Bőrbetegségek diagnózisa algoritmusokkal

Képes-e jelenleg a mesterséges intelligencia arra, hogy pontosan diag­nosztizálja a bőrrákot? Vagyis: lefényképezve a kérdéses elváltozást, biztos diagnózist kapunk-e? A válasz egyelőre még tagadó. De sok bőrbetegségre már érdemi választ tudunk kapni. Arra pedig feltétlenül alkalmas több applikáció, hogy kövessük vele az észlelt bőrelváltozást, ami sok esetben kritikus a diagnózishoz és a kezeléshez is.

Egy vizsgálatban a szerzők 526 bőr­gyógyászati, okostelefonra letölthető alkalmazást (mHealth) néztek át: 2,5%-uk dermatoszkópként működött, 4%-uk ké­peket tudott készíteni és tárolni, megosz­tani, 17%-uk az öndiagnózisban segített, 20%-uk pedig teledermatológiát nyújtott. Leginkább tehát ezekre lehet használni a jelenleg elérhető alkalmazásokat.

A teledermatológia nem új,1 de nagy lendületet a diagnózis egyre nagyobb megbízhatósága adott neki az elmúlt években, annak köszönhetően, hogy egy­re jobb felbontású képeket lehet készíteni az okostelefonokkal. A képet tárolás után el lehet küldeni a bőrgyógyásznak, aki vagy valós idejű kapcsolatban van a be­teggel, vagy később lép kapcsolatba vele online, a kép alapján.2 Több hazai bőrgyógyászati magánendelés is nyújt ilyen szolgáltatást.

A teledermatológia a bőrrákok korai diagnózisában egyértelműen segít. Teledermatoszkópiával kombinálva különösen. Hollandiában finanszírozott eljárás.3 Az American Academy of Dermatology állás­foglalást tett közzé a teledermatológiával kapcsolatban. Ebben egyebek mellett dek­larálták, hogy a kép készítéséhez szükséges eszköznek legalább 800×600 pixel felbon­tásra kell képesnek lennie a megfelelő táv­diagnózishoz. Egy német cég (FotoFinder) okostelefonra szerelhető digitális dermatoszkópot fejlesztett (https://www. fotofinder.de/en/) pl. a bőrrák diagnózisá­hoz. Használatával – a képet elküldve a bőr­gyógyászhoz – a telemedicina segítségével még jobb diagnózis adható (1. ábra).

Digitális dermatoszkóp 

A melanoma malignum diagnózisában azonban még egyetlen alkalmazás sem megbízható önmagában, a legjobbak ezt számtalanszor le is írják minden fotó elké­szítésekor. A melanoma esetében lénye­ges, hogy felfedezésekor a bőrben milyen mélyre terjedt, ami azzal is összefügg, hogy milyen korán ismerik fel. Ha a melanoma befelé terjedése 1 mm-nél kevesebb, a gyógyulási esély az eltávolítása után kb. 98,7%.1 Ebben lehetnek fontosak az alkalmazások.

Bőrgyógyászati atlasz helyett

A Lübax alkalmazás igen frappáns megol­dással próbál diagnózist adni (www.lubax. com). A Google képkereső működéséhez hasonlóan egy ún. CBIR (content based image recognition) algoritmussal dolgo­zik. Már 12 000 biztosan diagnosztizált bőrelváltozás van a rendszerben, és ezzel az adatbázissal veti össze az app a feltöl­tött képet. Érdemes bőrgyógyász kollégát megkérdezni.

Több olyan, laikusoknak szóló alkalma­zás létezik, mely mintegy bőrgyógyászati atlaszként segíti az elváltozások azonosítá­sát. Az egyik legjobbnak tartott ilyen app­likáció az „All Skin Diseases”. Az iPhone-ra elérhető MDacne alkalmazás acnék analí­zisében és kezelésében segít. Selfie-t kell készíteni, azt elküldeni, majd jön a kezelé­si tanács személyre szabottan. Ennél jobb acnéra való alkalmazást nem találtam, egy közlemény azonban nem tartotta szakmailag megfelelőnek.

Az Eczema Tracker (letölthető innen: http://www.eczematracker.com/) abban segít, hogy a beteg rájöjjön, milyen okok válthatják ki az ekcémáját. Ezért pollen­jelentést is kap minden nap a használója, ami segíthet felismerni a triggert. Köve­tésre is használható, mert minden nap képek készíthetők az ekcémáról. Ez az al­kalmazás mind iOS, mind android telefonra letölthető.

Egy vizsgálat az ingyenes Eczema Doc alkalmazást magas szakmai színvonalra rangsorolta, de ez csak iOS telefonon fut.

A Miiskin alkalmazás 

A Miiskin alkalmazás nekem nagyon tetszik (https://miiskin.com/) (2. ábra). Képeket lehet készíteni vele, ezek tárol­hatók, be lehet azt is állítani, hogy milyen gyakorisággal figyelmeztessen az újabb képek készítésére az adott elváltozásról, így követésre alkalmas. A bőrrákokra jel­lemző, azokat kísérő elváltozásokra, je­lenségekre is figyelmeztet az app, amit minden egyes kép mentésekor ki kell töl­teni, és ez is tárolódik a kép mellé. A pré­mium verzió 30 napos ingyenes használat után fizetős. A MoleExplore ugyaneze­ket tudja, csak avval a funkcióval, hogy a régi és az új képek egymásra vetülését is meg lehet vele oldani (már az újabb fénykép készítésekor is), így még inkább alkalmas a bőrelváltozás követésére (3. ábra). Mindkét alkalmazás instrukciókkal és funkciókkal segíti a minél jobb, minél részletgazdagabb kép készítését. Ezek­hez is bőrgyógyász kolléga bevonását tartom döntőnek, mert nincs olyan alkalmazás, ami alkalmas lenne a melanoma diagnózisára jelenleg.

A MoleExplore alkalmazás 

A Medgic csak androidra letölthető (https://www.medgic.co/). Funkciói: kép­készítés, analízis és diagnózis (4. ábra). Ezt kínálja a DermaPhoto alkalmazás is. Nyil­ván komoly fenntartásokkal kell kezelni mindkettőt, de talán érdemes tesztelni, jól működik.

Újra meg újra felmerül a laikus médiában az okostelefonok képernyője által ki­bocsátott sugárzás bőrkárosító hatása. Egy 2018-as metaanalízis szerint erre nincs elég meggyőző adat.4

Medgic 

Összegzés

Azt gondolom, hogy ha a tárolt képek összehasonlítására – a már bőrgyógyásznak megmutatott bőrelváltozás követésére – használjuk a jelenleg elér­hető bőrgyógyászati alkalmazásokat, már avval is segítjük a diagnózist vagy a keze­lés követését. Mindenképp javaslom bőr­gyógyász megkérdezését, mit gondol az alkalmazásról, amit javaslunk. Minél jobb a kép, annál több az adat, azaz biztosabb a diagnózis – véleményem szerint a mes­terséges intelligencia és az algoritmusok kidolgozása mellett ez fogja meghatá­rozni a bőrgyógyászati mobile-Health (mHealth) jövőjét.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:

1. Janda M, Horsham C, Koh U, et al. Redesigning Skin Can­cer Early Detection and Care Using a New Mobile Health Application: Protocol of the SKIN Research Project, a Ran­domised Controlled Trial. Dermatology 2019;235(1):11–18

2. Danis J, Forczek E, Bari F. A telemedicina alkalmazá­sa a bőrgyógyászatban: a teledermatológia. Orv Hetil 2016;157(10):363–369

3. Lee KJ, Finnane A, Soyer HP. Recent trends in teleder­matology and teledermoscopy. Dermatol Pract Concept 2018;8(3):214–223

4. Keykhosravi A, Neamatshahi M, Mahmoodi R, et al. Ef­fects of Mobile Phones and Tablets on the Skin: A System­atic Review. Adv Med 2018;2018:9242718

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[240498] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.