A COVID hosszú távú agyi hatásai

Az Egyesült Királyság kutatóinak egy új tanulmánya megállapította, hogy a koronavírus hosszú távú agyvesztést okozhat.

A tanulmány szerzői szerint a COVID-betegség agyszövet-veszteséghez vezethet, ez lehet az oka annak, hogy egyes COVID-19 betegek elveszítik a szaglásukat és az ízérzésüket, de a szövetvesztésnek  hosszú távú következményei lehetnek. A funkciókieséseket a szervezet idővel kompenzálhatja, így az idegrendszeri tünetek tünetei elmúlhatnak, de a vírus által elpusztított szövet soha nem fog újraépülni.

Az Egyesült Királyság kutatói számára a koronavírus-járvány kezdete előtt végezett mintegy 40 000 agyi képalkotó vizsgálat eredményei álltak rendelkezésükre. 2021-ben több száz embert kértek meg, hogy jöjjenek vissza ismételt agyi képalkotó vizsgálatokra. A 800 válaszoló közül 404-nek volt pozitív a COVID-19-tesztje és 394 olyan személy volt, akinek mind a pandémia előtti, mind az azt követően készített képalkotó eredménye értékelhető volt. A világjárvány előtt és azt követően végzett képalkotók eredményeinek összehasonlítása azt mutatta, hogy a COVID-19 jelentős jelentős agyi szürkeállomány vesztést okozott a szaglással és ízérzéssel összefüggésbe hozható agyterületeken. A jelentős változások a bal agyféltekében találtunk, a szürkeállományra vonatkozó információk (térfogat, vastagság) elsődleges vagy másodlagos ízérzéssel- és szaglással összefüggő kérgi szürkeállományában (térfogat, vastagság) következtek be.

A COVID-19 fertőzést jellemzője szag- és ízvesztés a kutatások szerint a megfertőződés után akár 5 hónapon át is fennmaradhat. A rossz hír az, hogy ez a tünet valójában a kortikális szövet zsugorodásának következménye.

Forrás:

CNBC. "New Covid study hints at long-term loss of brain tissue, Dr. Scott Gottlieb warns."

MedRxiv. "Brain imaging before and after COVID-19 in UK Biobank."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.