hirdetés

Kariprazin mérsékli a szkizofrénia primer negatív tüneteit is

A legújabb vizsgálatok szerint szkizofréniában a kariprazin hatásosabb a risperidonnál, és egyéb előnyei is vannak

hirdetés

Az új magyar (a Richter Gedeon Budapest által vezetett) vizsgálatok szerint a kariprazin (Reagila) antipszichotikum nemcsak hatásosabb a szkizofrénia és a perzisztáló negatív tünetek (PNS) kezelésére a risperidonnál, de biztonságos, és olyan esetekben is hatásos, amikor az előző antipszichotikus kezelés hatástalan volt.

Dr. Sebe Barbara (Richter G, Budapest) az European Psychiatric Association (EPA) 2020-as virtuális kongresszusán 2020. július 6-án elmondta, hogy a szkizofrénia funkcionális kimenetele nagyban függ a PNS-ek meglététől és súlyosságától, de a primer negatív tüneteket ma sem tudjuk megfelelően kezelni. A kariprazin és a risperidon hatásossága az összes akut tünet kezelése terén megegyezik, de akut esetekben a predomináns negatív tüneteket csak a kariprazin javítja, és javítja a perzisztáló negatív tüneteket is.

Az első előadásban post-hoc értékelték a kariprazin és a risperidon hatásosságát a szkizofrénia akut és primer negatív tüneteinek kezelésében, mivel az olyan atipikus antipszichotikumokkal, mint pl.a risperidon, előzetesen nem sikerült hatást kimutatni PNS-ben. Mivel a kariprazin a perzisztáló PNS-ben hatásosnak bizonyult, a kutatók két Fázis III, randomizált, ellenőrzött vizsgálat eredményeit két részben értékelték.

Az első részben akut tünetekkel járó szkizofréniában 6 hétig risperidont vagy placebót adagoltak. Kiinduláskor a betegek Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) értéke 80 és 120 között mozgott. A PNS-sel rendelkező betegek alcsoportjában 145 betegnek napi 4,5 mg kariprazint, 67 betegnek 4,0 mg risperidont és 148 betegnek placebót adtak.

A második vizsgálat egy 26 hetes, risperidonnal ellenőrzött vizsgálat volt, melybe legalább 6 hónapja PNS-t mutató olyan betegeket vettek be, akiknél a pszichotikus tünetek stabilak voltak. Itt 35 beteg kapott napi 4,5 mg kariprazint, 16 beteg szedett napi 4,0 mg risperidont és 35 beteg kapott placebót. Az eredmények szerint mind a kariprazin, mind a risperidon csoportban szignifikánsan csökkentek a PANSS értékek a kiinduláshoz, ill. a placebóhoz mérten (a „least square mean difference” (a legkisebb négyzetek módszerével) /LSMD/ -10,57 (P<0,0001), illetve -13,17 (P<0,0001) volt az említett sorrendben. A két kezelési csoport között a PANSS értékekben nem volt szignifikáns különbség (P=0,4071). Viszont: csak a kariprazinnal kezelt PNS-t mutató betegeknél csökkent jelentősen a negatív tünetek PANSS értéke (a PANSS-FSNS), az LSMD -1,98 (P<0,001) volt, míg a risperidon mellett csak -0,813 (P=0,386) volt.

Perzisztens PNS mellett a kariprazinnal végzett 26 hetes kezelés során szintén jobban csökkent a PANSS-FSNS érték, mint a placebo mellett, az LMSD kariprazinnál -2,73 (P=0,038) volt, a risperidonnál csak -1,56 (P=0,361) volt. Nem volt szignifikáns különbség a két gyógyszer között a pozitív tünetek és a depresszió mérséklésében, illetve a mozgásra gyakorolt hatásukban. A kariprazin és a risperidon egyaránt hatásos volt az akut átfogó tünetek kezelésére, de egyedül a kariprazin javította az akut betegek predomináns negatív tüneteit.

„Statisztikailag jóval hatásosabb”

Dr. Maurizio Fava (Clinical Trials Network and Institute of Massachusetts General Hospital, Boston) megjegyzte, hogy az antipszichotikus kezelésre a „negatív tünetek nem változnak olyan mértékben, mint a pozitív tünetek.” Ez azért is gond, mert a negatív tünetek jobban befolyásolják a beteg életminőségét, ezért nagyon fontos lenne egy olyan molekulát kellene találni, mely a pozitív és a negatív tüneteket is hatásosan kezeli. A kariprazin előzetesen hatásosnak bizonyult aphedonia preklinikai modelljeikben, hatásosabb volt a risperidonnál PNS-t mutató szkizofréniás betegeknél. Az EPA 2020-on közölt eredmények alátámasztják ezeket a megfigyeléseket, melyek szerint a kariprazin a szkizofrénia pozitív tüneteit a risperidonhoz hasonlóan jobban befolyásolja, mint a placebo, de statisztikailag szignifikánsan csak a kariprazin jobb a negatív tünetek kezelésére a perzisztáló, predomináns negatív tüneteket mutató szkizofréniában.

„Ezek a valós életből nyert első adatok”

A második előadásban Dr. Elmars Rancans (Dept. of Psychiatry and Addiction Disorders, Riga Stradins University, Riga) összefoglalta a kariprazin hatásosságát és biztonságosságát az előzetesen már antipszichotikumokkal kezelt szkizofréniában. A 16 hetes megfigyeléses vizsgálatba negatív tüneteket mutató, előzetesen hatástalan antipszichotikus kezelésben részesült, mellékhatásokkal rendelkező betegeket vettek be, ill. olyanokat, akiknél gyógyszer váltásra volt szükség. A betegek a Clinical Global Impression-Severity skálán (CGI-S) az „at least mildly ill” kategóriába tartoztak, és az megelőző 30 napban nem kaptak kariprazint. A hatásosság megítélésére egy Short Assessment of Negative Domains (SAND) skálán mértek 2 pozitív tünetet (téveszme, hallucináció) és 5 negatív tünetet (anhedónia, affectiv hízelgés, avolíció/apátia, alógia, és emocionális és szociális visszahúzódás). Minden tünetet 0 és 6 között pontoztak. 96 beteg volt értékelhető. A SAND összesített értéke már a kezelés 2. hetétől szignifikánsan javult, a 16 héten mért LSMD -7,3 volt (P<0,001). Szintén jelentősen javultak a negatív tünetek, az LSMD a 16. héten -6,3 Volt (P<0,001), de enyhén javultak a pozitív tünetek is (LSMD -0,9, P<0,001). A kiindulási értékekhez képest a negatív tünetek javulása már a 2. héten, a pozitív tünetek javulása a 6. héten vált szignifikánssá. A CGI-javulás a 2. héttől kezdve volt szignifikáns (P<0,001), míg a CGI-S értékek szignifikánsan csökkentek a vizsgálat folyamán (P<0,001).   

A vizsgálat megindításakor a betegek 44%-ánál volt gyógyszerektől származó mellékhatás észlelhető: 23%-ban akathisia („nyúl szindróma”), 16%-ban parkinsonizmus, 8%-ban hiperprolaktinémia állt fenn. Újonnan fellépő gyógyszer-mellékhatás a betegek 41%-ában jelentkezett: 13%-ban akathisia, 10%-ban szorongás, 6%-ban parkinsonizmus, bár ezek többsége enyhe volt, és idővel csökkent. „Tudomásunk szerint ezek a valós életből nyert első adatok a kariprazin hatásosságáról” – jelentette ki Dr. Rancans. Az eredmények alapján elmondható, hogy ilyen típusú vizsgálatok végezhetők, és előzetes antipszichotikus gyógyszeres kezelésről kariprazinra lehet váltani.

Források:

Davenport L. Cariprazine trumps risperidone for negative szkizofrénia symptoms. Medscape Medical News > Conference News > EPA 2020. July 09, 2020.

European Psychiatric Association (EPA) 2020 Congress. Abstracts EPP1128, EPV1351, and O0083. All presented July 6, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.