hirdetés

Antipszichotikumok immunszuppresszív hatása

A risperidon általános immunszuppressziót kiváltó hatása miatt a figyelemzavaros gyermekek és demens öregek a fertőzések megnövekedett kockázatával néznek szembe.

hirdetés

Az antipszichotikumok a szkizofréniával vagy a bipoláris betegséggel járó pszichózis vagy az autizmussal összefüggő irritabilitás kezelésére szolgálnak, azonban az elmúlt évtizedben – bár bizonyíték ilyen irányú felhasználásukat nem támasztja alá – növekszik off-label alkalmazásuk figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), inszomnia vagy agitációval szövődött demencia eseteiben. Az atipikus antipszichotikumok farmakológiája komplex, számos G-proteinhez kötött receptort antagonizálnak – dopamin, szerotonin, a-adrenerg, hisztaminerg és muszkarinreceptorok -, ezért sajnos igen sok a mellékhatásuk is (elhízás, diszlipidémia, diabetesz, oszteoporózis).

 E szerek feltételezett immunszuppresszív hatása a legújabb elképzelések szerint közreműködhet antipszichotikus eredményességükben, napjainkban azonban egyre több kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy az off-label alkalmazásuk a sérülékeny populációkban (gyermekek, idősek) növeli a mortalitást. Meghan May és munkatársai ezért megvizsgálták, hogy az egyik leggyakrabban használt atipikus antipszichotikum, a risperidon hogyan befolyásolja egészséges modellállatok (egér) immunrendszerének működését.

 Az amerikai kutatók korábbi munkájuk során már kimutatták, hogy a risperidon akár egyetlen orális dózis bevétele után is kimutatható a csontvelőben, ezért azt feltételezték, hogy a szer mortalitást növelő hatása az immunrendszer gátlása és a fertőzésekkel kapcsolatos nagyobb fogékonyság következtében alakulhat ki. Jelen tanulmányukban akut (5 napos) és krónikus (4 hetes), kis dózisú risperidon-adagolás hatását vizsgálták. Mérték a gyógyszer koncentrációját a plazmában és a csontvelőben, mérték továbbá 40 különböző immunmarker (citokinek, kemokinek) szérumkoncentrációjának alakulását, és elemezték az állatok csontvelői, lép, thymus, valamint szívizom- és máj szövettani metszeteit, mérték a sejtek proteomikai változásait.

 Mint a PloS One című szaklapban megjelent tanulmányukban írják, a 40 immunmarker közül 21-nek jelentősen csökkent a szintje már 5 napos gyógyszerhasználat után, és 19 esetében a diszreguláció a 4 hetes alkalmazás során tovább fokozódott (a vizsgált 27 immunfunkciós útvonal közül 23 volt érintett). A csontvelőben már 5 napos gyógyszerhasználat után myeloid dysplasiát és nekroptózist (a gyulladásos sejtek programozott nekrózisát) lehetett kimutatni, továbbá a thymusban steatosist és olyan szövettani változásokat, amik egyébként az öregedéssel kialakuló atrófia során jelennek meg; a leginkább a T-sejtek érése károsodott. (A csontvelőben 10-15-ször volt nagyobb a gyógyszer koncentrációja, mint a vérben.)

 A változásokból arra lehet következtetni, teszik hozzá a kutatók, hogy az antipszichotikumot szedő gyermekek körében romlik a szamárköhögés, a kanyaró, az influenza A és a hepatitis B vírus elleni védekezés, míg az ápolási otthonban élő, antipszichotikumot kapó idősekre nézvést a legionellosis, az influenza A és a Staphylococcus aureusfertőzés elleni védekezés romlása lehet veszélyes (az ápolási otthonban élők 37%-a részesül antipszichotikus kezelésben). Az off-label alkalmazást mind a gyermek, mind az idős populáció körében a megnövekedett fertőzés-kockázatot figyelembe véve kell mérlegelni, hangsúlyozzák a szerzők.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.