hirdetés

Az EMA is értékeli a Richter cariprazine-ját

A Richter Gedeon Nyrt. 2016. március 29-én bejelentette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta törzskönyvezési kérelmét a cariprazine nevű új antipszichotikumára.

hirdetés

A Richter kutatói által kifejlesztett cariprazine az Egyesült Államokban 2015 szeptemberében megkapta az FDA-tól a törzskönyvi engedélyt, és a napokban VRAYLARTM márkanéven került bevezetésre az USA piacán szkizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.

A szkizofrénia indikációra vonatkozó európai törzskönyvezési kérelem három, pozitív eredményű, több mint 1800 beteg bevonásával folytatott, rövid-távú, placebo- és részben aktív-kontrollált klinikai vizsgálat és egy hosszú távú klinikai vizsgálat eredményeit tartalmazza. A rövid-távú kontrollált vizsgálatok elsődleges hatásossági végpontja a szkizofrénia tüneti súlyosságát mérő ún. Positive And Negative Syndrome Scale (PANSS) skálán a kiindulási állapothoz képest mért összpontszámbeli javulás mértéke volt. A hosszú távú vizsgálat elsődleges hatásossági végpontja a tünetek kiújulásáig eltelt hosszabb idő volt. A predomináns negatív tüneteket mutató betegek állapotában is javulás mutatkozott a cariprazine kezelésre a klinikiai vizsgálatok során.

A szkizofréniáról

A szkizofrénia tünetei három fő kategóriába sorolhatók: pozitív (hallucinációk, téveszmék, gondolkodási és mozgászavarok), negatív (akaraterő hiánya, visszahúzódás) és kognitív tünetek (a komplex gondolkodás, koncentráció és emlékezés zavarai). A krónikus, gyakran munkaképtelenséghez vezető betegség prevalenciája világszerte közel 1%, jelentős terheket ró a betegekre, családjaikra és a társadalomra.

A cariprazine-ról

A cariprazine egy olyan, szájon át szedhető, hatékony dopamine D3/D2 receptor parciális agonista, mely elsődlegesen a D3 receptorokhoz kötődik és parciális agonista hatást is gyakorol a szerotonin 5-HT1A receptorokon. A Richter kutatói által felfedezett cariprazine-t az Allergan (korábban Forest / Actavis) és a Richter közösen fejlesztették szkizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. Jelenleg a Richter a cariprazine-t szkizofrénia és predomináns negatív tüneteket mutató szkizofréniára fejleszti Európában, míg az Allergan (korábban Forest/Actavis) és a Richter bipoláris depresszióban és major depresszió kiegészítő kezeléseként is fejleszti a készítményt az Egyesült Államokban. Japán és egyéb ázsiai piacok számára a Mitsubishi-Tanabe Pharma Corporation (MTPC) fejleszti a készítményt szkizofrénia indikációban.  

 

Forrás: Sajtóközlemény 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.