hirdetés

COVID vagy Long-COVID?

Aligha kétséges, hogy a nem csak maga a COVID-betegség, hanem a fertőzést túlélők közel egyharmadát érintő hosszú COVID is egyre jelentősebb egészségügyi problémát jelent.

hirdetés

A hosszú COVID és a tartós hatású akut SARS-CoV-2 fertőzés között jelentős különbség van, bár mindkettő számos szervet károsíthat. Maga a COVID valójában hosszan tartó betegségeket okozhat, ha ezek a tünetek 12 hétnél tovább tartanak, akkor tekintjük a betegséget long-COVID-nak. Mindkét betegség tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és megakadályozhatják, hogy az emberek visszatérjenek normális életükhöz és munkájukhoz.

Több szerv károsodása

A COVID után gyakoriak a tüdőhegesedés és más tüdőproblémák, légzési nehézség még egy enyhe eset után is akár hónapokig is fennállhat. A Radiology folyóiratban megjelent egyik tanulmányban arról számoltak be, hogy ezek a károsodások akár egy teljes évvel a COVID-19 diagnózisa után is kimutathatóak.

A COVID-betegség következményeként tartós szív-, vese-, máj- és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek. A JAMA Cardiology folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint a COVID-19-ben szenvedők 60%-ánál tartósan észlelhetőek a szívgyulladás jelei. A COVID-19 miatt kórházba került emberek csaknem egyharmada olyan vesekárosodást szenved, amely krónikussá válhat, ami miatt néhányan dialízisre vagy transzplantációra szorulnak. E problémák oka részben az lehet, hogy a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus közvetlenül megfertőzi számos szerv sejtjeit.

Gyulladás

A gyulladás a COVID-19 betegség hosszú távú hatásainak valószínűleg kulcsfontosságú eleme. A betegek egy részében fellépő súlyos immunreakció, a citokinvihar során a gyulladást okozó molekulák, az úgynevezett citokinek felszabadulásának célja a behatoló vírus megtámadása. Az immunvédekezés azonban olyan fokozott is lehet, hogy megtámadja az egészséges szöveteket és szerveket, amelyekben maradandó károsodást okozhat, már ha a beteg egyáltalán túléli ezt a heves immunválaszt.

Egyes betegekben a gyulladás a szívet támadja meg, szívizomgyulladást okoz. A mellkasi fájdalommal, légszomjjal és szívdobogással járó myocarditis ritkán ugyan, de súlyos is lehet, és növelheti más szívproblémák, köztük a szívelégtelenség kockázatát.

A hosszú COVID autoimmun állapotot is előidézhet, minden esetre számos jellegzetes tünete - köztük a fáradtság, a testszerte jelentkező fájdalom, a memóriazavarok és a hangulatingadozások – megegyeznek az autoimmun betegek tüneteivel.

Vérrögök

A COVID-19-re adott túlzott gyulladásos válasz vérrögképződést okozhat. Ez az időnként igen kiterjedten jelentkező véralvadás a COVID-19 fertőzés korai jellemzője volt, és ha a fertőzés nyomán kialakult vérrögök korlátozták a véráramlást az agyban, a tüdőben, a vesékben vagy a végtagokban, akkor hosszú távú károsodást, néha halált okozhattak. Svéd kutatók igazolták, hogy a fertőzött betegeknél a fertőzés után akár még 3 hónappal fennáll a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kialakulásának kockázata.

 

Virális rezervoárok

A vírus megmaradhat a páciens testében, folyamatos tüneteket és potenciálisan újabb fellángolásokat okozhat. Dr Zoe Swank és munkatársai (Harvard Medical School) egy megjelenés alatt álló tanulmányukban arról számoltak be, hogy a SARS-CoV-2 vírus darabjait megtalálták a legtöbb hosszú COVID-tünetben szenvedő beteg vérében – egyes esetekben a fertőzés után még egy évvel is. Más kutatók a vírus darabjait 7 hónappal a megfertőződést követően is megtalálták a székletben (ami arra utal, hogy a vírus a bélben rejtőzik), és ismét mások vírus RNS-darabokat találtak a vakbélben, a mellszövetben, a szívben, a szemekben és az agyban.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a súlyos COVID-19 megbetegedés kockázati tényezője, és számos tanulmány kimutatta, hogy a fertőzéssel való küzdelem, illetve az azt követő állapot is cukorbetegséget idézhet elő. Egy veteránok körében végzett tanulmány szerint a COVID-19-túlélőkben körülbelül 40%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség a fertőzést következő év során.

Egyes tanulmányok azt feltételezik, hogy mivel a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei SARS-CoV-2 receptorokkal rendelkeznek, a koronavírus ezekhez a receptorokhoz kapcsolódva károsítja az inzulintermelő sejtek működését, azok inzulintermelő képessége csökken, és ez vezethet cukorbetegséghez. A vírus továbbá megzavarhatja a szervezet egyensúlyát, vagy gyulladást okozhat, ami inzulinrezisztenciát eredményezve cukorbetegséghez vezethet – írják Dr. Ziad Al-Aly és munkatársai (Veterans Affairs St. Louis Health Care System) a The Lancet Diabetes and Endokrinology-ban.

Idegrendszeri problémák

A COVID-19-fertőzöttek érzékenyebbek a posturalis orthostaticus tachycardia szindrómára (POTS), ami hatással lehet a vérkeringést, a légzést, a szívverést és az emésztést szabályozó vegetatív (autonóm) idegrendszerre. A POTS a long-COVID-ban gyakori neurológiai tüneteket: fejfájást, a fáradtságot, agyi ködöt, álmatlanságot  valamint a gondolkodási és koncentrációs problémákat okozhat.

Hosszú távú kilátások

A COVID-19 utáni tartós problémák sokkal valószínűbben alakulnak ki a közepes vagy súlyos fertőzések után, ennek ellenére rengetegen küzdenek velük még enyhe betegség után is. Dr. Leora Horwitz (New York University Grossman School of Medicine9 szerint „köztudott, hogy a vírusfertőzések hosszú távú szabályozási zavarokat okozhatnak. Hogy ez miért van, azt nem tudjuk."

Hogy a vírus megbújik-e a szervezetben, okoz-e hosszú távú szervkárosodásokat vagy autoimmun reakciókat, az betegekként eltérő. Dr. Nisha Viswanathan (UCLA Health, Los Angeles) úgy gondolja, hogy mindezek kombinációja határozza meg, hogy az egyes betegek hogyan reagálnak a különböző gyógyszerekre.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint azonban egyértelmű, hogy a hivatalos adatok szerint világszerte legalább 580 millió (az Egyesült Államokban pedig 92 millió) embert megtámadó SARS-CoV-2 vírus miatt igen sok embernek kell hosszú távú egészségügyi problémáival szembenéznie. Még akkor is, ha a szívbetegségek és a diabetes kockázata „csak” kismértékben növekszik a betegség nyomán, az is komoly közegészségügyi krízist jelenthet, hisz akár a lakosság 1%-át is érintheti.

Források:

 

American College of Cardiology: "ACC Issues Clinical Guidance on Cardiovascular Consequences of COVID-19."

British Medical Journal: "Risks of Deep Vein Thrombosis, Pulmonary Embolism, and Bleeding After Covid-19: Nationwide Self-Controlled Cases Series and Matched Cohort Study," "Study Finds Risk of Serious Blood Clots up to Six Months After COVID-19."

British Society for Immunology: "Long-Term Immunological Health Consequences of COVID-19."

Cardiovascular Diabetology: "Persistent Clotting Protein Pathology in Long Covid/Post-Acute Sequelae of COVID-19 (PASC) is Accompanied by Increased Levels of Antiplasmin."

Cell: "Gastrointestinal Symptoms and Fecal Shedding of SARS-CoV-2 RNA Suggest Prolonged Gastrointestinal Infection."

Frontiers in Endocrinology: "COVID-19 and Diabetes: Understanding the Interrelationship and Risks for a Severe Course."

Global Autoimmune Institute: "Is Long COVID a New Autoimmune Disease?"

U.S. Department of Health and Human Services: "Services and Supports for Longer-Term Impacts of COVID-19."

Johns Hopkins Medicine: "Coronavirus: Kidney Damage Caused by COVID-19," "Heart Problems after COVID-19," "Long COVID: Long-Term Effects of COVID-19," "What Does COVID Do to Your Blood?"

Journal of the American Society of Nephrology: "Kidney Outcomes in Long COVID."

JAMA Cardiology: "Outcomes of Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging in Patients Recently Recovered From Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)."

The Lancet Diabetes & Endocrinology: "Risks and Burdens of Incident Diabetes in Long Covid: A Cohort Study."

Leora Horwitz, health systems specialist, co-leader, Clinical Science Core, NIH RECOVER Initiative, NYU Langone Health.

MedRxiv: "Persistent Circulating SARS-CoV-2 Spike is Associated with Post-Acute COVID-19 Sequelae."

Nature Medicine: "Symptoms and Risk Factors for Long COVID in Non-Hospitalized Adults."

Nature News: "Coronavirus 'Ghosts' Found Lingering in the Gut," "Diabetes Risk Rises After Covid, Massive Study Finds."

Nature Reviews Nephrology: "Long COVID and Kidney Disease."

News release, European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

Radiology: "Lung Abnormalities Depicted with Hyperpolarized Xenon MRI in Patients with Long COVID."

PLOS Pathogens: "SARS-CoV-2-Specific T cells Associate with Inflammation and Reduced Lung Function in Pulmonary Post-Acute Sequalae of SARS-CoV-2."

Science Translational Medicine: "Prothrombotic autoantibodies in serum from patients hospitalized with COVID-19."

University of Michigan Health: "New Cause of COVID-19 Blood Clots Identified."

Viruses: "Viruses and Autoimmunity: A Review on the Potential Interaction and Molecular Mechanisms."

Yale News: "For COVID-19, Endemic Stage Could be Two Years Away."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.