Krónikus fáradtság long-COVID betegségben

Long COVID-ban a spiroergometriával olyan légzési és keringési eltéréseket igazoltak, melyeket más vizsgálatokkal nem lehet kimutatni.

Egy új vizsgálat szerint az akut COVID-19 betegség után is nehézlégzéssel küzdő személyeknél a normál mellkasröntgen, normál mellkas CT és normál légzésfunkciós próbák (PFT-k) ellenére légzési és keringési eltéréseket lehet a spiroergometria+ (cardiopulmonary exercise testing, CPET) segítségével kimutatni, amelyek sokszor krónikus fáradtságot okoznak.

Dr. Donna M. Mancini (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City) és munkatársai 2021. novemberében a Journal of American College of Cardiology: Heart Failure c. lap online kiadásában arról számoltak be, hogy 41 post-COVID-os beteg többségénél spiroergometria segítségével keringési zavarokat és abnormális légzési mintázatot mutattak ki. Ezen betegeik közel felénél a „myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság” szindrómának (ME/CFS-nek) megfelelő tünetek jelentkeztek: dysautonomia és neurovasculáris működési zavar. A betegeknek a normál mellkasröntgen, normál mellkas CT, és légzésfunkció mellett nehézlégzése volt, aminek okát nem ismerjük. Az okok között felmerült a szorongás is. Az elsőként szóba jövő parenchymális tüdőelváltozás és szívbetegség ezen betegeknél kizárható volt, annak ellenére, hogy sok betegnél a COVID-19 után némi parenchymális tüdőelváltozás, pulmonális hipertónia, szívizom-károsodás marad.

A kutatók 41 betegnél végeztek spiroergometriai vizsgálatot és a tünetek felmérését a „Fukuda 1994”-es kritériumok alapján, átlagosan 8,9 hónappal az akut COVID-19 lezajlása után. A betegek ejekciós frakciója átlagosan 59%-os volt. A csúcs VO₂ átlagosan 20,3 ml/kg/min (a jósolt 77%-a), a VE/VCO₂ lejtő 30 volt. A CO₂ végső nyomás 33,5 Hgmm. A betegek 58,5%-ánál a VO₂ csúcsértéke az előre látható 80%-a volt, minden betegnél keringési korlátok akadályozták az ergométeren nyújtott teljesítményt. A 17 normális VO₂ csúccsal rendelkező betegnél légzési eltérések voltak észlelhetők, háromnál a respiratorikus csúcs 55 fölött volt. 26 esetben diszfunkcionális (gyors és hibás) volt a légzés. Összességében 36 betegnél (88%) légzési eltérések és diszfunkcionális levegővétel volt kimutatható megnövekedett VE/VCO₂-vel és/vagy PetCO₂ alatti hipokapniával. Végül 19 betegnél (46%) lehetett az 1994-es kritériumok szerinti krónikus fáradtság szindrómát azonosítani.

A jelenlegi guideline-ok long COVID esetén csak rövid spiroergometriai vizsgálatot javasolnak, azokat is leginkább csak az előzetesen jó egészségben lévő, viszonylag fiatal és nem túl súlyos COVID-19-es betegeknél, hisz a nagy terhelés ronthat a beteg állapotán. A spiroergometria a standard mérésekhez képest számos kiegészítő információval szolgálhat, ugyanakkor légzészavar esetén a CPET-vel óvatosan kell bánni. Fontos a levegővétel frekvencia és a légzéstérfogat mérése, de a diagnózis így sem könnyű.

Manchiniék eredményei összhangban vannak Dr. David M. Systrom (Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) és munkatársai által közölt, az akut SARS-CoV-2 fertőzés utáni (PASC) helyzetet és a ME/CFS állapotot leíró régebbi közléseivel. Dr. Systrom laborjában vizsgálatokat végeztek: a pulmonális és a radiális arteriákba vezetett katéterekkel a terhelés alatt folyamatosan mérték a keringés hemodinamikáját és a gázcserét. A fertőzés előtt kardiopulmonálisan egészséges PASC betegük közül 10-nél állapították meg, hogy csökkent a csúcs VO₂, és terhelésre fokozott hiperventilláció jelent meg, csakúgy, mint Dr. Manciniék megfigyelése során.

Egy másik invazív spiroergometriát alkalmazó munka során Dr. Systrom és csapata még COVID pandémia előtt 160 ME/CFS-es vizsgált és a gyakorlatokat gátló perifériás neurovaszkuláris diszreguláció két típusát különböztették meg: károsodott vénás visszaáramlás miatti lanyha kardiális output és a perifériás oxigénfelvétel károsodása. A bőrből vett minták alapján egy harmadik típust is találtak: a kis rostok neuropátiáját. Ezeknél a betegeknél a neuropátiás szabályozás károsodása az erek tágulását okozza, az oxigenizált vér a terhelést végző izomzatot elkerüli, csökken a jobb szívfélbe tartó vénás visszaáramlás.

Szerencsére a diszfunkcionális légzés nem emeli a halálozást. A szerzők minden esetre azt javasolják, hogy vegyük fontolóra a jógát és lélegezzünk lassan és mélyeket.

+Teljesítmény-élettani vizsgálat (Spiroergometria): A rendszerint futószalag- vagy kerékpár-ergométeren végzett speciális terheléses EKG vizsgálat során a fizikai teljesítőképességet, a szív oxigén fogyasztását, a maximális oxigénfelvevő kapacitást és a szervezet csúcsterhelésének közelében felszabaduló tejsav (laktát) termelődését mérik. A légzési paraméterek (kilélegzett levegő mennyiségének, összetételének, oxigén és szén-dioxid tartalmának) az arcra erősített maszk segítségével monitorozhatók. A 12 elvezetéses EKG-val a szív működését és a pulzusszámot (illetve az esetleges ritmuszavarok megjelenését) követik. Az kapcsolódó sorozatos vérvizsgálattal, a pH-t, a laktát szintet és anaerob küszöböt határozzák meg.

Forrás:

Tucker ME. In long COVID, CPET finds abnormatilies other test don’t. Medscape Medical News > COVID-19: Your Resource Center. December 06, 2021.

Mancini DM, Brunjes DL, Lala A, et al. Use of cardiopulmonary stress testing for patients with unexplained dyspnoe post-coronavirus disease. J Am Coll Cardiol HF, 2021 Dec; 9(12):927-937.

Singh I, Joseph Ph, Heerdt PM, et al. Persistent exertional intolerance after COVID-19. Insights from invasive cardiopulmonary exercise testing, Chest. Published August 10, 2021. DOI:https://doi.org/10.1016/j.chest.2021.08.010

Joseph Ph, Arevalo C, Oliveira RKF, et al. Insights from invasive cardiopulmonary exercise testing of patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Chest, February 08, 2021. DOI:https://doi.org/10.1016/j.chest.2021.01.082

Oldham WM, Lewis GD, Opotowsky AR, Waxman AB, Systrom DM. Unexplained exertional dyspnea caused by low ventricular filling pressure: results from clinical invasive cardiopumonary exercise testing. Pulm Circ 2016;6(1):55-62.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.