hirdetés

A hosszú COVID három típusa

A MedRxiv-en közzétett, új, még szakmailag nem lektorált új preprint cikkből az derül ki, hogy a tudósok háromféle hosszú COVID-típust azonosítottak, mindegyiket sajátos, jellemző tünetekkel.

hirdetés

A hosszú COVID-állapotot szerteágazó, nagyszámú tünete miatt nehéz volt definiálni, de a King's College London kutatói új munkájukban három különböző profilt azonosítottak – a betegség hosszú távon fennálló tünetei alapvetően a neurológiai, a légzőszervi vagy a fizikai állapotokat befolyásolják, függetlenül attól, hogy a fertőzést okozó mely koronavírus-változat okozta. Pontosabban eddig mind az eredeti koronavírustörzzsel, mind az Alpha és a Delta változattal megfertőzött és hosszú Coviddal küszködő emberek körében is megtaláltak ezeket a mintázatokat.

"Ezek az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a poszt-COVID-szindróma nem csak egy állapot, hanem több altípusa is van" - mondta Claire Steves, PhD, a tanulmány egyik szerzője (King's College London School of Life Course & Population Sciences) "Ezen betegség altípusok kiváltó okainak megértése segíthet a kezelési stratégiák megtalálásában. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy a hosszú távú COVID-ellátás során személyre szabott, az egyes egyének problémáira alkalmazott megközelítést kell alkalmaznunk."

A londoni kutatócsoport 1459 olyan személy ZOE COVID applikáció adatait elemezte, akiknek hosszú COVID- vagy poszt-COVID-szindróma definíciója szerinti 84 napnál vagy 12 hétnél tovább voltak tünetei. Azt találták, hogy a legtöbb beteg idegrendszeri tünetekkel - fáradtság, agyi köd és a fejfájás küszködött- eza betegségaltípus volt a legelterjedtebb a 2020-2021 telén uralkodó Alpha változat és a 2021-ben domináns Delta változat altípusai által okozott fertőzöttek között. A második leggyakoribb a légúti tünetcsoport volt: mellkasi fájdalom és súlyos légszomj jelentkeztek, ami tüdőkárosodásra utalhat. Ez a tünetegyüttes volt domináló az eredeti SARS-CoV-2 törzs okozta betegségek esetén, 2020 tavaszán, amikor az embereket nem oltották be. A harmadik csoportba tartozók sokféle fizikális tünetről számoltak be, beleértve a szívdobogásérzést, az izomfájdalmakat és a fájdalmat, valamint a bőr- és hajelváltozásokat. Ennek a csoportnak voltak a "legsúlyosabb, több szervet érintő tünetei" - írták a kutatók.

A kutatók megállapították, hogy az az eddig vizsgált változatok alapján altípusok hasonlóak voltak az oltott és beoltatlan emberekben, azonban a hosszú COVID kockázatát csökkentette az oltás.

Bár a három altípus minden változat okozta long-COVID-ban megfigyelhető volt, más tünetcsoportok - például gyomor-bélrendszeri tünetek - esetén finom különbségeket mutattak az egyes változatok miatt kialakuló betegségek. Feltételezésük szerint ezek a különbségek a járvány során megváltozott egyéb tényezőkre, például az évszakra, a szociális viselkedésre és a kezelésekre vezethetők vissza.

"A gépi tanulási megközelítések, mint például a klaszteranalízis lehetővé tették a poszt-COVID-szindróma különböző profiljainak feltárását és azonosítását" - mondta Marc Modat, PhD, az elemzés vezetője és a King's College London School of Medical Biomedical Engineering & Imaging Sciences egyetemi tanára. "Ez új kutatási utakat nyit meg a COVID-19 jobb megértése és a klinikai kutatások ösztönzése érdekében, amelyek mérsékelhetik a betegség hosszú távú hatásait."

 

Források

MedRxiv: "Profiling post-COVID syndrome across different variants of SARS-CoV-2."

King's College London: "Three types of long-COVID for people experiencing symptoms for 12 weeks or more."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.