COVID idején különösen fontos az asztma kontrollja

A rosszul kontrollált asztmás gyermekek és serdülők háromszor-hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba COVID-19 fertőzéssel.

Egy skóciai, országos vizsgálat adatai alapján a COVID-19 betegség gyermekeknél az esetek többségében enyhe lefolyású, néhányuk azonban kórházi kezelést igényel. A gyermekek fertőzésének és kórházi kezelésének potenciális csökkentésére irányuló oltási politika még nem kiforrott, továbbra sem tisztázott, hogy melyik az a korosztály, melynek beoltásával a leghatékonyabban csökkenthető a SARS-CoV-2 iskolán és csaláson belüli terjedésének kockázata. Ráadásul az asztmás gyermekek oltásának lehetséges előnyeit sem vizsgálták alaposan korábban.

A The Lancet Respiratory Medicine című folyóiratban közzétett országos incidencia‑kohorszvizsgálat során áttekintették az 5-17 éves skóciai gyermekek EAVE II (Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19) nyilvántartásban szereplő, összesen 752 867 gyermekek adatát, akik közül 63 463 (8,4%) volt asztmás. Az asztmás gyermekek közül 4339 (6,8%) esetében igazolódott a COVID-19 fertőzés 2020. március 1. és 2021. július 27. között, és 67 fertőzött gyermek került kórházba. A nem asztmás, 689 404 gyermek körében 40 231 (5,8%) esetében igazolódott a COVID-19 fertőzés, és 382-en (0,9%) szorultak kórházi kezelésre. Összességében, a COVID-19 miatti kórházi felvételek aránya szignifikánsan magasabb volt az asztmás gyermekek körében (korrigált kockázati arány: 1,49), és még rosszabb volt az arány a rosszul kontrollált asztmás gyermekek vonatkozásában.

Ha az asztmát a korábbi asztmás kórházi felvételek száma alapján tekintették kontrollálatlannak, akkor a rosszul kontrollált asztmás gyermekek esetében legalább hatszor magasabb volt a kórházi felvétel valószínűsége, mint a nem asztmás gyermekek esetében (korrigált kockázati arány: 6,40), bár a jól kontrollált asztmás gyermekek esetében is magasabb volt a kórházi felvétel kockázata (korrigált kockázati arány: 1,36).

Ha az orális kortikoszteroidok felírását nézték, akkor a három vagy többszöri alkalommal felírt kortikoszteroid kúra korrigált kockázati aránya: 3,38, a kétszer felírt kortikoszteroid kúra korrigált kockázati aránya: 3,53, az egyszeri kortikoszteroid kúra korrigált kockázati aránya: 1,52, illetve, ha nem kellett kortikoszteroidot felírni, a korrigált kockázati arány: 1,34 volt, az egyéb kockázati tényezők, mint az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági státusz, a társbetegségek és a korábbi kórházi felvételek figyelembevétele után is.

Az életkor szerinti elemzésben az eredmények hasonlóak voltak a 12-17 éves gyermekek esetében, de az 5-11 éves gyermekek körében a kórházi felvétel kockázata csökkent azoknál, akik csak egy kortikoszteroid kúrát kaptak, és a legmagasabb kockázat a három vagy több kortikoszteroid kúrát kapó gyermekek esetében volt.

A vizsgálat korlátai közé sorolható a relatíve kevés kórházi felvétel, az intenzív osztályra történő felvételek és az asztmás gyermekek halálozásának szerencsére viszonylag kis száma. További korlátozó tényező az asztma kezelési kontrolljának lehetséges változása a vizsgálati időszak alatt, valamint az, hogy bizonyos zavaró tényezők, mint például a dohányzás, a rossz lakhatási körülmények és az etnikai hovatartozás nem voltak ismertek és rögzítettek. A vizsgálat erőssége viszont a nagy, országos adatállomány használata és az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokhoz való hozzáférés.

Az eredmények egybecsengenek a korábbi tanulmányok megállapításaival, melyek szerint a légúti betegségben szenvedő betegek esetében a COVID-19 betegség miatti kórházi kezelés megnövekedett kockázattal jár. Az eredmények azt is alátámasztják, hogy mennyire fontos asztma megfelelő kontrollálása annak érdekében, hogy a gyermekeknél ne alakuljon ki súlyos COVID‑19 betegség, és a megfertőződött, rosszul kontrollált asztmás gyermekek gondos megfigyelése és követése szükséges.

Egy amerikai tanulmány hasonló eredményre jutott, az asztmás gyermekeknél jelentősen megnőtt a kórházi kezelések száma. A COVID-19 légzőrendszerre gyakorolt hatását tekintve az eredmények alátámasztják az asztmás gyermekek oltásának szükségességét, ám a szülők rendszerint bizonytalanok a védőoltások indikációit és szükségességét illetően. Az asztmás gyermekek megnövekedett megbetegedési és halálozási kockázatára vonatkozó adatok talán segíthetnek a vakcina kockázat/haszon arányát illetően bizonytalan szülőknek a döntés meghozatalában.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/964019?src=#vp_1

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.