makákóknál, melynek nyomán a TDF-IVR (tenofovir disoproxil fumarate intravaginal ring) rövidítéssel jelölt eszközt ez év novemberétől klinikai vizsgálat keretében is tesztelni fogják az Albert Einstein Orvostudományi Egyetemen. Ennek során 60 nőnél alkalmazzák a gyűrűt, és a vizsgálatban értékelik a gyógyszerbevitel e módjának biztonságosságát és hatásosságát.

Nemcsak tenofovirt lehet beépíteni ezekbe a hüvelyi gyűrűkbe, hanem fogamzásgátlókat és más antiretrivirális szereket is, mely lehetőséget nyújthat a nemi úton terjedő betegségek újfajta prevenciójára – ez pedig Kiser reményei szerint az eszköz széles körű elterjedéséhez vezet majd. „Rendkívüli az a flexibilitás, melynek révén az eszköz sokféle hatóanyag igen eltérő mennyiségeinek bevitelére alkalmas. Ez pedig igen jelentős hatást gyakorolhat a nők egészségi állapotára” – mondja.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.