hirdetés

Biztató eredmények egy új szkizofrénia ellenes szerrel

Egy teljesen új gyógyszerosztály képviselőjeként jó eredményeket mutatott szkizofrénia kezelésében a xanomelin-troszpium kettős hatóanyagú vizsgálati KarXT készítmény.

hirdetés

A pszichiátriai és neurológiai eredetű betegségeket gyógyító terápiák fejlesztésére specializálódott Karuna Therapeutics Inc. (Boston, Massachusetts, USA) augusztus 8-án nyilvánosságra hozta a fázis III. EMERGENT-2 klinikai vizsgálat (NCT: 04659161) eredményeit. Ebben a 252 beteg bevonásával végzett randomizált, kettős-vak, párhuzamos csoportos, placebo-kontrollos, multicentrikus vizsgálatban a KarXT készítmény (hatóanyag: xanomelin-troszpium) hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták felnőtt, kórházban kezelt, szkizofréniában szenvedő betegeknél. Az elsődleges végpont a pozitív és negatív tüneteket mérő PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale) skálán az 5 hetes kezelési időszakot követően elért pontszám változása volt a kiindulási értékhez képest. A Karuna bejelentése szerint a KarXT alkalmazásával statisztikailag szignifikáns és klinikailag is jelentős 9,6 pontos csökkenést sikerült elérni a PANSS pontszám tekintetében a placebóhoz képest (KarXT: -21,2, placebo -11,6 pontos csökkenés). A KarXT ezen felül statisztikailag szignifikáns módon a tünetek korai, már a 2. héten jelentkező és tartós mérséklődését eredményezte a betegeknél (a tünetek mérséklődése a vizsgálati időszak későbbi szakaszában is fennmaradt).

Steve Paul, a Karuna Therapeutics elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Izgatottak vagyunk az EMERGENT-2 kedvező eredményei miatt, amelyek megerősítették, igazolták a fázis II. EMERGENT-1 vizsgálatban (NCT: 03697252) már jónak tűnő adatokat. Ezek szilárdan alátámasztják az új hatásmechanizmusú, új gyógyszerosztályt képviselő KarXT potenciálját arra, hogy reményt nyújtson a világon élő 21 millió szkizofréniás beteg számára. A szkizofrénia kezelésében 50 évet követően sikerült valóban teljesen újszerű megközelítésű készítménnyel sikeres klinikai vizsgálati eredményeket elérni.

A KarXT az EMERGENT-2 klinikai vizsgálat másodlagos végpontjait is sikeresen teljesítette, így statisztikailag szignifikáns mérséklődést mutattak mind a pozitív (hallucinációk és tévképzetek), mind a negatív tünetek (anhedónia, társadalmi elszigetelődés, visszahúzódás). A klinikai vizsgálatok során a KarXT adagolási rendje a következő volt:

Xanomelin 50 mg/troszpium 20 mg naponta kétszer az 1-2. napon, majd xanomelin 100 mg/troszpium 20 mg naponta kétszer a 3-7. napon. Az adagot a 8-35. napon xanomelin 125 mg/troszpium 30 mg naponta kétszer adagra emelik, kivéve, ha a vizsgált személynél a xanomelin 100 mg/troszpium 20 mg-os adagjának mellékhatásai jelentkeznek. Azoknak a vizsgálati alanyoknak, akiknek adagját xanomelin 125 mg/troszpium 30 mg-ra emelték, lehetőségük lesz visszatérni a xanomelin 100 mg/troszpium 20 mg-ra a klinikai válasz és a tolerálhatóság függvényében.

A vizsgálati időszak 5. hetén megállapított eredmények a következők:

  • A PANSS pozitív alskáláján elért pontszám 2,9 pontos csökkenése a placebóhoz képest (-6,8 KarXT ill. -3,9 placebo, p<0,0001).
  • A PANSS negatív alskálán elért pontszám 1,8 pontos csökkenése a placebóhoz képest (-3,4 KarXT ill. -1,6 placebo, p=0,0055).
  • A PANSS negatív Marder-faktor alskálán elért pontszám 2,2 pontos csökkenése a placebóhoz képest (-4,2 KarXT ill. -2,0 placebo, p=0,0022).

A KarXT készítményt a betegek általában jól tolerálták: a szer szedését a placebóhoz hasonló arányban kellett felfüggeszteni (KarXT: 25%, placebo: 21%), ami összességében 7 ill. 6%-os betegarányt jelentett a két karon. Súlyos mellékhatásokról mindkét karon a betegek 2%-ánál számoltak be, melyek között szuicid gondolatok, a szkizofrénia tüneteinek súlyosbodása és vakbélgyulladás is szerepelt, de ezek közül egyik sem volt a kezeléssel összefüggőnek tekinthető. A leggyakoribb (5% feletti arányban előforduló) mellékhatások mindegyike enyhe vagy közepes súlyosságú volt: székrekedés, diszpepszia, émelygés, hányás, felfájás, vérnyomás-emelkedés, szédülés, savas reflux, hasi diszkomfort érzet és hasmenés fordult elő.

 

A hatóanyagról (xanomelin-troszpium)

A KarXT egyik hatóanyaga, a xanomelin egy orálisan adagolható M1/M4 receptorokat preferáló muszkarin agonista, amelyet több pszichiátriai és neurológiai betegségben, szkizofréniában és Alzheimer-kórral asszociált pszichózisban is vizsgál a Karuna Therapeutics. A muszkarin agonista xanomelin a központi idegrendszer muszkarin receptorait stimulálja. A troszpium egy nem-szelektív muszkarin receptor antagonista, mely a perifériásan jelentkező muszkarinagonista-dependens mellékhatások mérséklését végzi, de a központi idegrendszerre nem fejt ki hatást. Ez merőben új megközelítés, mivel a készítmény kettős hatásmechanizmusának egyike sem a dopaminerg vagy a szerotonerg rendszerre hat. A xanomelint eredetileg az 1990-es évek elején az Eli Lilly és a Novo Nordisk közösen fejlesztette ki, és központi idegrendszert támadó betegségekben vizsgálták. Az Eli Lilly egy fázis II. klinikai vizsgálatot végzett a hatóanyaggal az Alzheimer-kórban kialakuló kognitív hanyatlás megakadályozására (ahol egyébként a hatóanyag jó eredményeket mutatott), majd később egy kis betegszámú placebo-kontrollos vizsgálatot szkizofrénia kezelésére. Végül lemondtak a hatóanyagról, mivel kolinerg mellékhatások jelentkeztek a betegeknél (pont ezért párosította a Karuna a xanomelint a perifériás mellékhatásokat enyhítő troszpiummal). Molekulaszerkezetét és farmakológiai tulajdonságait tekintve egyaránt hasonlít a bételdió (arekadió) fő pszichoaktív összetevőjére, az arekolinra, és a természetes muszkarin receptor neurotranszmitter acetilkolinra.

 

Az engedélyeztetés várható folyamata, főbb időpontok, a háború közbeszólhat

Mivel mind az EMERGENT-1, mind az EMREGENT-2 jó eredményekkel szolgált, a Karuna Therapeutics az FDA engedélyeztetési eljárás megindítását 2023 közepe tájára tervezi, ekkor már kiértékelésre kerülnek az EMERGENT-3 klinikai vizsgálat (NCT:04738123) eredményei is. Ez a 246 beteg bevonásával megkezdett vizsgálat a készítmény hosszabb távú alkalmazásának hatásosságáról és biztonságosságáról szolgáltat majd adatokat, ami azért különösen fontos, mivel a korábbi, Eli Lilly által végzett, troszpium nélküli vizsgálatok során tolerabilitási aggályok merültek fel. Ha minden a tervek szerint halad, az FDA engedélye már 2023 év végére a Karuna kezébe kerülhet, ha az orosz-ukrán konfliktus közbe nem szól. Az EMERGENT-2 esetében a Karuna még kizárólag amerikai vizsgálati helyszíneket használt, ám az EMERGENT-3 vizsgálatot már 12 ukrajnai vizsgálóhellyel indították, melyek közül 3 centrum az orosz támadásoknak kitett Harkivban, 1 Herszonban, 2 Lvivben, 3 pedig Kijevben található. Az invázió megindulása óta a Karuna gőzerővel szervez új amerikai vizsgálóhelyeket, hogy a kieső centrumokat pótolni tudja, és Arkansas, Kalifornia, Florida, Georgia, Illinois, New Jersey, valamint Texas államban már több kórházzal is sikerült együttműködést kötnie.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Karuna reports positive Phase III KarXT data in schizophrenia

Karuna Therapeutics scores phase 3 win for schizophrenia therapy KarXT

Karuna Therapeutics Announces Positive Results from Phase 3 EMERGENT-2 Trial of KarXT in Schizophrenia

Karuna's resurrection of Lilly drug delivers phase 3 schizophrenia success, teeing up 2023 filing

Karuna's schizophrenia drug passes a closely-watched PhIII test, will head to FDA in mid-2023

A Study to Assess Efficacy and Safety of KarXT in Acutely Psychotic Hospitalized Adult Patients With Schizophrenia (EMERGENT-2)

A Study to Assess Safety and Efficacy of KarXT in Adult Patients With Schizophrenia (EMERGENT-1)

Pszichoterápia alkalmazhatósága pszichózisokban – Dr. Mersich Beatrix, SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, 2018

A szkizofrénia antipszichotikus gyógyszeres kezelése

A Study to Assess Efficacy and Safety of KarXT in Acutely Psychotic Hospitalized Adult Patients With Schizophrenia (EMERGENT-3)

Karuna Therapeutics’ schizophrenia drug passes Phase II trial

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.