hirdetés

Célzott szűrés a gondozásba vétel és a kezelés időben való elkezdéséért

A háziorvosi szűrés gyakorlata és tapasztalatai

Bevezetés 
A 2­es típusú diabétesz (T2DM) nagyon sok és egyre több embert érint – a cukorbetegek 2015­ben 415 millióra becsült száma 2040-­re várhatóan 642 millióra emelkedik, a prevalencia 8,8%­ról 10,4%­ra nő (az International Diabetes Federation, IDF adatai). Ebben a helyzetben az jelenthet beavatkozási lehetőséget, hogy a T2DM és szövődményei sok esetben megelőzhetők az időbeli felismeréssel, a korai diagnosztizálással, vagyis a prediabétesz felismerésével. A valóság azonban egyelőre az, hogy a diagnózist a legtöbb esetben nem sikerül idejekorán megállapítani. Ennek hátterében részben az alapellátásbeli szűrés hiányosságai állhatnak, csakhogy ennek gyakorlatáról keveset tudunk. Ezért az alábbiakban ismertetendő vizsgálattal a szerzők azt kívánták tisztázni, milyen tényezők befolyásolják az alapellátás orvosait a diabétesz szűrésében (kiket és hogyan szűrnek), illetve hogyan beszélik meg betegeikkel a szűrés eredményét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.