A long-COVID valóban hosszan tart

Az eddigi legnagyobb ilyen irányú vizsgálat szerint a COVID-19-et átvészelő, de kórházi kezelésre szoruló betegek közel felénél még 1 év múltán is legalább egy, hosszasan fennálló tünetet lehetett észlelni.

A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra panaszkodott. 12 hónap után a COVID túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint alacsonyabb volt az életminőségük, mint a COVID-mentes kontroll személyeknek.

A The Lancet-ben augusztus végén megjelent kínai tanulmány szerint bár a legtöbben jól gyógyulnak, egyes betegeknél, különösen azoknál, akik a súlyos állapotuk miatt részesültek kórházi kezelésben tartósan egészségügyi problémák maradnak fenn. A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra panaszkodott. 12 hónap után a COVID túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint alacsonyabb volt az életminőségük, mint a COVID-mentes kontroll személyeknek.

Dr. Bin Cao (Capital Medical University, Bijing) és munkatársai a wuhani kórházból 2020. január 7. és május 29. között elbocsájtott 1276 COVID-os beteg adatait vizsgálták (átlagos életkor 59 év, 53%-uk volt a férfi) az elbocsájtás után 6 és 12 hónap múlva. A betegség súlyosságától függetlenül idővel sok tünet oldódott, azonban az akut betegség után 12 hónappal a betegek 49%-ánál észleltek még fennmaradó tüneteket, a 6 hónapos értékelésnél azonban a panaszokkal élők aránya még 68% volt. A leggyakoribb tünetként jelentkező fáradtság és izomgyengeség 6 hónap után a betegek 52%-ában, 12 hónap után a betegek 20%-ában állt fenn. A nőknél – a férfiakhoz képest - 1,4-szer gyakrabban jelentkeztek ezek a tünetek. Az akut fázisban kortikoszteroidokkal kezelt betegeknél 12 hónap után 1,5-ször gyakoribb volt a fáradtság és az izomgyengeség azokhoz képest, akik nem kaptak kortikoszteroidokat.

12 hónapnál a betegek 30%-a panaszkodott nehézlégzésről – kissé többen, mint 6 hónapnál (26%). A nehézlégzés jóval gyakoribb volt azoknál, akiknél az akut fázisban gépi lélegeztetést kellett bevezetni (39%), azokhoz képest, akiknél nem volt szükség erre (25%). A 6 hónapos ellenőrzésnél 349 betegnél végeztek légzésfunkciós próbát, 244 betegnél a 12. hónapban ezt meg tudták ismételni. E betegek legtöbbjénél a spirometriás értékek egy év múltán a normál tartományban voltak. Viszont a tüdő diffúziós működészavara egy év után a mérsékelten súlyos COVID-os betegek 20-30%-ánál, a súlyos, kritikus COVID-os betegek 54%-ánál fennmaradt, a nőbetegeknél csaknem háromszoros volt a tüdők diffúziós eltérése a férfiakhoz képest. Fél év elteltével 186 betegnél, 12 hónapnál 118 betegnél abnormális tüdőket írtak le CT-n. Ezek az eltérések idővel javultak, de a súlyos COVID-os betegek 76%-ánál még 12 hónap után is láthatóak voltak a „tejüveg-szerű” eltérések.

A COVID fertőzés előtt munkával rendelkezők 88%-a a betegségből való felépülés után ismét dolgozott, de csak 76%-uk tért vissza eredeti munkakörébe, a többiek kisebb megterheléssel és felelősséggel járó munkát választottak. Az eredeti munkájukhoz vissza nem térők 32%-a csökkent fizikai képességére hivatkozott, 25% nem volt kedve visszamenni, 18% állástalanná vált.

Mint az több egyéb vizsgálatból is látszik a COVID a mentális egészségre is hatással van. Itt 12 hónapnál egy kicsit gyakoribb volt a depresszió, mint 6 hónapnál (23% vs 26%), és ez az arány jóval magasabb volt annál, amit a nem COVID-os felnőtteknél tapasztalunk (5%). A nők kétszer olyan gyakran panaszodnak depresszióra és szorongásra, mint a férfiak. A tanulmány szerzői sem tudják a magyarázatát annak, hogy nem teljesen értjük, hogy egy év után miért nagyobb arányú a depresszió, mint fél év elteltével, elképzelhetőnek tartják, hogy a vírusfertőzés kiváltotta  biológiai folyamatnak vagy a szervezet immunválaszának következménye. De összefügghet a szociális érintkezések csökkenésével, a magányossággal, a nem megfelelő testi gyógyulással, vagy a foglalkoztatottság – betegséggel összefüggő – elvesztésével. Ennek pontosabb megértéséhez nagyobb vizsgálatokra lenne szükség.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy az eredmények egyetlen kínai kórház egy kisebb betegcsoportját tükrözik, akik közül csak kevesen álltak intenzív kezelés alatt (1276 betegből 94-en, azaz 7,4%).

A The Lancet szerkesztőségi közleménye sürgeti a tudományos és orvosi közösségek összefogását a long-COVID tüneteket mechanizmusának és pathogenezisének tisztázása céljából. Célszerű lenne felmérni a betegség helyi- és globális mértékét, pontosabban meghatározni a kockázatnak kitett személyeket, tanulmányozni a vakcinák általános állapotra való hatásait és randomizált vizsgálatok segítségével hatásos kezeléseket találni. Az egészségügyi szolgáltatóknak fel kellene mérni a long-COVID betegség költségeit, egyénre szabott, beteg-orientált célokat kialakítani, a fizikális, a kognitív, a szociális és a foglalkoztatást is magába foglaló megfelelő rehabilitációt biztosítani.

Forrás: 

Brooks M. Long-COVID symptoms can perist for more than 1 year, study shows. Medscape Medical News, August 27, 2021.

Huang L, Yao Q, Gu X, et al. 1-year outcomes in hospital survivors with COVID-19: a longitudinal cohort study. Lancet 398(10302):p7474-758.

Editorial. Understanding long COVID: a modern medical challange. Lancet 398(10302):O725.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.